Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.1.16

Väliaikatiedote #22: katsaus menneeseen vuoteen

No niin, nyt olisi taas uuden vuoden blogikatsauksen paikka. Vertaamalla edellisvuoden katsaukseen ja 1000 viiniarvion rajapyykkipostaukseen helmikuulta 2014 voidaan hieman ihmetellä mitä täällä blogin puolella on oikein tapahtunut.

Päivityksiä tuli sekä vuosina 2015 että 2014 aiempaa totuttua vähemmän, koska suoritin tuolloin viinimestarikoulutustani. Kyseessähän ei ollut mikään ympärivuorokautinen opiskelu-urakka, mutta kyllä koulutus silti söi keskimäärin joka toiselta viikolta pari kolme postauspäivää, mikä sitten näkyykin postausten määrässä. Tänä vuonna ei ole meikäläisellä tiedossa mitään vastaavalla lailla vapaa-aikaa syöviä suurempia kuvioita, joten katsotaan jos sitä ehtisi sitten vastaavasti raapustella tänne blogin puolelle taas enemmän!

Nykyisin blogista löytyy peräti 1503 arviota (1290 viiniä, 195 olutta, 9 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 1 sake ja 2 kirjaa). Tarkkaa määrää vuosi sitten en älynnyt kirjata ylös, mutta vuoden 2015 alkaessa viiniarvioita oli tallessa 1168, olutarvioita 108 ja siideriarvioita 2, joten n. 1280 arviota on tuskin hirveän kaukana arviostani. Blogissani leijonanosaa näyttelevät edelleen viinit (85,82%), mutta olutosio on mukavasti kasvattanut osuuttaan jo reippaaseen kymmenykseen (12,97%). Muista juomista kirjoittelen arvioita mielelläni, mutta niiden osuus on tästä huolimatta pysynyt aina erittäin marginaalissa (yht. 1,21%).

Vuoden 234 postauksesta 220 oli arvioita, jotka olivat siis 122 viiniarviota (55,45%), 87 olutarviota (39,54%), 7 siideriarviota (3,18%) ja 4 marjaviiniarviota (1,81%) vuonna 2015. Muuta lätinää oli 14 postauksen edestä.

Harmillisesti viime vuonna en katsonut tarpeelliseksi vertailla tagejani, joista kuitenkin saa mielenkiintoista tilastotietoa postausten sisällöstä. Koska tagit voivat joissain tapauksissa päällekkäisiä, ei niistä saa tarkinta mahdollista kuvaa, mutta kuitenkin melko osuvia yleistyksiä. 1000 viiniarvion postauksessani kuitenkin kävin jonkin verran tageja läpi, joten kaipa niitä voisi nyt vertailla hieman tässä.
  • Blogin iältään vanhimpien viinien arviot ovat edelleen 1940-luvulta. 50- ja 60-lukujen viinien kohdalla on myös edelleen ammottava aukko. Vuosikerta 2011 on edelleen suosituin vuosikerta blogissani (262 arviota = 17,43%). Näiden osalta ei siis mitään muutoksia sitten alkuvuoden 2014.
  • Suosituin maa arvioiden suhteen on ylivoimaisesti Ranska (354 arviota = 23,55%) ja sitä seuraavat Italia (246 arviota = 16,37%) ja Espanja (115 arviota = 7,65%). Merkittävimmät muutokset tässä on tapahtunut siinä, että Italian osuus kokonaisarvioista on pudonnut n. prosentilla ja Espanja on onnistunut ohittamaan Saksan (111 arviota = 7,39%). Papukaijamerkin ansaitsee myös Portugali, joka on onnistunut ylittämään neljäntenä maana 100 arvion rajapyykin (102 arviota = 6,79%)
  • Maiden lukumäärästä en ole aiemmin kirjoittanut sanaakaan, mutta tällä hetkellä niitä on tullut lisää varsin kivasti, sillä olen pyrkinyt metsästämään niin viinejä kuin oluitakin (siidereitä unohtamatta) ns. klassisten maiden ulkopuolelta melko aktiivisesti. Tällä hetkellä on blogissa edustettuna eri maita peräti 41 kpl ja kuriositeettiarvon ulkopuolella (vähintään 5 arviota) niistä on mukavat 25.
  • Viinialueiden tarkempi käsittely on melko hankalaa, koska siellä on niin paljon päällekkäisyyksiä ja limittäisyyksiä, että kivenkovaa statistiikkaa niistä on mahdotonta repiä. On kuitenkin mainittava, että Veneto pitää edelleen ykkössijaa, mutta sen osuus on kutistunut melkoisesti (ennen 8%, nyt 83 arviota = 5,52%). Niskassa hengittävät mm. sellaiset alueet kuten Champagne (76 arviota = 5,06%) ja Alsace (72 arviota = 4,79%).
  • Rypäleiden suhteen (yht. 140 rypälelajiketta + 4 blendiä) pitää ykkössijaa edelleen Riesling (114 arviota = 8,83% – mikä on hieman pienempi kuin vuonna 2014, 10,8%). Muut rypäleet eivät pääse lähellekään näitä lukemia, mutta muut blogin puolella mainittavasti suositut lajikkeet ovat Pinot Noir (77 arviota = 5,97%) ja Chardonnay (61 arviota = 4,73%). Blogissa on yhteensä 68 kpl sellaisia lajikeviinejä, joiden rypäleestä on vain yksi ainoa arvio.
  • Punaviinit ovat edelleen merkittävin juttu blogissani (576 = 44,65%) käytännössä hyvin muuttumattomalla suhteellisella osuudellaan. Valkoviinit tulevat jonkin matkaa perästä (413 = 32,01%), joskin ne ovat joutuneet antamaan tilaa kuohuviineille (135 = 10,46%). Muut, eli roséet, oranssit ja keltaiset viinit ovat edelleen hyvin mikroskooppisessa osassa (23 + 6 + 2 = 2,4%).
  • Hauskasti en ole näköjään kahteen vuoteen arvioinut ainuttakaan Alsace Grand Cru- tai Amarone-viiniä, sillä niiden määrä "viinityylit"-kategoriassa ei ole kasvanut lainkaan (molempia 24 kpl). Sen sijaan ne ovat saaneet seurakseen Portviinit (nyt myös 24 kpl), mutta rytinällä on mennyt ohi yllättävästi roséekuohuviini (33 arviota = 2,56%)!
  • Oluttyylien päällekkäisyyksien vuoksi suora vertailu on melko hankalaa, koska ei ole mitenkään tavatonta, että vastaan tulee olut, jolle pitää iskeä pari kolme tagia normaalin yhden sijaan "oluttyyli"-kohtaan. Karkeasti vertaillen IPA (45 = 23,07%) on kuitenkin menettänyt ykköspaikkansa porter/stout-kategorian edustajille (46 = 23,59%).
  • Hintahaarukasta on enää paha mennä sanomaan mitään tolkullista, sillä oluiden ollessa keskimääräistä viinipulloa edullisempia, ne ovat kasvaneella osuudellaan saaneet edullisen pään hinta-tagit yliedustetuiksi. Keskimäärin arvokkaampia viinejä on kuitenkin tullut arvioitua sitten alkuvuoden 2014, sillä hintakategoria 22-50 euroa on vajaassa kahdessa vuodessa yli tuplaantunut 118 arviosta 296 arvioon!
Alkon viinien osuudesta en osaa sanoa enää yhtään mitään, sillä arvioiden määrän ollessa puolessatoista tuhannessa on mahdotonta pysyä enää perässä siitä, mitkä arvioidut tuotteet enää ovat monopolin valikoimissa, mitkä ovat pudonneet, mitkä palanneet ja mitkä tulleet uutuuksina. Olen jättänyt siis kokonaan näiden seuraamisen sikseen.

Sitten vielä se arvioarkistoni, joka paisuu entisestään. Vielä pari vuotta sitten pystyin ylläpitämään tahtia, jossa ehdin kirjoittaa havaintoni blogiini sitä mukaa, kun niitä tuli kirjoitettua talteen. Tätä nykyä maistan vuodessa niin naurettavia määriä, että on täysi mahdottomuus saada kirjoitettua arviota blogiini niistä kaikista; tästä syystä blogiin raapustellessa koetan kaivella arvioita lähinnä omista ostoksistani, heittäen sekaan muutamia muutamia muita vastaan tulleita kuriositeetteja. Silloin tällöin mukaan mahtuu myös joku arkiston perukoilta kaivettu, enemmän pölyä kerännyt arvio vuoden tai parin takaa. Ideaalitilanteessa ehtisin kirjoittaa arvioita nopeampaa tahtia, mitä niitä arkistooni kerääntyy, jolloin saisin massiiviseksi paisuneen arvioarkistonikin julkaistua joskus, mutta se edellyttäisi n. 7-8 arviota päivässä jokaisena vuoden päivänä, mikä ei yksinkertaisesti onnistu. Harmi.

Laskujeni mukaan olen viime vuonna kirjoittanut yhteensä 1820 arviota, joista on julkaistu blogin puolella 182 (91 viiniä, 80 olutta, 7 siideriä ja 4 marjaviiniä) ja arkistoa jäi paisuttamaan 1638 arviota (1421 viiniä, 169 olutta, 9 siideriä, 19 marjaviiniä, 14 sakea, 2 meadia ja 4 jotain muuta). Tällä hetkellä julkaisemattomien arvioiden arkistoni käsittää yhteensä 2845 arviota, joten niitä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin nuo blogissa julkaistut 1503 arviota. Yhteensä olen siis arvioinut blogia varten 4348 viiniä, olutta ja muuta juomaa sen jälkeen kun aloitin kirjoittelemaan havaintoja niistä kaikista ylös noin viitisen vuotta sitten. On myös muistettava, että arkistoni käsittää vain ne arviot, jotka olen muistanut kirjata sinne ylös – uskon, että minulla on tallessa arkiston ulkopuolella vielä n. tuhatkunta pintapuolisempaa pika-arviota, joita en ole kirjoittanut blogia varten ja siksi jättänyt ne merkitsemättä. Sitten on vielä ne arviot, jotka odottavat julkaisua, mutta jotka olen vain hajamielisyyttäni unohtanut kirjata ylös.

On tämä yksi helvetin savotta.

Onneksi jaksan edelleen olla innoissani bloggaamisesta.

Hauskaa alkanutta vuotta kaikille blogin lukijoille, toivottavasti täältä löytyy edelleen jotain teitäkin kiinnostavaa luettavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti