Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.1.15

Teliani Valley Oak Aged Tsinandali 2011

Teliani Valley Tsinandali Aged in Oak Barrels 2011
  • Valmistaja: Teliani Valley
  • Tyyppi: Valkoviini, Tsinandali
  • Maa: Georgia
  • Alue: Kakheti
  • Rypäleet: Rkatsiteli (85%), Mtsvane (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,99e (Syyskuu 2014, Liviko Lootsi Keskus, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Minulla on pieni fiksaatio näihin gruusialaisiin viineihin. Parhaimmat niistä kun voivat olla uskomattoman mainioita ja ainutlaatuisia viinejä, joita voi löytää mikroskooppiseen hintaan laatuunsa nähden.

Georgian uskotaan olevan maailman viinituotannon kehto; se paikka, jonne kaikki tiet johtavat, kun mennään riittävän kauas viinin historiassa. Alueelta löytyy merkkejä viinintuotannosta peräti 8000 vuoden takaa, kun taas Ranskassa, jota pidetään maailman viinituotannon keskuksena, voidaan löytää merkkejä viinintuotannosta "vain" reilun 2000 vuoden ajalta. Georgialaisilla on siis jonkin verran kokemusta siitä, miten viiniä tehdään. Vaikka esimerkiksi Euroopassa georgialaiset viinit eivät koskaan ole olleet erityisen suuressa arvossa, ovat ne aina olleet hyvin arvostettuja esimerkiksi Venäjällä ja Turkissa, joissa parhaimpia niistä on pidetty jopa maailman parhaina viineinä. Ikävä kyllä Neuvostoliitto kuitenkin onnistui tuhoamaan Georgian viinintuotannon laadun ja maineen, valjastamalla maan halvan bulkkiviinin tuotantoon Neuvostoliiton tarpeisiin. Tätä tuhoa Georgia korjaa edelleen, minkä vuoksi maan viinejä saa usein naurettavan edullisesti – silloin kun niitä sattuu löytymään. Viinit ovat kuitenkin ehdottoman tutustumisen arvoisia, sillä Georgiassa elää edelleen vahvana perinteinen viininvalmistustaito, paikalliset rypälelajikkeet ja monet vanhat viinityylit.

Todennäköisesti Viron venäläisväestöstä johtuen gruusialaisilla viineillä on ilahduttavan runsas preesens Tallinnan viinimyymälöissä – joissain myymälöissä voi jopa löytää kaikki uuden maailman viinit niputettuna yhteen hyllyyn, kun taas georgialaisviineillä voi olla vieressä oma hylly. Tämä on melko rankasti kontrastissa Suomen tarjontaan, jossa Alkon perusvalikoimasta voi löytää yhden gruusialaisviinin (maan suurimmalta tuottajalta) ja yhden punaisen ja yhden valkoisen lisää tilausvalikoimasta. Virossa seikkaillessa kannattaa kuitenkin välttää makeita viinejä – Georgialla on pitkä historia niin makeiden punaisten ja valkoisten viinien valmistuksessa, joista parhaimmat voivat olla äärimmäisen mielenkiintoisia ja huippulaatuisia, mutta useimmat niistä on sitä halpaa bulkkitavaraa, jota alettiin valmistaa valtavissa määrin Neuvostoliiton vallan alla, ja joka ei tarjoa juuri minkäänlaista mielenkiintoa.

Tämä valkoinen georgialaisviini löytyi mukaan viime syksynä tekemältäni Tallinnan-reissulta Lootsi Keskuksessa sijaitsevasta Livikon myymälästä. Yleensä en hirveästi tammitynnyrikypsytetyistä viineistä hirveästi perusta, mutta kun aikaisempia kokemuksia tammessa kypsytetyistä Rkatsiteleistä ei minulla ollut, viini oli halpaa kuin saippua ja luotto georgialaisiin viineihin oli kova, tuli pullo otettua mukaan.

Viinin tuottanut Teliani Valley on aloittanut toimintansa vasta vuonna 1997, mutta nykyisin Teliani Valleyn omistuksessa on jo 120 ha viinitarhoja eri Georgian viinialueilta ja talo sekä ostaa ranskalaisia tammitynnyreitä että valmistaa niitä itse paikallisista puista.

Tsinandali on sekä Kakhetin viinialueella sijaitseva kylä että viinityyli Georgiassa: Tsinandali-viini on tyypillisesti Rkatsiteli-vetoinen viini, johon sekoitetaan Mtsvane-lajiketta. Rkatsiteli on tyyliltään yleensä hyvin hapokas, yrttinen ja melko neutraali lajike, johon Mtsvane tuo runsautta ja runsaampaa hedelmäisyyttä. Tätä viiniä on kypsytetty 9 kk tammitynnyreissä.

Väriltään viini on kevyen vihertävä, yleisilmeeltään jopa melko neutraali.

Tuoksu on hillitty, raikas ja hedelmäinen, joskaan ei tarvitse olla mikään tuoksutieteiden maisteri havaitakseen, että viiniä on kypsytetty tammessa. Tammi on kuitenkin hyvin maltillisessa ja hienovaraisessa osassa, tuoden kokonaisuuteen lähinnä kevyellä otteella kermaisuutta, pähkinäisyyttä ja hentoa mausteisuutta. Muuten tuoksusta löytyy punertavaa omenaa, valkoisia kukkia ja hento, hunajainen alavire.

Viinin ensivaikutelma on raikas, jopa kevyesti kirpeän hapokas ja olemukseltaan kepeä. Makumaailma on tähän kepeyteen nähden melko runsas, tuoden kypsää omenaa, kevyttä hunajaa, hentoa persikkaa, kevyttä kermaisuutta ja hyvin maltillista, kuivakkaa tammen mausteisuutta. Viini on kuitenkin tehty selkeästi hedelmä, ei tammi etunenässä, mikä pelaa meikäläisen makuun mainiosti.

Jälkimaku on hieman runsaammin tammen mausteinen; kielelle jää myös kypsän omenaisia, hennosti hunajamelonisia ja kevyen ruohoisia piirteitä. Jälkivaikutelma on miellyttävän moniulotteinen, mutta kestoltaan korkeintaan keskipitkä.

Yleisesti Teliani Valleyn Tsinandali on simppelihkö, mutta samalla varsin tasapainoinen, mukavan rakenteikas ja mallikkaasti tammitettu gruusialainen arkiviini – tällaista maltillista tammen käyttöä soisi näkyvän enemmänkin nykyisten, paksun kermatoffeisten viinien sijaan!

Viini tuli korkattua suomalaisrustiikkisen, kermaisen juuresvuoan kylkeen, ja myönnettävä on, viini toimi todella mainiosti sen kanssa. Viinin kermaisuus loi hienon aromaattisen sillan ruoan kermaisuuden kanssa samalla kun viinin kepeys ja hapokkuus melko kevytaromiselle mutta vivahteikkaalle ruoalle miellyttävän raikkaan vastinparin. Voin kuvitella viinin kestävän muutaman vuoden kellarointia ja jopa kykenevän hieman kehittymäänkin tammitynnyrikypsytyksensä ansiosta, mutta minkäänlaista lisäkypsytystä viini ei kaipaa! Näin edulliseen hintaan viini on kiistatta loistava ostos, jota voi huoletta ostaa mukaansa vaikka laatikollisen arkiruokailukäyttöön tarkoitetuksi "talon viiniksi"!

Lyhyesti: Kevyellä otteella tammitettu kepeä, raikas, tasapainoinen ja maukas georgialaisvalkoviini.

Arvio: Hyvä – todella mallikas ja mainio moderni gruusialainen. Viinistä ei muuta perinteistä löydy kuin paikalliset rypälelajikkeet, mutta homma toimii tasapainon ollessa niin aromien kuin rakenteen puolesta juuri jetsulleen siinä missä pitää.

Hinnan (6,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti