Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.1.15

Marquis de Goulaine Muscadet Le Puy Ferrand 2012

Marquis de Goulaine Muscadet Sèvre-et-Maine Sur Lie Le Puy Ferrand 2012
  • Valmistaja: Château de Goulaine
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Muscadet Sèvre-et-Maine
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Pays Nantais
  • Rypäleet: Melon de Bourgogne (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 5,30e (Kesäkuu 2014, Veinisõber, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

No niin, nyt hieman vaihtelua naturaaleihin viineihin.

Loiren laakson länsilaidalla, aivan Atlantin tuntumassa valmistetut Muscadet-viinit ovat nykyisessä, runsaan hedelmäisiä viinejä suosivassa nykymaailmassa ajettu ahtaalle. Melon-rypäle kun tuottaa luonnostaan hyvin kepeitä, hapokkaita ja aromeiltaan varsin hillittyjä, jopa vaatimattomia viinejä – mehevien, täyteläisten ja runsaiden valkoviinien täydellisiä vastakohtia. Monesti Melon-rypäleestä valmistetut Muscadet't ovat niin neutraaleja, kepeitä ja karuja, että niihin pyritään tuomaan lisää runsautta, täyteläisyyttä ja aromikkuutta pitkällä sakkakypsytyksellä (sur lie).

Koska Muscadet't ovat täysin peruskuluttajan tutkan alla, ovat ne usein varsin edullisia: perustason viinejä voi löytää muutamalla eurolla ja alueen huiputkin usein maksavat vain muutamia kymppejä. Esimerkiksi tämäkin sur lie -Muscadet löytyi vain viiden euron hintaan Veinisõberista, tuosta Tallinnan yhdestä laadukkaimmista viinimyymälöistä. Kepeä, napakka ja hapokas Muscadet on usein kuitenkin varsin mainio vaihtoehto esimerkiksi yleensä samalla lailla kepeälle ja raikkaalle Rieslingille, minkä vuoksi on yleensä hyvä pitää Muscadet tai pari kaapissa käsivarana.

Viinin tuottanut Château de Goulaine on Goulainen suvun omistuksessa oleva linna, joka on myös ollut 1100-luvulla Goulainen markiisin asunto. Tarkkaa tietoa siitä, milloin linna on alkanut tehdä viinejä myyntiin, ei löydy, mutta linnassa on valmistettu viiniä yli tuhannen vuoden ajan Goulainen suvun omaan käyttöön. Täten Château de Goulaine on yksi maailman vanhimmista viinitaloista, minkä lisäksi sen uskotaan jopa olevan maailman vanhin yhtäjaksoisesti saman omistajan alla viiniä valmistanut viinitalo. Nykyisin linnassa valmistetaan Marquis de Goulaine -tuotemerkin alla sekä paikallista Muscadet'ta että viinejä muista Loiren laakson viinialueista.

Viinin väri on keskisyvä sitruunankeltainen, mikä on suorastaan yllättävän syvä monesti ulkonäöltään vaatimattomiin Muscadet-viineihin nähden.

Tuoksu on ensisijaisesti merellisen ja märän kivisen mineraalinen, mutta taustalla häilyy paljon muutakin: karambolaa, tuoretta banaania, aromaattisia yrttejä ja runsasta hunajamelonia – sekä aavistus jotain epämääräisen teollista. Vaikka kokonaisuus saattaa luettuna kuulostaa varsin eksoottiselta, on kokonaisuus todellisuudessa hallitsevilta piirteiltään hyvin viileä, kuiva ja raikas.

Kuiva maku on hyvän Muscadet'n hengessä kepeä, hapokas ja kirpeän mineraalinen. Suutuntuma on kuitenkin sur lie -kypsytyksen johdosta keskitäyteläinen tai jopa melko täyteläinen. Makumaailmassa tuntuu kypsää omenaa, hunajamelonia, sur lie -kypsytyksen tuomaa, hennon hiivaista runsautta ja kevyesti tuoretta päärynää. Rakennetta on reilun hapokkuuden ja jopa hennon bitteriseksi kääntyvän mineraalisuuden muota reippaasti.

Jälkimaku on kepeä, kirpakan mineraalinen ja raikas, mutta hieman lyhyehkö. Jälkivaikutelma on freesi, napakka ja raikkaan omenainen, jopa hennosti karvaan omenankuorinen, mutta myös aavistuksen verran kumimainen.

Tämä tuhatvuotisen Goulainen linnan tuottama viini on mukava, simppeli ja tasapainoinen perustason Muscadet, jota kuitenkin hieman vaivaavat pienet aromivirheet off-flavorit. Nämä eivät kuitenkaan missään nimessä hyökkää viinistä maistajan kimppuun, vaan lähinnä löytyvät jos etsimällä etsii. Jos viiniä siemailee menemään pahemmin sitä ihmettelemättä – kuten viiden euron Muscadet'ta nyt kuuluisikin – toimii homma kuin junan vessa.

Kesällä tämmöinen viini on hyvin viilennettynä erinomaisesti paikallaan kepeän raikkaana viilentäjänä ja torjunta-aseena hellettä ja aurinkoa vastaan. Näin talvella tuollaiset mielikuvat voivat tuntua kuitenkin melko kaukaisilta, joten Muscadet on paremmin kotonaan esimerkiksi kepeän ja raikkaan vihersalaatin tai äyriäisvetoisten ruokien kyljessä.

Lyhyesti: Klassinen perustason Muscadet: hyvin hapokas, napakan mineraalinen, kuiva ja raikas. Niin tuoksusta kuin makupuolelta voi löytää hentoisia virhearomeja, mutta ei sen vertaa, että ne pääsisivät häiritsemään.

Arvio: OK – Muscadet'sta harvemmin haltioituu, mutta jos viinien hapot ja mineraalit ovat lähellä sydäntä, on tästä viinityylistä helppo tykätä. Le Puy Ferrand on mukava, raikas ja kesäinen arkiviini.

Hinnan (5,30e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti