Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.1.15

Nino Negri Sfursat 2009

Nino Negri Sfursat 2009
  • Valmistaja: Nino Negri
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Sforzato di Valtellina
  • Maa: Italia
  • Alue: Lombardia, Sondrio, Valtellina
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 285 SEK (~32,81e; Elokuu 2013, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: 294 SEK (~31,20e; Tammikuu 2015, Systembolaget, beställningssortiment)


Vaikka Nebbiolo onkin Italiassa profiloitunut vahvasti vain ja ainoastaan Piemonteen, on rypäleellä vahva pohja myös Piemonten ja Veneton väliin jäävässä Lombardiassa, jossa rypäle tunnetaan paremmin nimellä Chiavennasca. Jotkut saattavat jopa muistaa muutama vuosi sitten Alkon valikoimissa olleen Nino Negri Mazèr Infernon, joka siis oli Lombardialainen Nebbiolo.

Kenties mielenkiintoisin punaviini, jota Lombardia tuottaa on Sforzato (paikallisittain myös Sfursat tai Sfurzat) – viinityyli, joka naittaa piemontelaisen Nebbiolon venetolaiseen Amaroneen! Tämä viini, jota tehdään vain riittävän hyvinä vuosikertoina, valmistetaan Nebbiolosta (10% muita paikallisia lajikkeita sallitaan), mutta näitä rypäleitä kuivatetaan rusinoiksi ennen puristamista, jolloin lopputulos on erittäin konsentroitunutta ja intensiivistä. Koska rypäleistä haihtuu nestettä, eli ne tuottavat vähemmän viiniä korjattua kiloa kohden, ovat Sforzatot yleensä Amaronen tapaan melko hinnakkaita viinejä. Esimerkiksi tämä Systembolagetin tilausvalikoimasta hommattu Sforzato maksoi keskiverto-Amaronen verran, yli kolme kymppiä.

Nino Negri Sfursat on valmistettu kuivattamalla rypäleitä rusinoiksi syyskuun puolesta välistä tammikuuhun, minä aikana rypäleet menettivät n. kolmanneksen painostaan. Tämän jälkeen rypäleet murskattiin ja mehun annettiin maseroitua 16 päivän ajan terästankeissa kuorten kanssa. 30 kk kestävä kypsytys tapahtui suurissa, 3200:n ja 5200:n litran tammitynnyreissä, minkä jälkeen viinin annettiin kypsyä vielä 6 kuukautta pulloissa; Nino Negrin lippulaivaviini 5 Stelle Sfursat (joka vielä jonkin aikaa sitten oli Alkon valikoimissa) eroaa tästä viinistä lähinnä sillä, että 5 Stelle kypsytetään uusissa barrique-tynnyreissä. Itse hankin viinin useampi vuosi sitten, mutta annoin sen kypsyä muutaman vuoden lisää, sillä viini napattiin käyttöön vasta viime joulukuussa.

Väriltään tämä Sfursat on läpinäkyvä, hieman savenruskeaan taittuvan kirsikanpunainen. Reunoilta väri vaikuttaa pakenevan kokonaan.

Kypsänmakea tuoksu luo runsaasti vihjeitä rypäleiden rusoimisprosessiin: lasista löytyy kirsikkahilloa, makeaa metsämarjaisuutta, kevyttä luumuisuutta ja aavistus rusinaisuutta. Kaiken seassa häilyy vivahde Nebbiololle tyypillistä kukkaisuutta.

Makea tuoksu kuitenkin johdattaa harhaan – ja rankasti! Viini on nimittäin suussa kuiva, tiukka ja mausteinen. Amaronemaista runsautta viinillä ei ole, sillä vaikka suutuntuma on tiivis ja konsentroitunut, on se yleisilmeeltään selkeän keskitäyteläinen. Melko karvasta makumaailmaa hallitsee italialaisten viinien tyypillisin aromi, kirsikka – niin tuoreen kirsikan kuin bitterisen hapankirsikan muodossa. Seassa tuntuu myös maustepippuria, kevyttä tupakkaa ja hennosti eloisan hapokkuuden pintaan nostamaa karpaloa. Vaikka Lombardian Nebbiolot usein voivat olla melko maltillisia tanniineiltaan, on tämä viini kiistämättä hyvin purevan tanniininen. Hyvin reipas alkoholi (15,5%) tekee kokonaisuudesta myös melko tulisen.

Vivahteikas ja kohtalaisen bitterinen jälkimaku jatkaa saumattomasti keskimaun linjoilla: hapankirsikkaa, musta- ja maustepippuria, hennosti kanelisuuteen taittuvaa mausteisuutta ja aavistus puolukkahilloa. Suutakuivaavat tanniinit korostavat viinin bitteristä olemusta. Suuhun jää moniulotteinen, tiukanpuoleinen, kohtalaisen lämmin ja pitkäkestoinen jälkivaikutelma.

Vaikka Lombardian Nebbiolot ovat yleensä melko kepeitä ja nuorena juotavaksi tarkoitettuja, ovat Sfursatit näköjään selkeästi toista maata: vaikkei tämä Sfursat ollutkaan erityisen suuri tai runsaskokoinen, antoi sen tiukka ja jännittynyt olemus olettaa, että viinillä olisi helposti voinut olla vielä useita vuosia edessään. Jopa tuottajan sivuilla viinille annetaan 12-15 vuotta kypsytyspotentiaalia, minkä voin varsin helposti allekirjoittaa. Sellaisen ruoan kanssa, johon särmikäs tanniinisuus pääsee pureutumaan, on viini todella miellyttävä ja tasapainoinen esitys, mutta sellaisenaan nautittavaksi on tämä viini näin 5 vuoden iässä vielä aivan liian nuori tapaus.

Suosittelen antamaan viinille reippaasti vuosia kellarissa, sillä viinin runsas tanniini-happo-alkoholipitoisuus toimii erinomaisena säilöntäaineena konsentroituneelle hedelmälle, jossa ikääntymisvaraa on reippaasti. Tarjoiluvaiheessa suosittelen useamman tunnin dekantointia, jotta viini pääsee avautumaan hyvin, mutta muistutan myös sopivasta viilennyksestä, jolla viinin tuntuvaa, 15,5% alkoholia saisi hieman piiloon.

Lyhyesti: Lombardialainen, kuivatuista Nebbiolo-rypäleistä valmistettu tiukkarakenteinen, puhdaspiirteinen, vivahteikas ja vakuuttava kuiva punaviini tanakalle ruoalle tai kellarin perukoille.

Arvio: Erittäin hyvä – oikein mainio esitys, josta löytyi reilusti Nebbiolon ärhäkkää, anteeksipyytelemätöntä särmää, eikä kokonaisuutta oltu lähdetty turhaan hiomaan ja pehmentämään uudella tammella. Erinomaista potentiaalia huokuva tuttavuus.

Hinnan (~32,85e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti