Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.12.15

Tbilvino Georgian Valleys Tvishi 2013

Tbilvino Georgian Valleys Tvishi 2013
  • Valmistaja: Tbilvino
  • Tyyppi: Valkoviini, Tvishi
  • Maa: Georgia
  • Alue: Racha-Lechkhumi, Tvishi
  • Rypäleet: Tsolikouri (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,50e (Heinäkuu 2015, Stockmann, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viime lokakuisen Georgia-maisteluni valkoviinien osuus päätettiin tähän viiniin, jolla saatiin perspektiiviä myös Georgian länsipuolen viinituotantoon. Koska äärimmäisen suuri osa (60-80%) Georgian viinituotannosta on keskittynyt Kakhetin laaksoon, on muualta Georgiasta tulevia viinejä yleensä paljon hankalampi löytää markkinoilta.

Siinä missä valkoinen Rkatsiteli hallitsee Georgian itäosien viiniviljelyksiä, on valkoinen Tsolikouri lännessä, lähempänä Mustaamerta, merkittävämpi lajike – sitä arvioidaan viljeltävän peräti 90% alalla Länsi-Georgian viininviljelyksistä! Yksi kuuluisimpia Tsolikourista valmistettuja viinityylejä on vuoristoisessa Racha-Lechkhumin provinssissa sijaitsevan Tvishin kylän samalla nimellä kulkeva puolimakea valkoviini, jota valmistetaan Rionin rotkon jyrkänteillä kasvavien Tsolikouri-köynnösten rypäleistä.

Georgian Valleys on Tbilvinon vuonna 2004 lanseeraama, kansainvälisesti suosittu viinilinjasto, joka käsittää peräti 21 erilaista viiniä. Niiden avulla Tbilvino yrittää markkinoida mahdollisimman selkeästi ja ymmärrettävästi perinteisiä georgialaisia viinejä modernisti markkinoituna ja helpostilähestyttävästi tuotettuina. Valmistusspeksejä viinistä ei löydy, mutta ymmärtääkseni viini on valmistettu terästankeissa. Jäännössokeri viinissä on saavutettu jäähdyttämällä käyvä viini ja suodattamalla siitä hiivä pois – operaatio, jonka talven kylmyys hoiti ennen vanhaan ihan luonnostaan.

Viinillä on intensiivisen vaaleanvihertävä ja hieman öljyinen olemus – jäännössokerin tuoma suuri viskositeetti näkyy jo suoraan viinin käyttäytymisenä lasissa.

Jäännössokerin ja hyvin kypsät rypäleet voi aistia myös tuoksussa, josta löytyy kypsää omenaa, hunajaa, kevyttä kiiviä ja hentoa cantaloupea.

Tämä maultaan puolimakea viini on runsas, muttei siltikään mitenkään isokokoinen – suutuntuma ja yleisolemus on sokerin tuomaa runsautta lukuun ottamatta lähempänä kevyttä tai keskitäyteläistä kuin täyteläistä. Mehukkaasta makumaailmasta erottuu kypsää omenaa, kevyttä keltaista hedelmää ja ujoa yrttisyyttä; makumaailma on yleisesti melko suppea ja simppeli, minkä lisäksi melko runsas jäännössokeri tekee viinistä varsin helpostilähestyttävän, mutta kiitos selväpiirteisen, rakennetta tuovan hapokkuuden, viini on yleisesti varsin maukas ja miellyttävä tapaus.

Raikkaassa jälkimaussa pyörii makeaa omenaa, ylikypsää sitrushedelmää, yrttisyyttä, aavistus hunajaa ja ujoa hedelmäsalaatin sokerilientä. Melko runsas jäännössokeri saa jälkivaikutelman kestoksi korkeintaan keskipitkän makeuden siistiessä muut sävyt nopeasti alleen, mutta viinin makeus ei vähennä siitä jäävää, miellyttävän raikasta ja hyvällä tavalla helppoa yleisvaikutelmaa.

Vaikkei tämä Tbilvinon Tvishi ollut mitenkään erityisen suuri tai ihmeellinen viini, on pakko myöntää, että joko georgialaiset osaavat tehdä vallan mainioita makeampia viinejä, tai sitten heidän rypälelajikkeensa sopivat niihin hommiin mainiosti! Ei tässä Tvishissä ole mitään suurta luonnetta, joka varsinaisesti kannustaisi hankkimaan sitä heti uudestaan, mutta siinä on ihastuttava makeuden ja rakenteen välinen tasapaino, eikä viini missään vaiheessa tunnu häiritsevän makealta eikä ainakaan imelältä.

Viinin voi helposti kuvitella näppäräksi arkiviiniksi monenlaisista, erilaisista juustoista koostuvan tarjottimen rinnalle – viini tuskin hirveästi hätkähtää edes erilaisista hillokkeista – mutta se toimii varmasti myös voimakkammin maustettujen tai jopa tulisten curryjen ja muiden etelä- ja kaakkoisaasialaisten ruokien kanssa. Sellaisenaan nautittuna viini on turhan makea omaan makuuni, mutta jos kuivat valkoviinit eivät satu olemaan oma juttusi, toiminee tämä viini myös siinä käytössä loistavasti.

Lyhyesti: Helppo mutta maukas, tasapainoinen ja uskottava puolimakea valkoviini läntisestä Georgiasta.

Arvio: Miellyttävä – georgialaiset osaavat selkeästi tehdä uskottavia ja täysin juotavia viinejä reilullakin jäännössokerilla; näissä ollaan kaukana saksalaisista Liebfraumilcheista ja Altian Magyar / El Tiempo -pelleilyistä. Nämä eivät ole mitään massatuotettua halpistavaraa, vaan sellaista laatutavaraa, jota paikalliset juovat normaalisti.

Hinnan (10,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti