Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.1.15

Dominio de Tares Baltos 2011

Dominio de Tares Baltos 2011
  • Valmistaja: Dominio de Tares
  • Tyyppi: Punaviini, DO Bierzo
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Bierzo
  • Rypäleet: Mencía (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,90e (Joulukuu 2014, Viking Grace Champagne Bar)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vaikka Mencía-rypälettä tavataan siellä täällä Espanjassa ja Portugalissa, on käytännössä ainoastaan Bierzon ja Ribeira Sacran viinialueet onnistunut profiloitumaan sitä ensisijaisesti tuottaviksi alueiksi. Tämä lienee ihan hyvä asia, sillä johonkin paikalliseen erikoisuuteen erikoistumalla pystyy helpommin erottautumaan kilpailijoistaan, toisin kuin esimerkiksi ylitammitettua Cabernet Sauvignonia valmistamalla.

Mencíaa on myös ihan hauskaa testailla silloin tällöin, sillä parhaimmat Mencíat voivat olla varsin ihastuttavan intensiivisiä ja runsasaromisia, mutta samalla hyvin rakenteikkaita ja miellyttävän freesejä. Kun Viikkarilta löytyi Mencía-pullote mm. Copatinto-blogin kehaisemalta Dominio de Taresilta alle kympillä, oli viini loogisesti napattava testiin.

Baltos on Dominio de Taresin perustason Mencía, joka valmistetaan talon nuorimpien (+40-vuotiaiden), tukemattomien köynnösten rypäleistä. Viini on käytetty terästankeissa ja kypsytetty 1-3 kertaa käytetyissä ranskalaisissa ja amerikkalaisissa barrique-tynnyreissä. Tynnyrikypsyttely on kestänyt 4-7 kuukautta tynnyristä riippuen. Viini on lopuksi suodatettu ja kirkastettu ennen pullotusta, minkä jälkeen viiniä on kypsytetty 8 kuukautta ennen markkinoillelaskua. Tätä kysestä vuosikertaa on valmistettu noin 90,000 pulloa.

Viini on väriltään läpinäkymättömän tumman ja hennosti sinertävään taittuvan herukanpunamusta.

Tuoksu on erittäin kypsänmakea, herukkainen ja makean luumuinen, jopa hennon hilloinen. Taustalla tuntuu kevyesti, mutta melko selvästi makeaa tammisuutta, maltillista suklaisuutta, hillittyä vaniljaa ja häivähdys savuisuutta. Viinin tammiset piirteet herättävät heti epäilyksen uusista barrique-tynnyreistä.

Suussa viini on hyvin mehukas, kypsän karhunvatukkainen, herukkainen ja suutuntumaltaan täyteläinen. Viinin makean tammiset, hillityn vaniljaiset ja kevyesti karvaan puisevat piirteet kuitenkin tuntuvat vielä voimakkaampina kuin tuoksussa ja auetessaan nuo tammen vaniljaiset ja kevyen maitosuklaiset piirteet saavat entistä enemmän painoa. Viilennettynäkin viinistä tuntui hieman puuttuvan energiaa matalien happojen johdosta, ja rakenteesta pitivät huolen lähinnä viinin kypsät mutta runsaat ja melko purevat tanniinit.

Viinistä jää suuhun karvaan tamminen, mehukkaan karhunvatukkainen, kypsän luumuinen, vaniljainen, kevyen savuinen ja hennosti puisevan kuiva jälkimaku, joka jatkuu pitkään.

Tässä viinin speksejä katsellessa rupeaa mietityttämään, josko viinitalo olisi vaihtanut tyyliään ja ruvennut käyttämään enemmänkin uutta tammea tämän perustason tuotteen kohdalla – nimittäin sen verran paljon puisevia piirteitä viini tuo pintaan, että 4-7 kk käytetyissä tynnyreissä kuulostaa vähän kummalta. Muutenkin viini jää melko kauas hyvistä Mencíoista; raikkautta, kepeyttä ja leikittelevyyttä viinissä ei juurikaan ole, vaan jopa tähän perustason tuotteeseen on selkeästi haettu vaikuttavuutta kypsyydellä ja runsaalla uutoksella. Sääli vain, että meikäläisen tapauksessa tuo vaikuttavuus toimii tässä tapauksessa lähennä käänteisellä vaikutuksella.

Sen sijaan jos koetan astua makumieltymysteni ulkopuolelle, ja tarkastella viiniä enemmän objektiivisesti, on se Viikkarin hintaan ihan kelpo ostos – jos siis nuo tammiset, modernit espanjalaiset sattuvat maistumaan. Tämän viinityylin ystäville voin hyvin kuvitella tämän toimivan esimerkiksi BBQ-ruoan tai pulled porkin seuralaisena. Kenties myös viini voisi saada lisää syvyyttä parin vuoden kellaroinnilla ja samalla saada tammea paremmin integroitumaan kokonaisuuteen.

Mutta itse en kyllä jaksanut innostua. En ole siis myöskään ihan heti ryntäämässä Alkoon hiljattain saapuneen Dominio de Tares Vinhas Velhas -Mencían kimppuun, jos talon tyyli on tämmöinen.

Lyhyesti: Hyvin kypsä, tuhdinpuoleinen, melko tamminen ja raskastekoinen modernin pään Mencía.

Arvio: Keskinkertainen – tyylillisesti melko unohdettava ja mitäänsanomaton tapaus. Olisin voinut antaa anteeksi raskauden ja raikkauden puutteen, elleivät tammen aromit olisi peittäneet viinin luonnetta. On kyllä aromeiltaan niin moderni ja geneerinen, että Mencía on melko vaikeasti tunnistettavissa.

Hinnan (8,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti