Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.1.16

Thornbridge Bear State IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/943326/
Thornbridge Bear State West Coast IPA
  • Valmistaja: Thornbridge
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Englanti
  • Alue: East Midlands, Derbyshire
  • Maltaat: Crystal, Maris Otter
  • Humala: Cascade, Centennial, Chinook
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 5,55e (Lokakuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 5,55e (Tammikuu 2016, Alko, tilausvalikoima)

No nyt kun näitä Thornbridgejä saa monopolinkin valikoimista, piti tämäkin olut napata testattavaksi ihan kotioloissa. Aiemmin tätä en ollut testannut, mutta odukset olivat ristiriitaiset: toisaalta brittiläinen Thornbridge tekee varsin mainioita, moderneja näkemyksiä brittialeista, mutta toisaalta West Coast IPA ei kyllä ole koskaan edustanut värikkäästä IPA-kirjosta lempityyliäni. Itse pidän oluista, joissa mallas ja katkerohumalointi on tasapainossa, mutta West Coast IPA:lle tyylinmukaista se, että mallasta ei erota käytännössä lainkaan ja framilla on ainoastaan aromi- ja katkerointihumala.

Tämä olut on siis alun perin pelkästään West Coast IPA -nimellä kulkenut olut, mutta kun se päätettiin pistää laajempaan tuotantoon, sai se lisänimen Bear State. Olut tulee riittoisassa puolen litran pullossa, joka kyllä meikäläisen mielestä tuntuu joskus piirun verran turhan kookkaalta – ainakin, jos oluessa on tuo vähintään 7% holia, kuten tämän tapauksessa.

Bear Statella on keskisyvä, keltainen väri ja kohtalaisen runsas, kuohkea, keskikestävä valkoinen vaahto.

Lasista leijailee rauhallisesti tyypillinen, modernin jenkki-IPA:n tuoksu: greippivetoista sitrushedelmää, männynneulasia, kevyttä pihkaa, hillittyä ruohoa, hentoa maamaisuutta, ujoa kukkaisuutta ja taustalla värjöttelevää viljaista mallasta. Oluella on varsin raikas ja tasapainoinen tuoksu, joka ei ole tyylin övereimpien esimerkkien henkeen mitenkään överisti lasistaryöppyävä.

Bear Statella tuntuu olevan varsin voimakas ja tiukanpuoleinen mutta melko lineaarinen ja yksipuolinen makupaletti. Kielen kohtaa kuiva, tuntuvan greippinen, voimakkaan pihkainen ja havuinen sekä hennon puinen, suht intensiivinen maku, jota hallitsee voimakas aromihumalointi ja melko voimakkaasti tuntuva katkeruus. Yleisesti oluen habitus on kepeähkö ja keskitäyteläinen, joskin enemmän napakka kuin freesi, kun taas hiilihappoisuus on hyvin pientä ja hentoa.

Jälkimaku vaikuttaa keskimakua moniulotteisemmalta: greipin, pihkan ja kevyen männynhavuisuuden ohelle ilmestyy kevyesti maamaista mausteisuutta, hentoa karamellia ja aavistus ruohoa. Moniulotteinen ja kehittyvä jälkimaku jatkuu pitkään tuntuvan ja jopa suutakuivattavan, mutta varsin sopusuhtaisen katkerohumalan kantaessa vielä pidempään.

Bear State on klassisen modernia tyyliä edustava raikas, intensiivinen ja tuntuvan katkeroinen jenkki-IPA Briteistä. Tyylille uskollisesti humalan katkerot ja aromit ovat vahvasti pääosassa ja muuta löytyy hädin tuskin ollenkaan. Olut on ihan kiva puhtaasti humalista diggaaville hopheadeille, mutta jos oluesta kaipaa jotain muutakin, tarjoaa Bear State melko vähän siltä puolelta. Itse olisin kaivannut hieman runsaampaa ja monipuolisempaa esitystä, erityisesti melko yksiulotteisen oloiseksi jäävään keskimakuun, mutta tällaista nyt saa West Coast -tyylin esityksiltä odottaa.

Ilahduttavasti olut ei ole mitenkään liioitellusti ylitehty, vaan Thornbridgen tyyliin tasapainoinen ja juotavuus edellä tehty. Kyllä tämmöinen menee mainioisti semmoisesta siemailtavasta perus-IPA:sta, mutta sen vertaa mielenkiintoa oluesta ei löydy, että käsi rupeaisi automaattisesti hamuamaan tätä pulloa hyllystä.

Lyhyesti: Tasapainoinen, mutta keskimaultaan melko yksipuoliseksi jäävä, lähinnä humalien katkeroita ja pihkaisia aromeja alleviivaava jenkki-IPA Briteistä.

Arvio: Miellyttävä – vaikkei tyylinmukaisesti oluesta löydy katkeroita tasapainottavaa maltaisuutta käytännössä lainkaan, tuntuu kokonaisuus silti tasapainoisemmalta ja juotavammalta kuin monissa liioitellun oloisissa jenkkioluissa. Bear State ei herätä meikäläisessä suuria tunteita, mutta on West Coast IPA:ksi ihan passeli esitys.

Hinnan (5,55e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti