Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse
- Valmistaja: Schneider Weisse (G. Schneider & Sohn)
- Tyyppi: Vehnäolut, vehnäbock
- Maa: Saksa
- Alue: Baijeri, Kelheim
- Maltaat: Ohra-, vehnä- (50%/50%)
- Humala: Hallertrauer Tradition, Saphir
- Koko: 0,5
- Hinta ostohetkellä: 4,99e (Joulukuu 2014, Alko, erikoisvalikoima)
- Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Vuonna 1872 perustettu vehnäolutpanimo G. Schneider & Sohn (nyk. Schneider Weisse) lienee yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia vehnäolutpanimoja. Panimon avaintuote on alusta asti mukana ollut Tap 7 -vehnäolut, joka nykyisin tunnetaan lisänimellä Unser Original. Koska panimo kuitenkin valmistaa monta muutakin sorttia olutta, haluttiin siellä ihmisten kiinnittävän huomionsa muihinkin linjaston oluihin, jotka hiljattain nimettiin uudelleen Tap-lisänimellä, numeroiden sijoittuessa välille 1-6. Suomalaisille näistä tunnetuin lienee panimon kehuja kerännyt, vahvemmanpuoleinen vehnäbock, Tap 6 Unser Aventinus, joka on pitkään ollut Alkon perusvalikoimassa.
Schneider Weissen ja Brooklyn Breweryn Garrett Oliverin yhteistyönä vuonna 2007 luoma Tap 5 Meine Hopfenweisse kehitettiin olemaan esimerkki siitä, mitä vehnäolut voi äärimmilleen vietynä olla. Koko olutmaailman yli pyyhkäisseen IPA-buumin seurauksena maailmasta löytyy paljon vehnä-IPA:ja (tunnetaan myös mm. nimellä white IPA), jotka ovat IPA:ja, joiden valmistuksessa on käytetty myös vehnää; tyylillisesti nämä ovat yleensä lähempänä perinteistä IPA:a tai belgihenkistä witbieriä. Sen sijaan IPA-humaloituja vehnäoluita on markkinoilla paljon vähemmän, sillä monesti kuulee sanottavan, ettei klassinen vehnäolut kanna reilua humaloitua kunnialla – tästä syystä vehnäoluet ovat peruslagereiden ohella yksiä maailman vähitenhumaloiduista oluttyyleistä. Tap 5 kuitenkin suoriutuu humaloinnin tuomasta haasteesta hienosti, ja tätä olutta kuuleekin usein kehuttavan yleisesti parhaimmaksi tyylilajinsa edustajaksi.
Tap 5 Meine Hopfenweissen pohjalla on normaalia vehnäolutta jyhkeämpi, 8,2% vahvuinen vehnäbock-runko, joka on katkerohumaloitu saksalaisella Hallertauer Traditionilla. Tämän jälkeen olut on aromi- ja kuivahumaloitu aromaattisella, mutta äärimmäisen matalakatkeroaineisella Saphirilla. Lopuksi se on kunnon hefeweissenin henkeen pullotettu suodattamattomana. Olut löytyi Arkadian Alkon erikoisvalikoimasta, jonne sitä oli saapunut loppuvuodesta 400 pullon kertaerä. Olut tuli maisteltua hiivoineen päivineen niin ikään loppuvuodesta.
Lasissa oluella on samean läpinäkymätön, jopa likaisen kellanruskea väri – todennäköisesti ilman hiivoja olisi voinut saada kirkkaampaakin tavaraa. Ujollakin kaadolla olut nostaa ylleen runsaan, kuohkean ja pitkäkestoisen vaahtohatun.
Lasista kohoaa hyvin IPA-mainen, yrttisen, sitruksenkuorisen ja hennon mäntyisen humalainen tuoksu, jossa tuntuu kevyesti hapahkoa vehnäisyyttä ja aavistus hiivaista banaaniesterisyyttä. Tässä vehnäoluessa humala selvästi hallitsee; sokkona voisivat oluen vehnäiset piirteet jäädä jopa täysin huomiotta.
Suussa olut on ilahduttavasti, volteistaan huolimatta varsin kepeä. Maku sen sijaan on kohtalaisen runsas, intensiivinen ja – kuten voikin odottaa – kohtalaisen bitterinen. Kieli erottaa vehnäbockien makeahkon maltaisuutta, sitruksista hedelmää ja appelsiininkuorta sekä vihreitä aromeja, kuten tuoreita yrttejä ja ruohoisuutta. Katkerohumalat tuntuvat reilun sitruksisina, yrttisinä ja kevyen pihkaisina piirteinä. Hiilihappo on hyvin pientä ja pehmeää, jopa eleganttia, mutta olut ei silti vaikuta mitenkään vähähiilihappoiselta, vaan hyvin raikkaalta ja tasapainoiselta.
Jälkimaussa kielelle jää jatkuvasti muotoaan hakeva kattaus ruohoista ja kevyen greippistä ja hennon saippuaista katkerohumalaa, vehnäistä happamuutta, kevyttä pihkaa, häivähdys mentolisuutta, hentoa alkoholin (8,2%) tuomaa lämpöä ja aavistus hiivan banaanimaista hedelmää. Erityisesti kohtalaisen runsas, ruohoinen katkeruus ja viipyilevä, hiivainen hedelmäisyys jatkuvat kielellä pitkään.
Tap 5 on kyllä kaikin puolin erinomainen, maukas ja tasapainoinen olut, joka yhdistää hyvän hefevehnäisyyden IPA-maiseen sitruksisuuteen niin vaivattomasti, että suorastaan hämmentää väite siitä, että reipas humalointi ei muka toimisi vehnäoluissa! Tosin oluen takana on häärinyt sen verran kovia tekijöitä, että liekö ihme, jos olut toimii kuin nyrkki nenuun.
Harmillisesti Tap 5 on ymmärtääkseni jo ehtinyt myydä itsensä loppuun Alkon hyllyltä, mutta jos kyseinen olut löytyy esimerkiksi jonkun paremminvarustellun kuppilan tai nettimyymälän listoilta, suosittelen ottamaan testiin! Ainakin itse aion testata oluen seuraavaksi ilman hiivoja – kunhan vain jostain sattuu pullo löytymään.
Lyhyesti: Runsas, mutta samalla kepeä ja raikas hefeweisse, joka yhdistää mainiosti perinteisen, saksalaistyylisen vehnäoluen ja modernin, reippaalla otteella aromi- ja katkerohumaloidun IPA-henkisyyden.
Arvio: Erinomainen – vehnikset ja witit tuppaavat jakamaan meikäläisen mielipiteitä pahasti: toiset toimivat julmetun hyvin, kun taas toiset eivät lainkaan. Tap 5 onnistui omalta osaltaan vaivattomasti pomppaamaan kertaheitolla lempivehnieni listalle!
Hinnan (4,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Tämä olut meni ihan ohi, valitettavasti. Saman panimon Tap 4 on omia suosikkeja, mukavan rapsakasti cascadella humaloitu vehnä, erinomainen kesäjuoma ja normaalivehnää napakamman humaloinnin ansioista sopii esim vähän rasvaisempien kalaruokien kumppaniksi, kuten vaikka voissa paistetuille muikuille tai silakoille. http://www.alko.fi/tuotteet/726056/
VastaaPoistaItse en jaksanut Tap 4:stä innostua. Tai siis aluksi kyllä, kun spekseissä luki että Cascadella humaloitu hefe-vehnis, mutta loppupeleissähän tuo on melko perinteisellä reseptillä leivottu vehnäolut, jossa humalana on vain käytetty myös Cascadea. Ei ole ainakaan omasta mielestäni siis erityisen aromi- tai katkerohumaloitu, vaan lähempänä perinteistä hefeä kuin esimerkiksi tätä Tapviitosta.
PoistaIhan perushyvä vehnis kyllä, mutta ei loppupeleissä kovinkaan ihmeellinen tapaus. Onhan meikäläisellä tuosta jossain piilossa arviokin, katsoo saanko / ehdinkö / jaksanko sen joskus saattaa blogiin asti. :D