Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.1.16

Produttori del Barbaresco Ovello Riserva 1970

Produttori del Barbaresco Ovello Riserva 1970
  • Valmistaja: Produttori del Barbaresco
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barbaresco Riserva
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barbaresco
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 100,00e (Elokuu 2015, Enoteca Grandi Vini)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kun Barbarescon parasta tuottajaa haetaan, vastannee hyvin moni, että "Gaja". Pehmeämmistä ja helpomminlähestyttävistä modernistiviineistä tykkäävät voisivat sanoa jonkun muun tuottajan, mutta aitoa old school -meininkiä kaipaaville on olemassa vain yksi nimi: myös Maailman Parhaana Osuuskuntana tunnettu Produttori del Barbaresco.

Jos vuonna 1959 perustetun Produttorin historia laajemmin, suosittelen lukaisemaan meikäläisen raportin viimekeväiseltä vierailultamme osuuskunnalle. Kerron tässä kuitenkin lyhykäisyydessään talon toimintatavasta.

Noin 50 viljelijästä koostuva osuuskunta viljelee n. 110 ha aluetta Barbarescossa. Talo ostaa viljelijöiltä ainoastaan Barbarescon alueella viljeltyjä rypäleitä, eli kaikki talon viinit ovat Barbarescon Nebbioloa – vastaavasti kaikki osuuskunnan viljelijät ovat sitoutuneet myymään 100% Barbarescon tuotannostaan osuuskunnalle. Hinta, jonka osuuskunta maksaa viljelijöille rypäleistä on poikkeuksellisen suuri, 2-5 euroa kilolta – tämä on heikkotasoisimmillakin rypäleillä enemmän, mitä muilla taloilla saa yleensä laadultaan parhaimmista rypäleistä. Suuri hintahaarukka kuitenkin kannustaa viljelijöitä panostamaan mahdollisimman paljon laatuun, sillä korkealaatuisimmilla rypäleillä voi helposti yli kaksinkertaistaa niiden tuoton!

Heikkolaatuisimmista rypäleistä Produttori tuottaa talon perusviiniä, lyhyemmän aikaa kypsyvää Langhe Nebbioloa; loput rypäleet talo käyttää Barbarescon tuotantoon. Talolla on merkittävästi tarhoja yhdeksällä Barbarescon korkealuokkaisimmalla cru-tarhalla; hyvinä vuosina talo tuottaa näiltä tarhoilta lippulaivaviininsä, Cru Riservat. Tasapuolisuuden vuoksi Cru Riservat tuotetaan jokaiselta yhdeksältä cru-tarhalta tai niitä ei tuoteta lainkaan. Vuosina, jolloin Cru Riservaa ei tuoteta, käytetään näiden tarhojen rypäleet perus-Barbarescon tuotantoon. Näin parhaimpina vuosina perus-Barbaresco kantaa itsensä omin voimin, mutta hieman heikompina vuosina perus-Barbaresco saa tukea Barbarescon alueen parhaiden tarhojen tuomasta ryhdistä ja runsaudesta.

Produttorin viljelijöiden omistuksessa on peräti 6,5 ha Barbarescon pohjoispuolella sijaitsevasta, 8,5 ha Ovellon cru-tarhasta. Loput 2 ha ovat kolmen muun tuottajan omistuksessa, eli tällä hetkellä on olemassa vain neljä tuottajaa, jotka tuottava Ovello-tarha-Barbarescoa. Ensimmäisen kerran Produttori valmisti Ovello Riservaa vuonna 1970, joten nyt arvioitava viini on ensimmäistä koskaan valmistettua vuosikertaa. Ymmärtääkseni Produttori valmistaa viininsä edelleen samoin menetelmin, mitä talo käytti jo 50-luvulla, joten viini on todennäköisesti käynyt läpi samat proseduurit kuin viinin nykyiset vuosikerrat. Nämä ovat noin kuukauden (joskus jopa puolitoista) kestävä alkoholikäyminen ja kuorimaseraatio, malolaktinen käyminen, vähintään 36 kk kypsytys vanhoissa, vähintään 25,000 litran botti-tynnyreissä ja vähintään 12 kk pullokypsytys ennen myyntiinlaskua. Tämä kyseinen kappale on vielä julkaisun jälkeen viettänyt n. 40 vuotta kellarissa, mm. Alban keskustassa sijaitsevassa Enoteca Grandi Vinissä.

Kaadon myötä lasiin kaatuu hyvin sakkaisen sameaa, kehittyneen rusehtavanpunaista viiniä. Sakka kuitenkin laskeutuu melko nopeasti lasin pohjalle, paljastaen kirkkaan, poltetun tiilen oranssinpunaisen viinin. Runsaan sakkaisuuden vuoksi voinkin suositella nostamaan viinin pystyyn hyvissä ajoin ja dekantoimaan sen erityisen varovasti.

Selkeästi kehittynyt ja iäkäs, mutta edelleen varsin elinvoimaisessa kunnossa oleva tuoksu on uskomattoman hurmaava ja antaa mitä erinomaisimman esimerkin siitä, minkälainen on hienon tuoksun bouquet. Aluksi lähinnä kuivakalta ja pölyiseltä tuntuvasta tuoksusta erottuu makeaa omenaisuutta, märkää metsämaata, kuivakukkaista parfyymia, mustan teen puruja ja kosteita tupakanpuruja. Pääasiallisen tuoksun alta voi erottaa myös lukemattomia, herkempiä sävyjä, kuten kevyttä tervaisuutta, hillittyä nahkaisuutta, maltillista savuisuutta, hentoa kuivattua viikunaa ja ujoa mentolista yrttisyyttä. Tuoksun aromikirjoa on mahdotonta sanallistaa, mutta ylläoleva analyysi antaa jotain osviittaa tuoksun moniulotteisuudesta ja kerroksellisuudesta.

Kehittynyt ja uskomattoman vivahteikas makumaailma lunastaa tuoksun lupaukset vaivatta. Intensiivisestä ja kuivasta mutta mehukkaan hapokkaasta makumaailmasta löytyy mm. kuivahtanutta kirsikkaa ja kevyttä hapankirsikkaa, mausteisuutta, maltillista tervaisuutta, hillittyä maamaisuutta, hentoa maitokahvia tai kaakaota (ei mitenkään uuden tammen oloista, vaan lähinnä hyvin kehittyneiden tuomaa vivahteikkuutta) ja aavistus mentolia. Suutuntuma on melko täyteläinen ja vaikka tanniineja on edelleen melko paljon ja happosektorikin on hyvin hengissä, on viinin yleisilme elegantin samettinen ja rauhallinen. Pieni sakkaisuus antaa viinille hennon jauhoisen fiiliksen suutuntumaan.

Viinistä jää suuhun runsas, maukas ja pitkään viipyilevä jälkimaku, josta voi erottaa kuivahtanutta tummaa kirsikkaa, paahdettua mausteisuutta, kevyttä tervaisuutta, hillittyä bitterisyyttä, hentoa maamaisuutta ja ujoa kuivattua luumua tai taatelia. Hienojakoiset tanniinit kuivattavat suuta vaivihkaa.

Tämä (omasta mielestäni) Barbarescon parhaan tuottajan 45 vuoden ikään ehtinyt Riserva on upea, mykistävän hurmaava esitys ja mennee päänsisäisissä ranking-listoissani parhaaksi koskaan maistamakseni Nebbioloksi. Parhaasta maistamastani punaviinistä en ole varma, mutta kärkipaikkoja silläkin puolella hätyytellään. Huhhuh, oikeasti.

Produttorin Ovello Riserva 1970 on kyllä selkeästi iäkäs tapaus, mutta silti uskomattoman hienossa kunnossa edelleen, eikä osoita mitään merkkejä alamäestä. Voin kuvitella viinin elävän hyvin kellaroituna helposti yli 50-vuotiaaksi ja paljon pidempäänkin, mutta sille ei kyllä ole mitään tarvetta: viini on saavuttanut huippunsa aikapäiviä sitten, eli viini ei todennäköisesti ole kehittynyt mihinkään pitkiin aikoihin, eikä se niin tule lisäkellaroinnilla myöskään tekemään. Viini on siis "juo kun huvittaa" -vaiheessa ja todennäköisesti myös tulee sellaisessa olemaan vielä vuosia. Vaikka viinillä on edelleen rakennetta pärjätä hienosti ruokien kanssa, kannattaa ruoat tässä tapauksessa jättää sikseen ja antaa näin upealle viinille kaikki se huomio, mitä se ansaitsee.

Lyhyesti: Kehityskaarensa huipulla vakaasti majaileva, uskomattoman vaikuttava, äärimmäisen upeasti kehittynyt ja ennen kaikkea loputtoman herkullinen, 45-vuotias Barbaresco.

Arvio: Täydellinen – jos vanhoista viineistä sattuu pitämään, rupeaa olemaan jo melko mahdotonta ylittää tämän viinin asettamaa tasoa. Mykistävää tavaraa. Ai hitto.

Hinnan (100,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti