Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.1.15

Alabets [et alors?] Négrette 2012

Alabets [et alors?] Négrette 2012
  • Valmistaja: Château Plaisance
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Fronton
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest, Fronton
  • Rypäleet: Négrette (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 36,00e (Marraskuu 2014, Viinille, Turku)
  • Hinta nyt: 12,70e (Tammikuu 2015, AOC51)


Harmillisesti Ranskalaisten viinien saatavuus Suomessa on keskittynyt lähes yksinomaan klassisille viinialueille: Alkon hyllyiltä löytyy vaikka kuinka monta eri Bordeaux'ta, Burgundia, Alsacea tai Rhônea. Sen sijaan tuntemattomat alueet pysyvät tuntemattomina, koska Alko ei tuo niitä valikoimiinsa kysynnän ollessa hyvin pientä – ja kysyntä pysyy pienenä, koska Alko ei näitä valikoimiinsa ota eivätkä ihmiset näistä kuule.

On kuitenkin mukavaa, että on olemassa maahantuojia, jotka jaksavat etsiä näitä pieniä viinialueita ja tuoda Suomeen niiden parhaimpia esityksiä, jotta niitä olisi mahdollisuus nauttia edes ravintoloissa ja viinibaareissa. Esimerkiksi naturaalimman pään viineihin erikoistunut AOC51 tuo maahan mm. tätä Alabets-viiniä, jonka jaoimme viime vuoden lopulla pienessä porukassa istuessamme iltaa leppoisassa Viinille-baarissa Turussa.

Lounais-Ranskassa (Le Sud-Ouest), Bordeaux'n ja Languedocin välimaastossa sijaitsevan Frontonin erikoisuus on Négrette-rypäle. Tuota melko vähähappoista mutta aromikasta rypälettä tavataan Lounais-Ranskassa, mutta suuremmassa määrin vain Frontonin alueella, jossa valmistetaan sekoiteviinejä, joista ainakin 50% osuuden on oltava Négretteä. Tämä Alabets-viini on siitä erikoisempi Fronton, että se ei ole alueelle tyypilliseen tyyliin sekoiteviini, vaan 100% Négrette. Viini on käytetty luonnonhiivoilla, minkä jälkeen sen on annettu kypsyä 8 kk ajan neutraalissa tankissa ennen pullotusta.

Château Plaisancea luotsaava Penavayren suku on viljellyt Frontonin alueella viiniä ja hedelmiä jo 1870-luvulta, mutta vasta vuonna 1985 viinitalo tuotti ensimmäiset omat viininsä. Talolla on ollut luomusertifikaatit vuodesta 2008 alkaen ja tätä nykyä talo omistaa n. 30 ha viinitarhoja, joista he perhe tuottaa 150,000 pulloa vuosittain.

Viinin väri on kevyesti läpinäkyvä tumma kirsikka.

Luonteikas tuoksu on selkeästi rustiikkishenkinen, eli mistään siistitystä, modernista viinistä ei ole selvästikään kyse. Lasista kohoaa kypsien tummien kirsikoiden ja tumman marjahillon aromeja ja hentoa musteisuutta. Makeaan marjaisuuteen taittuva aromimaailma on hyvin vivahteikas, jännittävä ja kutsuva.

Ensimmäiseksi viinistä huomaa sen varsin runsaan suutuntuman, mikä johtunee melko vähäisestä hapokkuudesta. Muhkea makumaailma on ensivaikutelmaltaan varsinainen marjakimara, mutta pian seasta löytyy myös mausteisuutta, lakritsia ja hentoa mineraalisuutta. Yleisilme ei ole matalista hapoista huolimatta pehmeä tai kosiskeleva, vaan mukavan karhea ja rouhea. Viinin tanniinit ovat hyvin maltillisia ja erittäin lempeitä.

Runsas, kypsä ja intensiivinen marjaisuus jatkuu jälkimaussa, jossa tuntuu myös kirpeämpää puolukkaisuutta, hentoa maamaisuutta ja jatkuvasti kasvavaa, ei-tanniinista karvautta. Alkoholi tuo kohtalaisesti lämmön tuntua jälkimakuun.

Alabets on oikein miellyttävä ensikosketus Négrette-rypäleeseen, ja vaikka viini on verrattain matalahappoinen, onnistuu se pysymään ihastuttavan ja ihmeellisen hyvin maukkaana ja miellyttävänä seurusteluviininä useamman lasin ajan. Mikään suuri viini Alabets ei ole, mutta sitäkin maukkaampi ja luonteikkaampi, mukavasti alkuperäänsä ilmaiseva peruspunkero niin seurusteluun kuin erilaisille vähärasvaisille ruoille, kuten esimerkiksi runsaammin maustetulle kanalle, riistalinnulle tai kasvispadalle. Seuraavan kerran kun katselet viinilistaa, suosittelen hyppäämään tuntemattomaan ja kokeilemaan mahdollisuuksien salliessa jotain vierasta, uutta viinialuetta vanhojen tuttujen sijaan!

Lyhyesti: Matalahappoinen, mutta samalla hurmaavan aromikas, mukavan rouhea ja ennen kaikkea ihastuttavan juotava pikku viini Lounais-Ranskasta.

Arvio: Hyvä – harvoin matalahappoiset punaviinit jaksavat innostaa meikäläistä, mutta tässä viinissä palaset ovat niin hyvin kohdallaan, että happojen puutteen jättämä tyhjiö korvataan vaivattomasti muilla avuilla. Lisäpisteitä hands-off-luomumeiningistä.

Hinnan (12,70e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti