Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.1.15

TerreRare Carignano del Sulcis Riserva 2008

http://www.alko.fi/tuotteet/919117/
TerreRare Carignano del Sulcis Riserva 2008
  • Valmistaja: Sella & Mosca
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Carignano del Sulcis
  • Maa: Italia
  • Alue: Sardinia, Sulcis
  • Rypäleet: Carignan (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,95e (Syyskuu 2014, Liviko Lootsi Keskus, Tallinna)
  • Hinta nyt: 20,00e (Tammikuu 2015, Alko, tilausvalikoima)


Kun Sardinian viineistä puhutaan, usein kuulee sanottavan, että saaren lounais-eteläkärjestä tulevat Carignano del Sulcis -viinit edustavat saaren punaviinien parhaimmistoa. Carignan-rypäle kun tuppaa olemaan hyvin hapokkaita, rustiikkisen tanniinisia ja luonteikkaita viinejä tuottava lajike, mutta vain kun satomääriä hillitään runsaasti. Normaalisti Carignan on kuitenkin erittäin runsassatoinen lajike, joka tuottaa valtavia määriä keskinkertaista viiniä, mistä syystä laadukasta Carignania saa etsiä välillä kissojen ja koirien kanssa.

Sardinialaiset itse uskovat Carignanin saapuneen saarelle foinikialaisten mukana jo 900-luvulla eaa., mutta todellisuudessa Carignanin uskotaan saaneen alkuperänsä Espanjassa, josta se on levinnyt Sardiniaan paljon uskottua myöhemmin, eli 1300-luvulla. Merkittävä osa Sardinian Carignan-viljelmistä keskittyi pikku hiljaa Sulcisin alueelle, jossa sitä viljellään edelleen hyvin runsaasti (itse asiassa Italian 1,750 ha Carignan-viljelysalasta 97% sijaitsee Sardiniassa). Yleensä Caraignano del Sulcis -viinit valmistetaan hyvin vanhojen, helposti yli 80-vuotiaiden köynnösten rypäleistä – vanhat köynnökset kun yleensä ovat vähäsatoisia, mikä luonnostaan vähentää merkittävästi Carignanin satomäärien harvennuksen tarvetta.

1800-luvun lopulla Erminio Sellan ja Edgardo Moscan perustama Sella & Mosca on yksi Sardinian tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinitaloja, joka sekä tuottaa erilaisia, perinteikkäitä viinejä saaren alkuperäislajikkeista, että moderneja Cabernet Sauvignon lajike- ja sekoiteviinejä. Toimittuaan yli sata vuotta itsenäisenä viinitalona, päätyi Sella & Mosca vuonna 2002 Campari-yhtymän omistukseen. TerreRare Riserva valmistetaan maseroimalla rypäleitä 10-15 päivän ajan, minkä jälkeen viiniä kypsytetään vähintään 3 vuotta ennen markkinoillelaskua; aluksi barrique-tynnyreissä, sitten pulloissa.

Viinin hädin tuskin läpinäkyvä väri on selvästi ikääntynyt, sillä viinin konsentroituneen purppura värimaailma on alkanut taittua jo ikääntyneen rusehtavaan.

Tuoksu jatkaa värin lupaamalla, hienosti kehittyneellä linjalla: kehittynyttä ja hieman kuivahtanutta mustaherukkaisuutta, kuivattua viikunaa, kypsää tummaa marjaisuutta, aromaattista yrttisyyttä ja kevyttä nahkaisuutta. Kokonaisuus on kuivahko, mutta paahteiset ja kypsät hedelmäaromit tuovat tuoksuun hillittyä makeutta.

Viinin makumaailma on kypsä ja kuivahko – ei aivan rutikuiva, sillä kypsät tummien marjojen ja hedelmien vivahteet tuovat myös makuun makean taustajuonteen. Muuten viinin varsin aromikasta makumaailmaa hallitsee erittäin voimakas, tuntuva nahkaisuus, jota tukevat kevyen pippuriset, hillityn tammisen mausteiset ja aavistuksen karpaloiset vivahteet. Kokonaisuus on tasapainoisen hapokas, hyvin lempeän ja pehmeän tanniininen ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen, jopa rauhallinen.

Lopuksi suuhun jäävässä jälkimaussa makumaailman nahkaisuus tuntuu kasvavan entistä voimakkaammaksi, mausteisten, kypsän kirsikkaisten ja hapokkaan karpaloisten piirteiden antaessa viinille tasaista taustakomppia. Viinistä jää pitkäkestoinen, maukas ja vivahteikas jälkivaikutelma.

Yleisesti TerreRare on kaikin puolin mainio Carignan, joskin varsin lempeä ja helpostilähestyttävä lajikkeen edustajaksi – Carignanit kun voivat helposti olla hyvinkin tiukan tanniinisia ja napakan hapokkaita esityksiä. Tässä viinissä kyllä oli sekä happoja että tanniineja sen verran, että rakennetta löytyi hyvin, mutta yleisesti viini toimi varsin miellyttävästi ihan seurustelukäytössäkin. Kellarointiinkin viiniä voi harkita muutaman vuoden ajaksi, mutta suurta tarvetta en sille usko, sillä viini on jo nyt mukavasti kehittynyt ja muutenkin oikein mukavassa vaiheessa.

Tämä kyseinen viini löytyi Tallinnan Lootsi Keskuksessa sijaitsevasta Livikon myymälästä, josta ostin viinin yksinkertaisesti siitä syystä, että muistin sen löytyvän myös Alkon tilausvalikoimasta 20 euron hintaan. Jos viinin sai 11 eurolla, tarkoitti tämä automaattisesti 9 euron säästöä! Ja pakko myöntää, viini oli kyllä varsin erinomainen ostos 11 eurolla; kokonaisuus oli sen verran miellyttävä ja tasapainoinen, että vielä 20 euroakaan ei ole mahdoton hinta siitä.

Lyhyesti: Loppua kohti hyvin voimakkaan nahkaiseksi kasvava vivahteikas ja lempeä mutta tasapainoisen ryhdikäs Sardinian Carignan.

Arvio: Tyylikäs – maukas, mainio ja hienosti kehittynyt sardinialainen. Vahva suositus, jos tykkää kehittyneen nahkaisista viineistä.

Hinnan (10,95e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (20,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti