Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.1.16

Mikkeller Orange Yuzu Porter

Mikkeller Orange Yuzu Glad I Said Porter
 • Valmistaja: Mikkeller
 • Tyyppi: Olut
 • Maa: Tanska (Belgia)
 • Alue: Sjælland, Kööpenhamina (Flanderi, Itä-Flanderi, Lochristi)
 • Koko: 0,33
 • Hinta ostohetkellä: 5,39e (Lokakuu 2015, Firmabier)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)Välillä kyllä ihmetyttää, miten Mikkeller ehtii edes kehitellä oluitaan, saati valmistuttaa niitä, kun niitä taitaa tulla helposti peräti satoja erilaisia vuodessa. Ei siinä ole mitään ihmeellistä, jos markkinoille pamahtaa joku perus-wit tai jenkki-IPA, mutta entä sitten kun ollaankin kötöstelty vehnällä ja maitosokerilla tuunattu portteri, jonne on tungettu sekaan myös appelsiinia ja yuzu-hedelmää, eli aromaattista, aasialaista hapanmandariinia? Pitää testata.

Pullon etiketin on suunnitellut Mikkellerin hovitaiteilija, philadelphialainen naivistitaiteilija Keith Shore, ja siitä on hieman vaikea saada selvää, mikä on oluen varsinainen nimi. Monessa paikassa olut kulkee yksinkertaisesti nimellä "Orange Yuzu Porter", mutta usein näkyy myös nimi "Orange Yuzu Glad I Said Porter". Onpa joku tainnut käyttää koko oluen etiketin tekstiä "Knock Knock Who's There? Orange! Orange Who? Orange Yuzu Glad I Said Porter" -nimeä, mutta omasta mielestäni se menee jo hieman kömpelön puolelle. Hieman vain. Edes KKWT?O!OW?OYGISP-lyhenne ei helpota asiaa merkittävästi.

Portterin väri on hyvin tummanpuhuvan mustanruskea ja lähes täysin läpinäkymätön. Vaahtokukka on erittäin runsas, kuohkea, kestävä ja väriltään vaaleanruskea, minkä lisäksi se jättää todella paljon paksua pitsiä.

Tuoksu on ennen kaikkea erittäin hedelmäinen, mutta kunnon portterin henkeen kohtalaisen paahteinen. Tuoksun yleisvaikutelma tuo heti mieleen appelsiinitäytteisen metrilakun, kun taas hieman kirpeämpänä ja trooppisempana, mutta aavistuksen hennompana häilyvä yuzu tuo myös selvän ja melko voimakkaan omaleimaisuuden tuoksuun. Taustalta erottuu hillittyä vihreää yrttisyyttä, kevyttä paahtomallasta ja maltillista kärtsää.

Kuiva mutta portteriksi mukavan raikas maku on paahteinen, erottuvan muttei hallitsevan sitrushedelmäinen, jälkiuunileipäinen, kevyen kärtsäinen ja kohtalaisen katkerohumaloitu. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja sitä tukee napakka, pikkuruinen hiilihappo.

Jälkimaussa tuntuu paahteista kärtsää, jälkiuunileipää, kevyttä mausteisuutta, hentoa sitruksisuutta ja varsin tuntuvaa, yrttisenä ja saippuaisena tuntuvaa katkerohumalaa.

Aluksi Orange Yuzu Porter vaikuttaa olevan todella omituinen – harvemmin sitä yuzu-hedelmää tapaa oluesta ja appelsiininkin aromit tulevat pääasiassa aromihumalista – mutta kunhan suu tottuu oluen sitrushedelmäisiin piirteisiin, on myönnettävä, että olut on yllättävän tasapainoinen! Tuoksun aromikas ja selvän hedelmäinen aromimaailma on kuitenkin selvästi omaleimaisempi kuin enemmän perinteistä portteria muistuttava makupuoli. Varsin hillittynä pysyvä alkoholi (5%) pitää kokonaisuuden ihastuttavan juotavana, eikä olut siltikään kärsi monen "matala-alkoholisen" portterin tyyppiviasta, eli ohuesta ja vetisestä suutuntumasta.

Tämä on taas näitä oluita, jotka melkein missä tahansa muussa panimossa jäisivät todennäköisesti lähinnä epätasapainoisiksi yrityksiksi, mutta Mikkellerin käsittelyssä näinkin friikistä oluesta tulee hämmentävän maukasta ja juotavaa tavaraa. Olen hämmentynyt, mutten oikeastaan niin yllättynyt – kyllä Mikkelleriin voi näissä asioissa luottaa. Melkeinpä suurin miinus tulee oluen hinnasta, joka on piirun verran kovan oloinen tämän tasoisesta ja 0,33-kokoisesta portterista. Ei mitenkään ryöstöhintainen Suomalaiseen hintatasoon peilaten, mutta ulkomaisten nettikauppojen hinnoitteluun nähden vähän yläkanttiin.

Lyhyesti: Kevyt, mutta hämmentävän tasapainoinen, juotava ja maukas appelsiini-yuzuhedelmä-vehnäportteri. Toimiva friikkisirkus perinteiseen Mikkellerin tyyliin.

Arvio: Hyvä – ei tämä ole mikään supervaikuttava olut, josta tulisi kertaheitolla ykkössuosikkini, mutta tyylissään varsin maukas esitys ja positiivinen yllättäjä (koska rehellisesti en osannut odottaa kovinkaan paljoa hedelmäportterilta).

Hinnan (5,39e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi1/7/16 01:26

  Mikkeller voisi varmaan maustaa oluen vaikka vanhalla villasukalla ja homma toimisi. Itselläni on juuri nyt Ølhus Københavnissa lasissa tuolla yuzulla ja lakritsilla (!) maustettu ipa. Ja edelleen homma toimii :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   On kyllä melko totta tuo! Pari vähän köykäisempää Mikkelleriä on kyllä tullut vastaan, mutta ne ovat olleet yleensä vain tylsiä ja hengettömiä "tavallisia" oluita. Sen sijaan ei voi muuta kuin hämmästellä, miten käsittämättömillä tavoilla Mikkellerillä oluita jaksetaan vääntää uuteen uskoon ja silti toimii!

   Jos nyt jotain voisi talon tyylistä kritisoida, niin voisivat vähän vähemmän käyttää aromihumalia monissa oluissaan. Mutta kun on niin hyvää tavaraa talon keskimääräinen tuotanto, niin enpä kritisoi. :)

   Poista