Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.1.15

Fontanafredda Nebbiolo 2010

Fontanafredda Nebbiolo 2010
  • Valmistaja: Fontanafredda
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Langhe
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 99 SEK (~11,99e; Elokuu 2012, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 101 SEK (~10,79e; Tammikuu 2015, Systembolaget)


Nyt vaihteeksi jotain arvioarkiston perukoilta! Tämän kyseisen viinin ostin loppukesästä 2012 Systembolagetista, josta viini löytyi perusvalikoimasta, mutta pullo tuli myös tyhjennettyä lokakuussa 2013, vuoden kypsyttelyn jälkeen – eli myös aikapäiviä sitten. Näitä hieman ikää saaneita arvioita rupeaa löytymään melkoinen kasa, kun vuodenvaihteessa 2014-14 totesin, etten enää pysty pysymään maistamieni viinien perässä: arkistossani oli 300 arviota, joista vanhimmat lokakuulta 2013, eli muutaman kuukauden takaa. Nyt arkistoni on pöhöttynyt 1,300 arvioon eikä tilanne näytä sen valoisammalta...

No mutta, itse asiaan. Nebbiolo on yksi Italian arvostetuimmista ja hienoimmista, peräti "jaloimmista", punaisista lajikkeista, josta tehdään mm. arvostettuja Baroloita ja Barbarescoja. Parhaimmillaan Nebbiolo kykenee saavuttamaan uskomattoman upean tasapainon runsaiden happojen, robustien tanniinien ja elegantin makumaailman välille, mutta yleensä nämä viinit tulevat lähinnä Barolon ja Barbarescon kylien tarhoilta. Suuremmalla Langhen alueella viljellään myös paljon Nebbioloa, mutta siellä harvat tarhat kykenevät tuottamaan Nebbiolosta yhtä ainutlaatuista viiniä kuin Piemonten parhaimmilla alueilla, jolloin näistä viineistä tehdään arkisempaa perusviiniä, joka ei kilpaile Barolon, Barbarescon tai muiden huippualueiden viinien kanssa. Toki jotkut tuottajat kykenevät tekemään äärimmäisen vakuuttavaa huippu-Nebbioloa myös suuremman Langhen alueen tarhoilla, mutta yleisesti Nebbiolo on niin tarkka kasvusijainnistaan, että on helpompi tehdä huonoa Nebbioloa hyvillä tarhoilla kuin hyvää Nebbioloa huonoilla tarhoilla.

Fontanafredda lienee Piemonten tuottajista suomalaisille yksi tutuimmista, sillä kyseiseltä talolta on näkynyt Alkon valikoimissa jos jotakin Baroloa ja Barbarescoa. Tämä viini on Fontanafreddan perustason Nebbiolo, joka nyttemmin kulkee nimellä "Ebbio". Kun rotevimmat Nebbiolo-viinit valmistetaan maseroimalla rypäleiden kuoria käyvässä mehussa peräti kuukauden ajan, on tämä viini valmistettu käyttämällä rypäleiden kuorten kanssa terästankeissa vain 8 päivän ajan (ilman uutosta lisääviä pump overeita tai punch downeja, joissa rypäleiden kuoria saatetaan enemmän kosketuksiin viinin kanssa). Lopuksi viiniä on kypsytetty 8 kuukauden ajan tammessa ja 3 kuukautta pullossa.

Lasissa viinillä on kauttaaltaan tasainen, tumman kirsikkaisen rubiininpunainen väri, joka on Nebbiololle tyypillisesti melko läpinäkyvä.

Tuoksu on varsin aromaattinen: makeata kirsikkaa, aromaattista kukkakauppaa, kevyttä savua, mentolitupakkaa, hentoa pippuria, pienin aavistus paperiliimaa ja tummanpuhuvaa, mausteiseen taipuvaa tammisuutta. Avauduttuaan tuoksusta tulee persoonallisempi ja vivahteikkaampi, kuvioihin astuu mukaan mm. kypsempää luumuia, hieman nahkaa ja kevyttä alkoholisuutta.

Viinillä on kevyenpuoleinen, hapokas ja kohtalaisen tanniininen, mutta samalla melko lempeä yleisilme, jossa tuntuu kuivaa kirsikkaa, hapokasta karpalomehua, kevyttä savuisuutta, hentoa pippuria ja aavistus mineraalia. Kokonaisuus on yhdistelmä hyvää ryhtiä ja melko pehmeää, kielelläsoljuvaa ilmaisua. Avauduttuaan viini on hieman selvemmin tammisempi, mutta muuten ei tapahdu ihmeitä.

Tuoreen marjaisuuden hallitsema jälkimaku jättää kielelle punaviinimarjaa, hapankirsikkaa, kohtalaisen tuntuvaa ja raikastavaa mineraalia ja hieman vettä kielellenostavaa hapokkuutta. Mehukas, hapahko jälkivaikutelma on lyhyehkö tai korkeintaan keskipitkä.

Fontanafreddan perus-Nebbiolo on maukas, tasapainoinen ja miellyttävä arkiviini, mutta kuten sanonta kuuluu, nothing special to write home about. Tämä on geneerinen pikku-Nebbiolo, joka on nuorena juotavaksi tarkoitettu, eikä se ole missään nimessä haastamassa alueen parhaita Nebbioloja – mikä myös näkyy viinin varsin kohtuullisessa hinnassa, joka on erittäin hyvin linjassa viinin laadun kanssa.

Mutta koska tämä ei ole mikään Barolo tai Barbaresco (oletan, että se rupeaa pikku hiljaa olemaan tässä vaiheessa selvää), ei viini myöskään tarvitse pitkää varastointia ennen korkkaamista. Siinä missä hyvä Nebbiolo voi tarvita peräti 10 vuotta ollakseen mainiosti tikissä, on Fontanafredda Nebbiolo kolmen vuoden ikäisenä varsin helpostilähestyttävä ja tasapainoinen tuttavuus. Viinin tasapainoinen hapokkuus ja tanniinisuus lupailevat ihan hyvää lyhytkestoiseen kypsyttelyyn ja tuottaja itsekin sanoo viinin saavuttavan huippunsa 3-4 vuotta vuosikerrasta, mutta kuten vanha viidakon laki sanoo: turha niitä kympin viinejä on vuosikymmentä kypsyttää.

Lyhyesti: Tasapainoinen pikku-Nebbiolo, jossa hyvä hapokkuus ja kevyesti puraiseva tanniinisuus paljastavat hyvin lajikkeen. Ei tarjoa suuria yllätyksiä, mutta sentään mainion piemontelaisen arkiviinin.

Arvio: Miellyttävä – luotettava perusesitys akuuttiin Nebbiolonpuutteeseen. Viinissä on hyvän vuoden hyvän Nebbiolon rakenne, eikä tammella ole liikoja läträtty, joten plussan puolella ollaan.

Hinnan (11,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti