Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.1.15

Charles Heidsieck Millésime 2000

Charles Heidsieck Millésime 2000
  • Valmistaja: Charles Heidsieck
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (58%), Chardonnay (42%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 65,40e (Elokuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Charles Camille Heidsieckin, "Champagne Charlien", 29-vuotiaana perustamaa Charles Heidsieckin viinitaloa harvemmin nostetaan erityisen korkealle suurista shamppistaloista puhuttaessa, vaikka juuri Charles Heidsieckin ansiosta tämä juhlava kuohuviini tunnetaan ympäri maailmaa. Olivathan Champagnen alueen viinit Ranskassa niitä "ainoita oikeita viinejä" jo Aurinkokuninkaan aikana, mutta herra Heidsieck älysi tehdä sen, mitä yksikään muu tuottaja ei ollut vielä tehnyt: vuonna 1852 hän päätti lähteä viemään niitä Atlantin yli. Siellä hänen tehokkaan markkinointinsa ansiosta shamppanjasta tuli yläluokan ylellisen elämän tunnusomaisimpia merkkejä. Kun keskiluokka rupesi yleistymään länsimaisissa sivistysvaltioissa, oli Champagne Charlien kehuttujen viinien markkinat taatut rapakon molemmilla puolilla ja Champagnen alueen maine taatusti nakutetty viinin päälle ymmärtävien muistiin.

Charles Heidsieckin talo ei ole niinkään erikoistunut viljelemään omia rypäleitään, vaan talo yleensä ostaa merkittävän osan viineihin käytettävistä rypäleistään. Sen sijaan talon erikoisuutena on sen viinien hyvin runsas, paahteinen ja kehittynyt tyyli: jo talon perus-Brutiin käytetään peräti 40% reserve-viinejä ja viinin annetaan kypsyä sakan päällä 4, joskus peräti 5 vuotta, mikä on reippaasti enemmän kuin alueen 15 kk minimi vaatii, tai 2-3 vuotta, mitä valtaosa alueen suurista taloista harrastaa. Vuosikertaviinejä talo sen sijaan kypsyttää yleensä minimissään noin 10 vuotta, usein pidempäänkin, ennen markkinoillelaskua.

Tämä millennium-shamppis, eli vuosikerta-Charlie vuodelta 2000 oli Alkossa pienenä kertaostona vajaa vuosi sitten. Viini keräsi hyllyssäoloaikanaan valtavasti kehuja ja ylistyksiä, joten kun viimeiset pullot rupesivat olemaan käsillä, totesin, että on kai se yksi lesti ostettava talteen vielä kun saa. Viinin sai poistuessaan varsin kohtuulliseen 52,29 euron hintaan, mutta epäilen, ettei silloin viiniä voinut olla kuin pari yksittäistä pulloa jäljellä. Itse korkkasimme viinin vuoden 2014 viimeisillä minuuteilla. Sen takaetiketti ei kerro dégorgement-aikaa; ainoastaan ympäripyöreästi, että viiniä on kypsytetty vähintään 10 vuotta ennen markkinoillelaskua.

Lasiin kaatuu mukavan runsaasti kuohuvaa viiniä, jolla on kehittynyt, selkeästi hunajankeltaiseen taittuva väri.

Tuoksu on selvästi, mutta noin 15 vuoden ikäänsä nähden melko hillitysti kehittynyt: nenään leijailee kypsää omenaa, pähkinää, paahtunutta leipää, hillitysti kirpeähköä keltaista hedelmää, hieman hunajaa ja aavistus parmesaania.

Maku on kuiva ja hyvin kompleksinen: ensiksi tuntuu autolyyttistä paahtuneisuutta, kypsää omenaa, leipää ja makeaa briossia, sitten hieman poltettua sokeria, kevyesti pähkinärouhetta, hillittyä savuisuutta ja aavistus nahistunutta sitruunaa. Hyvä hapokkuus (6,4 g/l) antaa viinille todella napakan, mukavan puruvoimaisen ryhdin ja siistii nykymittapuulla jo piirun verran runsaan (12 g/l) jäännossokerin hyvin piiloon. Suutuntumaa siivittävät äärimmäisen pienet, suorastaan kermaisen pehmeät ja melko runsaat, keskipitkät kuplat.

Jälkimaku on pähkinäinen, jäännössokerinsa ansiosta hieman makeampaan taittuva, vivahteikas ja hieman hunajainen. Suuhun jäävä jälkivaikutelma on pitkä ja miellyttävästi kehittyvä; siinä tuntuu loppua kohti hillitysti paahtoleivän kuorta, aavistus sitruunankuorta, kevyttä mineraalin bitteriä ja sopivaa happojen puraisua.

Jepa juu. Ei tässä kyllä tarvitse kauaa ihmetellä, miksi viini on kerännyt niin paljon kehuja. Onhan tämä todella suuren shamppanjatalon tyyliä, eli parhaiden pientuottajashamppisten uniikkia luonnetta tämä ei huou. Sen sijaan sellaisena tämä on todella upea, äärimmäisen vivahteikas, monisyinen ja mielenkiintoinen tapaus: makujen moninaisuus on valtava ja rakenne upea. Edes turvallisesti kympin paremmalla puolella huiteleva jäännössokeri ei haittaa tippaakaan.

Vaikka viini on helposti yksi hinnakkaimpia ostamiani viinejä (kyllä, ostan mieluiten viinejä, jotka pysyvät turvallisesti alle 50 euron taikarajan, sillä sen yläpuolella ruvetaan harvemmin pääsemään hyvään hinta-laatusuhteeseen), onnistuu se tarjoamaan silti huikaisevaa vastinetta rahoille. Tyylillisesti tämä viini nimittäin pärjää todella vaivattomasti monille parhaista maistamistani vastaavanikäisistä prestige cuvée -shamppiksista, mutta on silti useita kymppejä edullisempi kuin edullisimmat sellaiset. Viini on hurmaavassa tikissä jo nyt, mutta rakenteensa ja hedelmän intensiteetin puolesta silti vasta matkalla ylöspäin. Voin helposti kuvitella tämän viinin jatkavan kehitystä parempaan suuntaan vielä vuosikymmenen, ellei toisenkin, ajan. Jos hallussasi on vielä tätä tavaraa, älä turhaan mene korkkailemaan liian varhain!

Lyhyesti: Kaikin puolin upea, hurmaava, moniulotteinen, erittäin rakenteikas ja äärimmäisen tyylikäs vuosikertashamppanja.

Arvio: Täydellinen – pakko yhtyä yhdeksi ääneksi suurempaa ylistyskerhoa: on tämä kyllä upeaa kamaa. Kuohuvien aatelia.

Hinnan (65,40e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti