Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.16

Brewdog Electric India

Brewdog Electric India
  • Valmistaja: Brewdog
  • Tyyppi: Olut, IPA/Saison
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Aberdeenshire, Ellon
  • Koko: 0,33
  • Humala: Amarillo, Nelson Sauvin
  • Hinta ostohetkellä: 4,79e (Lokakuu 2015, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Arvioitavana Arkadian Alkosta bongattua Panokoira-kamaa taas.

Ymmärtääkseni Electric India on Mashtag-henkistä meininkiä, eli Brewdogin osakkeenomistajien demokraattisesti äänestämällä kehitelty saisonin ja IPA:n yhdistelmä. Oluesta on tehty kolme versiota: alkuperäinen, pienen tuotannon 7,2% vahvuinen olut; isompana julkaisuna valmistettu 6,5% vahvuinen versio; ja tämä Alkosta löytynyt, uudistetulla etiketillä varustettu 5,2% vahvuinen malli. Sen pohjalla on appelsiininkuorella, rouhitulla mustapippurilla ja kanervahunajalla maustettu saison, joka on humaloitu järeästi IPA-henkeen (40 EBU) uuden maailman humalalajikkeilla.

Väriltään olut on samean ja hennosti vihertävän vaaleankeltainen. Vaahtokukka on runsas, kuohkea, kestävä ja väriltään valkoinen.

Tuoksusta löytyy tyylipuhdasta saisonin hapahkoa maalaisuutta, raikasta ja melko epäaromaattista belgihiivaista sitruksisuutta ja keltaista hedelmää, ruohoa ja hillittyä maamaisuutta.

Maultaan olut on kuiva, kepeä ja hieman hapahko – sekä jotenkin ihmeen mauttoman tuntuinen, joskaan onneksi ei sentään vetinen. Makumaailmasta erottuu kevyttä ruohoisuutta, hillittyä pippurista mausteisuutta ja hentoa vehnäisyyttä. Koska myöskään niitä IPA-tasoisia katkerohumalia ei tunnu oikein löytyvän, jää yleisilme melko lailla vaisuksi. Hiilihappo on kohtalaisen runsasta ja pistelevää.

Kuiva ja hapahko jälkimaku on mausteinen ja maamainen, minkä lisäksi siitä erottuu mukavaa, tyyliin sopivaa saison-henkistä farmhouse alen meininkiä. Korkeintaan keskikatkeroiseksi jäävässä jälkivaikutelmassa häilyy viljaista mallasta, hillittyä pippurisuutta, kevyttä ruohoa ja hentoa olkisuutta, minkä lisäksi kielen kärjessä erottuu häivähdys makeaa appelsiinia.

Olipas tämä iso pettymys. Tuoksu lupaili ihan hyvää, mutta maku oli täysin hukassa ja oluen suupuoli jäi jotenkin täysin hukkaan. Suorastaan hämmentävän suuri kontrasti tuoksun ja maun välillä – ei niinkään aromi- ja makumaailmassa, vaan niiden välisessä intensiteetissä. On todella kummallista, että yleensä melko räyhäköistä ja räjähtävän aromaattisista oluistaan tunnettu Brewdog on onnistunut tekemään näin pliisun ja mitäänsanomattoman oluen – etenkin, kun reseptin puolesta olut vaikutti varsin lupaavalta!

Lyhyesti: Tuoksultaan miellyttävä, mutta maultaan todella vaisu ja mitäänsanomaton, suorastaan aneeminen "IPA-saison".

Arvio: Keskinkertainen – ei tämä vielä mitenkään huono olut ollut, mutta tuoksua lukuunottamatta kuitenkin niin tylsä, että olut ei ainakaan kannustanut juomaan lasia loppuun. Oluen aikaisemmat, vahvemmat versiot näyttävät saaneen netissä parempia arvioita; kenties ne ovat olleet tätä uusinta versiota tolkullisempia, koska tästä on vähän vaikea saada mitään ihmeempää irti.

Hinnan (4,79e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti