Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.1.15

Berthet-Bondet Macvin du Jura

Domaine Berthet-Bondet Macvin du Jura
  • Valmistaja: Domaine Berthet-Bondet
  • Tyyppi: Väkevöity viini, AOC Macvin du Jura
  • Maa: Ranska
  • Alue: Jura
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 26,60e (Lokakuu 2014, Vila Viniteca, Barcelona)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Juran viinit ovat saatavuudeltaan niin kurjassa asemassa Suomessa, että niitä on pakko hamstrata talteen aina kun vain sellaisia vastaan sattuu tulemaan – Jura kuitenkin on Ranskan ylivoimaisesti kiehtovimpia viinialueita! Siellä viinien keskimääräinen taso on varsin kova, sillä siellä ei olla hypätty modernien massaviinien kelkkaan, vaan tuotanto on pientä ja perinteisiin tyyleihin keskittynyttä.

Kun bongasin Barcelonan häkellyttävän upeasta Vila Vinitecasta pullollisen Juran Macviniä, olin vähän kahden vaiheilla ostaako pullo vai ei. Macvinit voivat olla parhaimmillaan aivan hurmaavia tapauksia ja Juran viinien huonosta saatavuudesta johtuen onhan niitä pakko ostaa kun sellaisia sattuu löytämään. Mutta toisaalta, reilu neljännessatanen randompullosta on melko kova hinta. Päätin kuitenkin, että riskillä mennään.

Macvinhän ei ole varsinaisesti viiniä, vaan käymätöntä rypälemehua, jonka sekaan on kaadettu tammitynnyreissä kypsytettyä mäskiviinaa, Marcia ("viinin" nimi onkin korruptio muodosta Marc vin). Tämän jälkeen tätä väkevöityä mehua kypsytetään vielä vähintään vuoden tammitynnyreissä ennen pullotusta. Tyylillisesti tämä on siis samanhenkistä tavaraa kuin Armagnacin Floc de Gascogne, Champagnen Ratafia, Cognacin Pineau des Charentes tai Etelä-Ranskan Mistelle.

Domaine Berthet-Bondet syntyi vuonna 1984, kun Jean Berthet-Bondet ja hänen vaimonsa Chantal ostivat Jurasta 1500-luvulta peräisin olevan kartanon ja ryhtyivät viljelemään sen omistamia viinitarhoja. Nykyisin talo omistaa yhteensä 10 hehtaaria tarhoja, joista 5 ha sijaitsee Juran arvostetuimmalla Château-Chalonin alueella ja loput 5 ha Côtes du Juran yleisviinialueella. Talon Macvin on yleensä 100% Chardonnay, mutta joinain vuosina sekaan saatetaan lisätä hapokasta Savagninia tuomaan selkärankaa. Viiniä kypsytetään väkevöinnin jälkeen vähintään kaksi vuotta, eli kaksi kertaa lain säätämää minimiä pidempään.

Viinin väri on syvä oljenkeltainen.

Tuoksu on ensivaikutelmaltaan varsin tömäkkä, eikä suoraan sanottuna ole kovinkaan kutsuva: lasista löytyy nimittäin ensisijaisesti edullista grappaa ja epämääräistä liuotinta sekä melko voimakkaasti myös vahamaisuutta. Kun nokka pääsee ensivaikutelmasta yli, rupeaa "viinistä" löytymään myös hillitymmin pähkinää ja kuivattuja keltaisia hedelmiä, hennosti appelsiininkuorta, kuivattua mandariinia ja aavistuksen verran hunajaa. Eniten kuitenkin viini tarjoilee sitä halpaa grappaa.

Suussa viini on makea ja täyteläinen, eikä tuoksun lupaamasta grappaisuudesta ole tietoakaan! Viini ei siis ole tuoksun puolesta mitenkään helpostilähestyttävä, mutta jos uskaltaa edetä tuoksua pidemmälle, viini palkitsee. Suutuntumaltaan hieman öljymäinen kokonaisuus tarjoaa omenamarmeladista, hunajaista, aprikoosista ja persikkaista makumaailmaa, johon 18% A-vitamiinipitoisuus tuo kevyen alkoholisen juonteen. Rungoltaan tämä Macvin on keskihapokas, mutta siitä huolimatta suorastaan hämmentävän freesi.

Suuhun jäävä jälkimaku on makea, alkoholisen lämmin, persikka-aprikoosinen, kevyen mangoinen ja aavistuksen mineraalinen. Lämmönhehkuinen jälkivaikutelma ei kuitenkaan ole kovinkaan pitkä, joten mistään viipyilevästä viinistä ei ole kyse.

Berthet-Bondetin Macvinistä jäi hieman kahtiajakautunut fiilis. Toisaalta viini on varsin kiva ja toimi mukiinmenevästi juustolautasen kaverina, mutta toisaalta parhaiden ja vivahteikkaimpien Macvinien tasosta jäätiin ja kauas, minkä lisäksi viinin 27 euron hinta (vielä muuten edullisessa Espanjassa) on kyllä viinin laatuun turhan kovan oloinen. Esimerkiksi Alkostakin löytyy hyvin samanhenkisiä Pineau des Charentesejä edullisemmallakin.

Tässä jälkijättöisesti kun Berthet-Bondetin sivuja kun pläräilin, luin sieltä pätkän kuinka "Macvinit yleensä korkataan aina liian nuorina ja yleensä ne alkavat saavuttamaan mielenkiintoisemman ja kehittyneemmän aromimaailman vasta 5-10 vuoden varastoinnin jälkeen". Eli ehkäpä kärsivmättömyys ei tällä kertaa palkinnutkaan, vaan viini tuli korkattua aivan liian nuorena ja aromeiltaan vielä liian primäärisenä. Alun perin totesin, että eipä tätäkään tarvitse tulevaisuudessa ostaa uudelleen, mutta tuon tekstin luettuani alkoi houkutus ostaa uusi pullo kasvamaan, noin pidempää varastointia ajatellen...

Mutta varoituksen sanana: näin nuorena korkattavaksi viini on ihan kiva juustojen kumppani, mutta ei oikein hintansa väärti lähes kolmen kympin hinnalla. Alle 20 euron hintaan asia olisi jo toinen!

Lyhyesti: Hyvin grappaisen tuoksuinen mutta maultaan vivahteikas, miellyttävän hedelmäinen, moniulotteinen ja varsin freesi vin de liqueur, eli väkevöity rypälemehu.

Arvio: Miellyttävä – jos melko hyökkäävän pontikkaisen tuoksun ohi pääsee, on tämä Macvin ihan passeli ja maukas tuttavuus. Tähän hintaan olisi lupa kyllä odottaa enemmänkin, mutta ehkä viini lunastaa hintansa luomat odotukset hyvien viinien tapaan vasta kypsyessään.

Hinnan (26,60e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti