Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.1.16

Põhjala Taara Avita!

http://www.alko.fi/tuotteet/957144/
Põhjala Cellar Series Taara Avita! Rum Barrel Aged Stout
  • Valmistaja: Põhjala
  • Tyyppi: Olut, Imperial Porter
  • Maa: Viro
  • Alue: Tallinna
  • Maltaat: Cara 50, Cara 100, Cara 150, Cara 200, Cara 300, Cara pale-, Carafa T-2 Special, München-, musta-, suklaa-, turvesavustettu-; kaura
  • Humala: Bramling Cross, Cascade, Goldings, Magnum, Northern Brewer
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 5,99e (Lokakuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 5,99e (Tammikuu 2016, Alko, tilausvalikoima)

Yksi kovimpia tilausvalikoiman uutuuksia viime syksynä oli ehdottomasti Põhjalan Cellar Series -linjaston Taara Avita! Olin juuri muutamaa kuukautta aikaisemmin saanut vihdoin kokemuspohjaa Põhjalan oluihin Tallinnassa ja sitten nämä virolaisoluet saapuivatkin täysin yllättäen myös monopolin valikoimiin – ja melkoisella rytinällä! Listauksessa ei nimittäin tyydytty pelkästään perustason Must Kuld -portteriin, vaan lisäksi listattiin myös tämä tynnyrikypsytetty superstout.

Taara Avita! pohjautuu siis osittain panimon vaikuttavaan Öö Imperial Stoutiin, mutta sen mallaspohjaa on tuunattu perus-Öötä järeämmäksi mm. turvesavustetuilla maltailla ja kauralla. Tämän jälkeen olut on siirretty vielä erikseen kypsymään martiniquelaisiin rommitynnyreihin peräti puoleksi vuodeksi ennen pullotusta. Ei kyllä voi väittää, ettei näin tuore panimo ainakaan pyrkisi alisuoriutumaan! Nimensä Taara Avita! olut on saanut muinaisesta virolaisesta sotahuudosta, jossa on pyydetty apua virolaisten Taara-jumalalta.

Pullosta kaatuu lasiin rehellisen läpinäkymättömän ruskeanmustaa, konsentroituneen paksua olutta. Vaalea punertavanruskea, kohtalaisen runsas ja erittäin tiivis vaahto kestää keskipitkään oluen päällä ja jää lopuksi espressomaiseksi cremaksi oluen pinnalle.

Lasista kohoilee hyvin runsas, intensiivinen, tummanpuhuva ja hillittyä makeutta vihjaava tuoksu. Yleisilmeeltään oluen tuoksu on voimakkaan paahteinen, tuhdin ja hennosti hapahkon reikäleipäinen ja kevyen vaahterasiirappinen, taustalta löytyy myös hillitysti konjakkista makeaa tammisuutta, kuivattua luumua ja hentoa marjalikööriä. Kokonaisuutena tuoksu on hyvin kompleksinen ja tömäkkä.

Uskomattoman tuhti tuoksu kyllä lupailee paljon, mutta äärimmäisen tuhti, täyteläinen ja voimakas maku lunastaa kaiken ja reilusti enemmän. Kokonaisuudessa on paljon muhkeaa, tahmean maltaista makeutta, mutta voimakas kärtsäisyys ja kevyt ruisleipäinen happamuus antavat yllättävän paljon makeudelle vastapalloon. Kielellä pyörii voimakasta paahteista mallasta, siirappikeksiä, mämmiä, piimälimppua, taatelia, kevyttä melassista rommimaisuutta, hennosti makeaa tammen mausteisuutta, ujoa muskottipähkinää ja aavistus maustepippurisuutta. Kokonaisuutta sävyttävät suklaasiirapilla makeutetun kahvin piirteet ja varsin lempeät katkerot (43 EBU), kun taas todella runsaat voltit (10,5%) pysyvät ihmeen hienosti piilossa. Ylipäänsä oluessa tuntuu olevan aivan perkeleesti kaikkea. Voi pojat. Todella pehmeä, lempeä ja kermainen hiilihappo sulautuu erittäin luontevasti osaksi massiivista kokonaisuutta.

Suuhun jää voimakas, kärtsäisen ja kevyesti kuivakan puisen karvas, makean siirappisen maltainen ja kuivatun taatelinen jälkimaku, joka kehittyy jatkuvasti kielellä, paljastaen altaan myös piirteitä kohtalaisesta luumuisuudesta, hillitystä karhunvatukkahilloisuudesta, kevyestä ruisleipäisestä happamuudesta, maltillisesta maitosuklaisuudesta ja hennosta kaakaoisesta tammisuudesta. Suuhun jää todella pitkä, ujosti tahmea ja hennon lämmin jälkivaikutelma, jota siivittävät oluen maltilliseksi jäävät katkerot.

Jumalauta helvetti.

Põhjala Öö oli jo valmiiksi täysin tajuton imperial stout, mutta Taara Avita! heittää vaivattomasti vielä siitä ohitse! Olut osoittaa mallikkainta stout-puolen tammitynnyrikypsytystä pitkään aikaan: olut ei ole hallitsevan tamminen tai ikävän tunkkainen ja puiseva, vaan selkeästi puhdaspiirteinen stout, johon melko maltillinen tammisuus taustalla tuo ainoastaan mielenkiintoa, syvyyttä ja kompleksisuutta peittämättä mitään.

Yleisesti tämä on järjettömän järeää tavaraa, eli yhdestä tällaisesta 0,33-kokoisesta pullosta riittää hyvin jaettavaa kahdelle – sekä oluen alkoholin että tuhdin, suuntäyttävän maun puolesta. Pelkästään tuoksua voi ihastella ikuisuuksia, kun taas massiivinen makupuoli suorastaan pakottaa nauttimaan oluen hitaasti, pienissä erissä, jokaista pisaraa ihastellen. Taara Avita! on helposti Alkon parhaimpia stouteja, eikä sitä ole ilahduttavasti hinnoiteltu täysin taivaisiin.

Lyhyesti: Äärimmäisen tuhti ja vaikuttava, rommitynnyrikypsytetty imperial stout Tallinnasta. Perkeleesti kaikkea potenssiin kolme.

Arvio: Täydellinen – kuin Öö imperial stout, mutta parempi. Kuulostaa mahdottomalta, mutta kyllä nuo Põhjalan pojat näköjään osaavat hommansa.

Hinnan (5,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti