Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.1.16

Penfolds Grange 2007

http://www.alko.fi/tuotteet/402197/
Penfolds Bin 95 Grange 2007
  • Valmistaja: Penfolds
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia
  • Rypäleet: Syrah (97%), Cabernet Sauvignon (3%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~449,00e (Lokakuu 2015, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: 559,00e (Tammikuu 2016, Alko, erikoisvalikoima; vk. 2009)
  • Hinta nyt: 628,10e (Tammikuu 2016, Alko, erikoisvalikoima; vk. 2010)


Penfolds Grange on kiistämättä Australian viinimaailman suurin nimi. Tämä ei ole siis mikään mielipide, josta voisi keskustella tai tapella ja vängätä – tämä on yksinkertaisesti fakta.

Penfolds Grange sai alkunsa vuonna 1951, kun Penfoldsin viinintekijä Max Schubert oli kierrellyt Eurooppaa ja vakuuttunut sikäläisistä viininvalmistusmenetelmistä ja viineistä, joita niillä tuotettiin. Hän halusi päästä samaan lopputulokseen, mutta selkeästi australialaisella ilmeellä: näin ollen oli loogista valmistaa viini Syrah'sta – olihan kyseinen rypäle (joka paikallisesti tunnetaan nimellä Shiraz) saanut valmiiksi jo paljon hyvää nimeä ja mainetta. Ensimmäinen kokeellinen Grange valmistettiin vuoden 1951 vuosikerrasta ja ensimmäinen kaupallinen julkaisu vuosikerrasta 1952. Julkaisunsa yhteydessä Grange sai melkoista murskakritiikkiä osakseen (tuolloin makeat väkevöidyt viinit hallitsivat Australian viinituotantoa) ja viinin huonon vastaanoton myötä Penfolds kielsi Schubertia valmistamasta Grangea – Schubert kuitenkin jatkoi viinin tuotantoa yhtiön johdolta salassa. Kun alkuperäiset Granget rupesivat saamaan arvostusta viinien ikääntyessä, sai Schubert käskyn palata valmistamaan Grangea, vaikka hän ei todellisuudessa ollut missään vaiheessa lopettanut viinin tuotantoa ja Grangea on näin ollen tuotettu jokaisena vuosikertana vuodesta 1951.

Alun perin Grange tunnettiin nimellä Penfolds Grange Hermitage, mutta vuonna 1989 Ranskan Hermitage-viinialueeseen viittaava nimi poistettiin Euroopan Unionin painostuksesta. Viinillä oli myös aluksi oma, vuosittain vaihtuva Bin-numeronsa, mutta vuodesta 1964 eteenpäin Grange on tunnettu numerolla Bin 95. Tyypillisesti Grange ei ole 100% Shiraz, vaan usein seassa on myös n. 5% Cabernet Sauvignonia. Erikoiseksi viinin tekee se, että siinä missä Euroopassa kaikki huippuviinit valmistetaan yhden tietyn alueen – monessa tapauksessa jopa vain yhden, huippulaatuisen tarhan – rypäleistä, valmistetaan Grange sekoittamalla todella valtavalta, suuren osan eteläistä Australiaa kattavan alueen rypäleistä sekoittamalla eri alueiden parhaiden tarhojen parhaita rypäleitä. Siinä mielessä Grangea voidaan pitää todellisena uuden maailman anti-terroir-viininä: punaviininä, jossa massiivisuus, vaikuttavuus ja kypsytyskestävyys ovat kaikki kaikessa, ei niinkään alueelle tyypillisyys.

Vuoden 2007 Grange koostuu lähinnä Shirazista, mutta seassa on 3% Cabernet Sauvignonia. Rypäleet ovat kerätty Barossa Valleyn, Mc Laren Valen ja Adelaidessa sijaitsevan Penfoldsin alkuperäisen viinitalon Magill Estaten viinitarhoista. Viini on aluksi kypsynyt 21 kuukautta uusissa amerikkalaisissa hogshead-tynnyreissä (n. 240 litraa) ja tämän jälkeen vielä 3 vuotta pulloissa. Vuosi 2007 oli haastava monilla Etelä-Australian alueilla, sillä hallat kasvukauden alussa tuhosivat merkittävän osan satoa, minkä vuoksi sato jäi keskimääräistä pienemmäksi ja jäljelle jääneet rypäleet kypsyivät melko nopeasti, minkä vuoksi monilla alueilla rypäleet korjattiin totuttua aikaisemmin.

Väriltään Grange on erittäin tumman ja hyvin konsentroituneen mustanpunainen, reunoiltaan korkeintaan hennosti valoa lävitseen päästävä.

Varsin nuorekas tuoksu on todella tömäkkä. Kaikilla mahdollisilla tasoilla. Robustista tuoksusta löytyy ensisijaisesti hyvin tuhtia tammisuutta erilaisissa paahteisen puun, suklaan, kaakaon, espresson ja vaniljan muodoissaan. Tammea siis löytyy. Runsaasti. Tammea. Seasta löytyy kyllä paljon muutakin, kuten tummaa marjaa, muhevaa luumuisuutta, kirsikkahilloa ja hentoa minttua. Tuoksussa on siis todella paljon kaikkea, mutta valtaosaa siitä edustaa tammisuus.

Suussa viini on tiivis, paksu ja erittäin konsentroitunut. Kuivasta mutta rehevästä makumaailmasta löytyy tuoretta mustaherukkaa, kypsää karhunvatukkaa, pippurivetoista mausteisuutta, voimakasta bitteristä puuta, kaakaota, kevyttä vaniljaa ja hentoa luumuhilloa. Tanniineja on melko paljon, mutta ilahduttavasti niin on myös happoja (7,1 g/l), joten viinissä on varsin runsaasti ryhtiä ja rakennetta – lontooksi osuva termi olisi crunchy. Suutuntuma on täyteläinen, jopa erittäin täyteläinen, ja viinillä on suorastaan pureksittava tekstuuri. 14,5% alkoholia peittyy täysin massiivisen rungon alle.

Kielelle jää tammisen mausteisuuden, bitterisyyden ja kevyen suklaisuuden hallitsema jälkimaku, jossa tuntuu myös tuoretta karhunvatukkaa, kevyttä pippuria ja hentoa ylikypsää luumua. Jälkivaikutelma on kohtalaisesti tanniinisen suutakuivattava, viipeylevän tamminen ja pitkäkestoinen.

Kun on tottunut siihen, että monet australialaiset superviinit ovat lähinnä kypsiä hillopommeja ilman sen kummempaa rakennetta, on ilahduttavaa havaita, että Grangessa sentään ryhtiä ja rakennetta löytyy aivan riittämiin – samalla sitä myös ymmärtää paremmin, mistä viinin suosio ja arvostus tulee. Näin nuorena viini on kuitenkin äärimmäisen supertammista tavaraa – viinissä on kyllä erittäin paljon kaikkea, mutta valtaosa siitä tuntuu olevan vain uutta tammea – ja näin ollen ei kyllä niin tippaakaan meikäläisen makuun sopivaa. On kuitenkin muistettava, että näin nuorena korkattu Grange menee täysin hukkaan, sillä viini on tarkoituksella tehty ikää kestäväksi ja voin kyllä kuvitella viinin paranevan merkittävästi kun se saa vuosikymmenen tai pari lisää ikää.

Mutta vaikka viinissä on runsaasti hedelmää, jolla on varaa kehittyä, ja rakennetta, jonka avulla viini pysyy kunnossa vaikka vuosikymmenien ajan, tuntuu mahdottomalta, että noin valtava määrä uutta jenkkitammea hukkuisi jonnekin ajan kanssa. Mutta kai se lienee mahdollista – kenties sitä vaikka pääsisi joskus itsekin testaamaan asian! Grange on kuitenkin tätä nykyä semmoisissa hinnoissa, että itse sijoitan omat rahani mieluummin joihinkin edullisempiin ja vähemmän tammisiin viineihin.

Lyhyesti: Penfoldsin edelleen äärimmäisen nuori ja runsaan tamminen, mutta vaikuttavan rakenteikas ja suurikokoinen kultti-Shiraz.

Arvio: Erittäin hyvä – olisi tehnyt mieli pistää viinille parempikin arvosana, mutta tässä kunnossa viini on vain niin geneerisen tammipommin tuoksuinen ja makuinen, että ei yksinkertaisesti pysty. Jos tammi kuitenkin integroituu vuosien myötä viinin makumaailmaan, noussee viinin pisteet helposti useamman pykälän ylöspäin. Viini kuitenkin huokuu runsaasti potentiaalia.

Hinnan (~449,00e) ja laadun suhde: Surkea – edullisemmallakin voi saada yhtä korkeaa laatua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti