Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.1.15

Harviestoun Ola Dubh 12 2014

http://www.alko.fi/tuotteet/706114/
Harviestoun Ola Dubh Special Reserve 12 2014
  • Valmistaja: Harviestoun
  • Tyyppi: Olut, Black ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Clackmannanshire, Alva
  • Maltaat: Paahdettu ohra, kaura
  • Humala: East Kent Goldings, Fuggles, Galena
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 5,98e (Marraskuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 5,98e (Tammikuu 2015, Alko)

Vuonna 1984 perustettu Harvistoun lienee yksi Skotlannin tunnetuimpia panimoita Brewdogin ja Belhavenin ohella. Panimon legendaarisimpia oluita on arvostettu ja palkittu black ale, varsin osuvasti nimetty Old Engine Oil. Tämän saman oluen pohjalta Harviestoun valmistaa myös lippulaivaoluensa, Ola Dubhin ("mustan öljyn"), tynnyrikypsytetyn black alen.

Ola Dubh valmistetaan panemalla normaalisti 6% vahvuisesta Old Engine Oilista järeämpi, 10,5% vahvuinen erikoiserä, joka siirretään kypsymään Highland Parkilta hankittuihin viskitynnyreihin, joissa olutta haudutellaan useamman kuukauden ajan, aina 6 kk kypsytysaikaan asti. Pullotuksen yhteydessä olut laimennetaan 8% vahvuuteen. Suurin osa Harviestounin tynnyreistä on sellaisia, joissa on aiemmin kypsytetty Highland Parkin 12-vuotiasta viskiä; näistä tynnyreistä syntyy myös Ola Dubhien perussarja, Reserve 12. Harviestoun valmistaa pienempiä määriä myös mm. 16- ja 18-vuotiaiden viskien tynnyreistä. Ola Dubh 12 saapui Alkoihin rajattuna eränä joulun alla talven kausioluiksi. Tuo erä ei ole vielä myyty loppuun, mutta monista myymälöistä varastosaldot näyttivät nollaa, joten jos haluat kaapata oluen testiin, suosittelen kiiruhtamaan!

Väri on täysin läpinäkymättömän musta – "musta öljy" kuvaakin oluen ulkonäköä erinomaisesti. Hento, valkoisenharmaa vaahto katoaa nopeasti, mutta jää paikoitellen ohueksi kerrokseksi luomaan hienoa kontrastia mustaa pintaa vasten.

Oluella on voimakas, aromikas, hyvin kärtsäinen tuoksu, jossa tuntuu hiiltynyttä puuta, lakritsijuurta, kevyttä hopeatoffeeta ja hennolla otteella erittäin tummapaahteista kahvinporoa.

Ola Dubh on aromikas ja runsas sekä suutuntumaltaan todella täyteläinen: kielellä tuntuu tervaa ja tervaleijonaa, savuisuutta, kärtsää, makeaa mausteisuutta ja lakritsia, kevyesti paahtunutta jälkiuunileipää, hieman viskimäistä maltaisuutta ja käytetyn tammitynnyrin tuomaa puisevuutta. Hiilihappoisuus on melko matalaa, mutta oluen täyteläinen runko onnistuu kantamaan kokonaisuuden ensivaikutelmasta jälkimakuun suht moitteetta.

Kuivakka jälkimaku on pitkä, tummapaahteisen kahvinen, nokisen hiilinen, kevyen lakritsainen, hillityn tuhkainen ja hyvin ujosti katkera. Erityisesti kuivakka, epämääräinen mallasviskimäisyys, tynnyrin mausteinen puisevuus ja hento nokisuus jatkuvat suussa erittäin pitkään.

Viskitynnyrikypsytyksestään huolimatta Ola Dubh 12 on selkeästi ensisijaisesti olut – ei viskiolut tai tammitynnyrikypsytetty olut. Kokonaisuus muistuttaa selvästi Old Engine Oilia, mutta seassa on paljon muutakin. Ensinnäkin oluen jyhkeämpi ja robustimpi olemus miellyttää allekirjoittanutta, sillä yleensä mitä paahteisempi ja tummempi olut on, sitä tanakampi runko sillä mielestäni oltava. Tynnyrikypsytys tuo kokonaisuuteen miellyttävän kuivakkaa puisevuutta, eli ei niinkään sitä kermatoffeeta ja vaniljaa, mitä tammitynnyrikypsytetyt oluet yleensä saavat. Varsinainen viskimäisyys pysyttelee hyvin pois tieltä valtaosan oluen makupuolen tarjonnasta ja nousee selkeimmin esille vasta jälkimaussa, jossa muiden, olutmaisempien aromien kadotessa suusta saa mallasviskisyys selkeimmin tilaa tulla huomatuksi.

Kokonaisuutena Ola Dubh 12 on mukavan tanakka, muttei liian raskastekoinen fiilistelyolut, joka tuli nautittua hitaasti ja hartaudella. Aluksi, lähes jääkaappikylmänä, olut tuntui melko vaisulta ja liian kevyeltä, mutta lämmetessään sen aromit avautuivat mainiosti ja kokonaisuus sai mukavasti lisää runkoa alleen. Suosittelenkin korkkaamaan oluen vain maltillisesti jäähdytettynä, sillä se vaikuttaa hyvin kestävän jopa huoneenlämpösenä nauttimista sen kummemmin asiasta kärsimättä.

Lyhyesti: Tanakka, aromikas ja tasapainoinen viskitynnyreissä kypsytetty ale, joka silti maistuu ensisijaisesti oluelta, ei viskiltä tai tynnyreiltä.

Arvio: Tyylikäs – maukas, harmoninen ja moniulotteinen tumma olut pitkäkestoiseen tunnelmointiin.

Hinnan (5,98e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti