Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.1.15

Lydie et Thierry Chancelle Saumur 2013

Lydie et Thierry Chancelle Saumur 2013
  • Valmistaja: Domaine Bourdin
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Saumur
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Anjou-Saumur, Saumur
  • Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,00e (Syyskuu 2014, Vins Chez Nous)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

(kuvassa magnum)

Koska hyviä loirelaisia viinejä saa suorastaan laittoman vähän Suomesta, on yleensä aina pakko käyttää tilaisuus hyödyksi kun jostain saa niitä. Siksipä viime syksynä luomuviinikauppa Vins Chez Nous'sta tilausta tehdessämme ostin Chancellen pariskunnan pyörittämän tourainelaisen Domaine Bourdinin viinejä sekä yhden punaisen että yhden valkoisen testiin.

Viini on Saumurin valkoviinien tyyliin puhdas Chenin Blanc. Viini on käytetty luonnonhiivoilla ja sulfiittilisäys pullotuksen yhteydessä on minimaalinen (20 mg/l).

Viinillä on hyyvin hailakka, lähes vetinen väri, joka taittuu hennosti vihertävään.

Intensiivinen tuoksu on hyvin aromaattinen ja saa puhdaspiirteisyydellään sukat pyörimään jaloissa hurjaa vauhtia: makeaa hunajaa, hyvin kivistä, kirpeää ja merellisen suolaista mineraalia, kypsää omenaa, aromaattisia yrttejä ja hentoa kukkaisuutta.

Makea tuoksu antaa odottaa runsasta, kypsempää makumaailmaa, mutta viini on kuivan Cheninin henkeen hyvin kirpeä ja minimalistinen tyyliltään: kieltä tervehtii ryöpytys rapsakkaa, intensiivistä hapokkuutta, hyvin kivistä mineraalisuutta, tuoretta viheromenaa ja kohtalaisella otteella merellistä suolaisuutta. Aivoilla kestää hetki päästä viinin kanssa samalle taajuudelle tuoksun luomien odotusten jälkeen, mutta kunhan suu tottuu happo-mineraalihyökkäykseen ja niiden alla piilottelevat aromit alkavat avautumaan, rupeavat hommat luistamaan varsin hyvin! Viinin ote on todella kepeä, intensiivinen ja läpileikkaava; hedelmää kyllä on, mutta se on hyvin vihertävää, hapokasta ja kuivaa – siis kaikkea muuta, mitä makea tuoksu antaa odottaa, mutta tämä ei ole missään nimessä huono asia.

Jälkimaun puolella suuhun jää kevyesti bitteristä mineraalisuutta, kirpakkaa viheromenaa ja karvasta omenankuorta, hentoa suolaisuutta ja aavistus aromaattista, vihertävää yrttisyyttä. Jälkivaikutelma on todella raikas, suutasupistavan napakka ja pitkäkestoinen.

Tämä naturaali-Saumur on siis runsastuoksuinen, mutta maultaan intensiivinen, karuhko ja tietyllä tavalla minimalistinen Chenin, jonka janonsammutuspotentiaali ja se kuuluisa dokabiliteetti hakevat vertaistaan. Ainoa asia, joka hidastaa viinin nopeaa haihtumista lasista, on sen hyvin napakka ja hennosti bitteriin taittuva jälkimaku, joka hieman piiskaa innokasta särpijää rauhoittumaan. Tätäkin särmää pystyy helposti leikkaamaan syrjään sopivan ruokaparin kanssa.

Pähkinänkuoressa tämä on siis hurmaava, raikas ja rapsakka valkkari, joka voi kuvitella pelaavan hienosti ihan sellaisenaan kesäkuumalla; ruoan kumppanina tämä taas toimii kevytmakuisten, mutta rasvaisten ruokien kyljessä. Viinin hapokkuus ja bitteri varmasti leikkaavat runsaimpienkin ruokien läpi, mutta kuivan Chenin herkkä maku ei kaipaa rinnalleen suuria kilpakumppaneita. Taludessamme viini tuli testattua kermaisen tuorejuusto-pinaattipastan kyljessä, ja homma futasi todella mallikkaasti.

Lyhyesti: Runsastuoksuinen, mutta maultaan intensiivinen, karuhko ja tietyllä tavalla minimalistinen Loiren laakson kuiva natural-Chenin Blanc. Rakenteikas ruokaviini ja ylettömän freesi, napakka seurusteluvalkkari.

Arvio: Tyylikäs – kumpa Suomessakin joskus löydettäisiin kuivien Loiren Chenin Blancien potentiaali. Ainakin näin Riesling-huuman velloessa voisin nähdä hyvin tämäntyylisille viineille saumaa suuremmankin massan parissa.

Hinnan (10,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti