Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.1.15

Lydie et Thierry Chancelle Saumur-Champigny 2011

Lydie et Thierry Chancelle Saumur-Champigny 2011
  • Valmistaja: Domaine Bourdin
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Saumur-Champigny
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Anjou-Saumur, Saumur-Champigny
  • Rypäleet: Cabernet Franc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,00e (Syyskuu 2014, Vins Chez Nous)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Koska tässä hiljattain tuli testattua ja arvioitua blogissa naturaaleja viinejä tuottavan loirelaisen Chancellen viinitalon valkoviini Saumurin alueelta, lienee paikallaan arvioida myös viinitalon joulun alla testaamani näkemys punaviinistä.

Jos punaisista rypäleistä puhutaan, on Loiren laakso Cabernet Francin, Gamayn ja Pinot Noirin valtakuntaa. Kyllä muitakin, myös tuntemattomampia rypälelajikkeita alueella viljellään, mutta nuo kolme hallitsevat suvereenisti. Koska alue on keskimäärin viileä verrattuna moneen muuhun viinialueeseen, ovat punaviinit usein myös melko kepeitä ja hapokkaita. Siinä missä Cabernet Franc tuottaa muualla maailmassa helposti täyteläisiä, maltillisen hapokkaita, pehmeitä ja tumman marjaisia punaviinejä, ovat loirelaiset Francit usein keskitäyteläisiä, hapokkaita, rutikuivia ja positiivisella tavalla ikäviä – koska ne eivät ole helppoja ja makean hedelmäisiä, annetaan viineille enemmän tilaa tuoda esiin luonnetta ja mielenkiintoa. Koska viileässä viinien rakenne myös korostuu, toimivat Loiren Francit usein paljon paremmin erilaisten ruokien kumppaneina, kuin esimerkiksi uuden maailman Francit.

Chancellen Saumur-Champigny on alueelle uskollisesti 100% Cabernet Franc. Luomuna viljellyistä, 40-vuotiaiden köynnösten käsinkorjatuista rypäleistä valmistettu viini on käytetty terästankeissa ja kypsytetty osittain teräksessä, osittain vanhoissa foudre-tynnyreissä. Viini on käynyt läpi maltillisen suodatuksen ja minimaalisen sulfiittilisäyksen ennen pullotusta.

Viinin väri on tumma, melko läpinäkymättömän mustanpuhuva kirsikka.

Tuoksu on korkkaamisen yhteydessä melko vaisuhko, mutta mitä enemmän viini saa ilmaa, sitä enemmän se saa painoa alleen – joskin viini ei missään vaiheessa muutu erityisen ekspressiiviseksi. Nokkapuolelta löytyy varsin perinteikäs kattaus viileän alueen Francin vivahteita: kuivaa herukkaa, kevyttä vegetaalisuutta ja hapahkoja tummia marjoja. Yleisilme on kuiva ja tiukka.

Viinin maku seuraa siinä mielessä tuoksua, että se on myös kuiva ja tiukka. Kokonaisuus on yllättävänkin täyteläinen, mutta ei missään nimessä pehmeä tai suunmyötäinen, vaan selkeästi rakenteikas, jopa hieman kulmikas. Melko runsas makumaailma tarjoilee kuivaa herukkaisuutta, vihertävää vegetaalisuutta ja bitterisyyteen taittuvaa yrttisyyttä, kevyttä mausteisuutta ja aavistuksen paahtunutta paprikaa. Viinin tuntuvat, mutta sopusuhtaiset hapot ja kohtalaisen napakat tanniinit alleviivaavat viinin ei-kosiskelevaa, puruvoimaista luonnetta.

Jälkimaussa viinin karvaat ja vegetaaliset puolet korostuvat entisestään. Suuhun jää varsin pitkä, kuivan herukkaista hedelmää painottava tiukka, kuivakka ja kevyesti maamaisen mausteinen jälkivaikutelma, jota en voi olla kuvailematta sanalla "maukas". Moni lämpimämpien ja hedelmäisempien punaviinien ystävä tuskin kykenee hahmottamaan kyseistä adjektiivia melko rujolta kuulostavan kuvauksen kanssa, mutta so not. Tämmöinen CabFranc-tyyli iskee meikäläiseen kuin miljoona volttia.

Yhden punaisen ja yhden valkoisen viinin perusteella Chancellet tuntuvat tietävän hommansa: tämä Saumur-Champigny on ihastuttavan luonteikas, rakenteikas, intensiivisen aromikas ja mukavan anteeksipyytelemätön viini – siis juuri sellainen, minkälainen mielestäni hyvän loirelaisen Francin kuuluukin olla. Ero esimerkiksi Rochevillen samanhenkiseen, mutta selvästi pehmeämpään, makeampaan ja "miellyttävämpään" Saumur-Champignyiin on melkoinen.

Viinistä on vaikea mennä sanomaan mitään syvällisempää sen ikääntymispotentiaalista: Saumur-Champignyt eivät yleensä ole tarkoitettuja samalla tavalla kestämään kellarointia kuin esimerkiksi parhaat Chinonit, minkä lisäksi viinin vähäiset sulfiitit eivät varmasti kannusta kaikkia lisäkypsyttelyyn. Viinissä on kuitenkin selkeästi sekä rakennetta että runkoa kehittymiseen, joten voin helposti kuvitella viinin kehittyvän suotuisaan suuntaan vielä joitain vuosia. On kuitenkin muistutettava, että jos tämmöisestä tiukasta, kuivakasta viinistä ei pidä nuorena, ei se maagisesti pehmene ja makeudu iän myötä!

Viinin voi kuitenkin huoletta korkata jo näin nuorena. Voin kuitenkin suositella jotain tuhdimpaa pataruokaa ja rasvaisempaa kasvisruokaa, jos haluaa lähteä pehmittämään viinin tiukkuutta syötävän kautta.

Lyhyesti: Klassisen kuivakka, tiukka, rakenteikas ja aromikas Loiren Cabernet. Makua löytyy, mutta kypsänmakeita, pehmeän hedelmäisiä piirteitä ei juuri lainkaan – sopivaa tylytystä meikäläisen makuun!

Arvio: Tyylikäs – tasapainoinen ja puhdaspiirteinen esitys, jossa on melko paljon kaikkea, mutta ei mitään liikaa. Perinteinen, maukas CabFranc.

Hinnan (10,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti