Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.8.14

Suenen Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut

Suenen Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut
  • Valmistaja: Champagne Suenen
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Côte des Blancs
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 50,00e (Elokuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tässä aivan hiljattain shamppisklubi- ja -kauppa Cuvéen nokkamies Edward järjesti pienen maistelun, jossa hän tahtoi esitellä uusimpia tuoreimpia löytöjä. Illan aikana tuli maistettua jos jonkinlaista hämmentävää, kiehtovaa ja ihastuttavaa viiniä, mutta postailen tässä heti ensi alkuun pari varsin mukavasti säväyttänyttä perusshamppista.

Illan tervetulomaljan virkaa toimitti Champagne Suenenin hurmaava Blanc de Blancs. Viinintekijänä tämän kuplivan parissa häärää Champagnen pienviljelijäskenen nuori nouseva tähti, vuonna 1985 syntynyt Aurélien Suenen, joka on tehnyt viiniä vuodesta 2008 ja ottanut perheen viinitalon haltuunsa hänen isänsä kuoltua vuonna 2009. Hänen alaisuudessaan talo on siirtynyt viljelemään tarhojaan täysin luonnonmukaisesti ja niin köynnösten kuin tarhan maaperän kuntoa seurataan tarkasti. Viinin käytetään rypäleiden omilla villihiivoilla ja sekä käymisessä että kypsymisessä käytetään niin sementtitankkeja kuin vanhoja tynnyreitä – niin tammesta kuin muistakin puulajeista.

Testattu Suenen Blanc de Blancs on puhtaasti Côte des Blancsin Grand Cru -tarhojen Chardonnaysta valmistettu viini, jonka dosage on äärimmäisen maltillinen 3,5 g/l – nyt ollaan sokerin suhteen siis hyvin rutikuivalla maaperällä. Viini pohjautuu vuosikertaan 2010 pienellä 2008- ja 2009-vuosikertojen reserve-lisäyksellä. Pulloon viini on mennyt hiivojen kanssa maaliskuussa 2011; hiivojen poisto ja uudelleenkorkitus on suoritettu tammikuussa 2014, minkä jälkeen viiniä on kellaroitu 6kk ennen myyntiinlaskua. Tätä kyseistä vuosikertaa Aurélien on tuottanut n. 18,000 pulloa, eli 3,000 kuuden pullon laatikkoa – aivan mikroskooppista tuotanto ei ole, mutta nyt silti puhutaan erittäin pienistä tuotantomääristä.

Viinillä on varsin kepeä ja nuorekas vaaleanvihreä väri.

Viinin vivahteikas tuoksu tarjoaa varsin hurmaavan kattauksen mitä tyylipuhtainta Blanc de Blancsia: kypsää Chardonnayn omenaisuutta ja hillitysti keltaisempaa hedelmää, sakkakypsytyksen tuomaa paahteisuutta, kevyttä pähkinärouhetta ja hentoa leipäisyyttä. Viini avautuu lasissa varsin kivasti tuoden yleisilmeeseen lisää pähkinäisyyttä. Nokkapuolella nuorekas hedelmäisyys ja kehittyneempi paahteisuus ovat todella mainiosti tasapainossa.

Maku on runsas, paahteinen ja kypsän hedelmäisyyden sävyttämä. Yleisilmeestä huolehtii keltainen, makea omenaisuus, jota komppaavat kevyt pähkinäisyys ja hento mineraalisuus. Sokerin vähyys tekee kokonaisuudesta selkeästi rutikuivan, mutta viini ei kypsän hedelmänsä ansiosta tunnu lainkaan kireältä, raa'alta tai epämiellyttävän kuivalta – tätä varmasti auttaa viinin tasapainoinen, muttei mitenkään erityisen korkea hapokkuus. Viinillä on siis varsin hyvä rakenne ilman liian tuntuvaa hapokkuutta. Mousse on todella runsaasti suussa kuohuvaa ja suorastaan vaahtoavaa; tämä innokas kuohu kuitenkin laantuu melko ketterästi pieneksi, mutta pitkäkestoiseksi poreiluksi.

Lopuksi suuhun jää kuiva, kirpeä ja hyvin voimakkaan mineraalisuuden hallitsema jälkimaku, jossa häilyy melko pitkään kypsiä, punertavan omenan makeita sävyjä. Napakka hapokkuus saa loppua kohden enemmän jalansijaa ja tuntuu mukavasti poskipäitä hennosti viiltävänä raikkautena.

Pähkinänkuoressa Suenenin Blanc de Blancs on oikein mainio Extra Brut, jossa astetta kypsempi Chardonnayn hedelmä komppaa mainiosti sokerin vähyyttä – kokonaisuus ei tunnu perus-Brut-shamppista kuivemmalta, vaan jäännössokerin minimaalinen määrä erottuu lähinnä tavallista kepeämpänä, kapeampana ja hillitympänä suutuntumana. Viinillä on hyvin rakennetta jos lyhytaikainen tai keskipitkä kellarointi kiinnostaa ja valmiiksi mukavan erottuvia, pähkinäisiä piirteitä haluaa saada paremmin pintaan. Viini on kuitenkin ehdottomasti jo nyt valmista kauraa korkkaamista ajatellen – viini oli mitä nautinnollisin alkumaljaroolissaan, mutta voin kuvitella sen olevan yhtä hyvin kotonaan myös esimerkiksi merenelävien tai salaattien parissa.

Viinillä on pientuottajaviitekehyksessä hintaa, mutta kun katsoo Alkon tarjontaa viiden kympin kieppeiltä, on tämä Suenenin esitys Suomen viitekehyksessä varsin kilpailukykyinen tapaus. Suosittelen metsästämään jostain näppeihin tätä viiniä nyt tässä vaiheessa – jos talon muutkin viinit ovat näin ihastuttavan rakenteikkaita, tasapainoisia ja puhdaspiirteitä, tulemme varmasti kuulemaan Aurélien Suenenista tulevaisuudessa.

Lyhyesti: Rutikuiva ja kepeä shamppanja, jossa tuntuu miellyttävästi sakkakypsytyksen pähkinäisiä ja leipäisiä piirteitä, ja jonka kypsä, hennosti makeutta vihjaava hedelmäisyys tuo hienosti tasapainoa jäännössokerin puutteelle.

Arvio: Tyylikäs – ehdottomasti tutustumisen arvoinen Blanc de Blancs sellaisille shamppisniiloille, jotka arvostavat viineissään kepeyttä ja sopusuhtaisuutta.

Hinnan (50,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti