Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.1.16

Gaja Gaia & Rey 2000

http://www.alko.fi/tuotteet/506637/
Gaja Gaia & Rey 2000
  • Valmistaja: Gaja
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Langhe
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barbaresco
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: ~230,00e (Huhtikuu 2015, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: 173,30e (Tammikuu 2016, Alko, erikoisvalikoima; vk. 2013)


Angelo Gajan ja hänen tyttäriensä Gaian ja Rossanan luotsaama viinitalo Gaja on Barbarescon kulttituottaja, jonka viinit lukeutuvat järjestelmällisesti alueen kalleimpiin ja tunnetaanpa Angelo Gaja "miehenä, joka nosti Barbarescon maailmankartalle".

Vuonna 1859 perustettu Gajan viinitalo oli alunperin pelkkä Barbarescon kylässä sijaitseva majatalo, joka kuitenkin ryhtyi keräämään mainetta korkeatasoisilla viineillä, joita Gajan perhe tuotti omilta viinitarhoiltaan. Kuitenkin Barbarescon viinit pysyivät tulko tuntemattomina aina 1980-luvulle, kun taas naapurissa sijaitsevan Barolon alueen viinit olivat maailmanlaajuisesti tunnustettuja. Angelo Gaja päätti korjata asian, mutta hän oli ymmärtänyt, ettei tämä onnistuisi pelkästään tekemällä maailmanluokan viinejä: oli tehtävä jotain, jolla saisi käännettyä viinimaailman huomion itseensä. Vuonna 1978 Angelo Gaja istutti yhdelle suvun parhaista Nebbiolo-tarhoista Cabernet Sauvignon -köynnöksiä ja vuonna 1979 toiselle tarhalle Chardonnayta, jota ei oltu viljelty Barbarescossa lainkaan. Ensimmäinen tarha sai nimekseen Darmagi ("mikä vahinko!") ja jälkimmäinen nimettiin Angelon vanhemman tyttären, Gaian, ja isoäidin, Clotilde Reyn, mukaan Gaia & Reyksi. Ensimmäinen Darmagi-viini julkaistiin jo 1980-luvun alussa, mutta ensimmäinen Gaia & Rey julkaistiin vasta vuonna 1994. Näiltä tarhoilta valmistetuilla viineillä Angelo Gaja sai kuitenkin vedettyä viinimaailman huomion itseensä ja näin ollen myös muihin viineihinsä, ennen kaikkea talon lippulaivaviininä pidettyyn Gaja Barbarescoon, jota pidetään nykyisin yhtenä Piemonten hienoimmista viineistä. Gajan viinitalo oli näin sinetöity Piemonten viinikarton kirkkaaksi kiintotähdeksi. (Jos kiinnostaa lukea Gajasta enemmänkin, lue ihmeessä raportti viimekeväisestä vierailustamme Gajalle!)

Gaia & Rey on siis yksi Piemonten kuuluisimmista ja hinnakkaimmista valkoviineistä, vaikka se onkin valmistettu alueelle hyvin epätyypillisestä lajikkeesta. Viini on yhden, Treison kylän alueella sijaitsevan 3,5 ha tarhan Chardonnay, joka käy alkoholisen käymisen luonnonhiivoilla 4 viikon ajan terästankeissa, minkä jälkeen viini siirretään malolaktista käymistä ja kypsymistä käymistä varten 6-8 kk ajaksi barrique-tynnyreihin. Tämä vuosikerran 2000 viini kypsyi tynnyreissä 6 kk ajan, minkä jälkeen se yksinkertaisesti kylmäsuodatettiin ennen pullotusta.

Tämä viini tuli maistettua vierailullamme Gajalle osana neljän viinin maistelua. Ilahduttavasti Gajalla ei esitelty talon koko tuotannon tuoreimpia vuosikertoja, vaan tarkka valikoima jo ikääntyneempiä viinejä – mieluummin vähän ja parempaa! Gaia & Rey oli maistelun ainoa valkoviini, mutta vajaan 15 vuotta vanhana vuosikertana – kuin osoittamassa, että Gaja kykenee tuottamaan kypsytyskestävien punaviinien lisäksi myös valkoviinejä, jotka kestävät pitkää kellarointia.

Väriltään viini on syvähkön kullankeltainen.

Tuoksultaan viini on selkeästi kehittynyt, mutta edelleen elinvoimainen ja moniulotteinen: kermaa, vahamaisuutta, ananasta, hunajaa, makeaa kukkaisuutta, kevyttä punaista omenaa, hentoa savua. Jos tuoksussa voisi erottaa umamia, olisi tässä kyllä myös sitä. Tuoksun yleisolemus on hyvin runsas ja kypsänmakea.

Viinin kuiva maku on runsas ja intensiivinen, mutta yllättäen makumaailmaa ei ensisijaisesti hallitsekaan kehittynyt hedelmä, vaan yllättävän napakka, kevyesti bitterinen ja märän kivinen mineraalisuus. Mineraalisuuden rinnalta löytyy voimakasta kermaisuutta, ananasta, voita, hentoa omenankuorisuutta, ujoa savuisuutta ja aavistus greippistä grippiä. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja tekstuuriltaan samettisesti liukuva; onneksi viinille tuo ryhtiä tasapainoinen, kohtalaisesti tuntuva hapokkuus.

Todella pitkässä jälkimaussa tuntuu makeaa hunajaa, voita, vähän jo kuivahtanutta ananasta, persikkamarmeladia ja hennon kalkkista mineraalia. Viinistä jää viipyilevä, kompleksinen ja kevyesti vettä kielellenostava jälkivaikutelma.

15 vuoden iästään Gaia & Rey 2000 on edelleen varsin mallikkaassa ja eloisassa kunnossa, joskin tuntuu jo melko runsaasti alkaneen ilmentää kehittyneitä piirteitä. Todennäköisesti viini pystyy pitämään vielä hyvin kutinsa kellarissa, mutta vaikea kuvitella sen enää kehittyvän tästä parempaan suuntaan – siinä mielessä antaisin vahvan suosituksen juoda tämä viini mieluummin aiemmin kuin myöhemmin.

Tyylilajissaan Gaia & Rey on todella vaikuttavaa tavaraa ja hieno esimerkki siitä, miten tammikypsytetty Chardonnay kehittyy ikääntyessään: vaikka tammen piirteitä löytyy edelleen runsaasti, ei mitään selkeitä uuden tammen piirteitä tai puisevuutta löydy, vaan kaikki ovat integroituneet harmoniseksi kokonaisuudeksi. Tietyllä tavalla viinissä on erityisesti tuoksun puolella jopa jälkiruokaviinimäistä makeutta ja vivahteikkuutta, mutta taas toisaalta viinin maku on yllättävän ryhdikäs ja napakka. Aivan oma juttuni tämmöinen runsas ja leveä tammitettu Chardonnay ei ole, mutta sellaiseksi tämä on kyllä valloittava esitys. Voin hyvin kuvitella, ettei viini olisi varmasti ollut lainkaan makuuni nuorena, mutta todennäköisesti +10 vuoden iässä viini rupeaa saavuttamaan sellaisen kehittyneisyyden tason, että siitä rupeaa olla vaikeampi tykkäämättä.

Mutta on viinin hinta sen laadusta huolimatta kyllä melko naurettava. Reilu 200 euroa 15-vuotiaasta viinistä on vielä joten kuten ymmärrettävissä, mutta vajaa 200 vuotta tuoreimmasta vuosikerrasta on kyllä turhan suolaista omaan makuuni.

Lyhyesti: Hienosti kehittynyt, runsaan kermainen ja voinen, mutta samalla kivisen mineraalinen ja tasapainoisen hapokas kultti-Chardonnay Piemontesta.

Arvio: Erinomainen – Angelo Gaja istutti Gaia & Rey -tarhan osoittaakseen, että myös he voivat tehdä maailmanluokan viinejä kansainvälisistä rypälelajikkeista. Tämän viinin perusteella asia on kyllä helppo uskoa.

Hinnan (~230,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti