Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.8.14

Benoit Déhu Champagne "La Rue des Noyers" 2011

Benoît Déhu Champagne "La Rue des Noyers" 2011
  • Valmistaja: Champagne Benoît Déhu
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, La Vallée de la Marne
  • Rypäleet: Pinot Meunier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 255,00e / 3 plo (Elokuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

No niin, vuorossa (vielä osittain) biodynaamisen pientuottaja Benoît Déhun viimeinen viini kolmesta erilaisesta, yhden pienen palstan Pinot Meunier -viinistä. Kaksi edellistä olivat kuplattomia kumpikin, eli (Champagnen alueelle poikkeuksellisesti) valkoviiniä ja punaviiniä. Tämä viimeinen kuitenkin on alueelle tyypillisempi esitys, eli puhtaasti Pinot Meunierista valmistettu blanc de noirs -shamppis.

Viini on valmistettu täysin samalla menetelmällä kuin sarjan puna- ja valkoviini, eli kypsyttämällä viiniä 11 kuukautta hiivasakkojen kanssa pienessä, 228 litran tammitynnyrissä. Kun puna- ja valkoviinit ovat tynnyrikypsytyksen jälkeen pullotettu tavalliseen tapaan, on tämä kuohuviiniksi tarkoitettu viini pullotettu hiiva- ja sokeriliuoksen kanssa, jolloin viini on saanut korkin alla kypsyessä hiilihapponsa. Kun hiivasakka on poistettu pullosta 31.3.2014, on viini saanut n. 1g/l jäännössokeria tuovan dosagen. Viiniä on valmistettu tasan saman verran kuin puna- ja valkoviiniä, eli 2 tynnyrillistä kutakin – tämä tarkoittaa siis 600 pullon kokoista erää. Tässä vaiheessa ei tarvinne lisätä, että tämä tarkoittaa mikroskooppisen pientä valmistusmäärää?

Väriltään viini on hennon vaaleanvihreä.

Toisin kuin sarjan valko- ja punaviinit, jotka olivat korkattu jo edellisenä päivänä, kupliva "La Rue des Noyers" korkattiin vasta tämän maistelun aikana. Viini tarjoaa heti korkkaamisen jälkeen huumaavan, hunajapähkinäkauraleivoksen tuoksun, jonka seasta löytyy myös kypsänmakeaa kaneliomenaa ja kevyttä tammen maustetta. Auetessaan Déhun signature-aromi, todennäköisesti luonnonhiivojen tuoma maustekurkkuisuus, alkaa vallata enemmän alaa ja peittämään hentoja tammen aromeja. Mukaan tulee myös selkeästi selväpiirteisempää, hallitsevampaa makeaa kirsikkaa.

Blanc de Noiriksi kupliva Noyers on varsin kepeä, viinin yleisilmeen ollessa rutikuiva, kepeä ja kirpeä. Mutta vaikka viini on varsin kepeä, on kokonaisuus moniulotteinen ja intensiivinen; kielellä pyörii kypsää kirsikkaa, viheromenaa, tammen maustetta ja kevyttä mineraalia. Auettuaan makumaailmasta erottuu myös tuoksusta tuttua maustekurkkuisuutta kun taas tammisuus siirtyy taka-alalle. Kestävä mousse on särmikäs, terävä ja hyvin rapsakka, kun taas intensiivinen ja tuntuva happorakenne antaa viinille ihastuttavan jämäkän ryhdin.

Jälkimaku on keskimaun tavoin varsin rapsakka ja napakka, mutta aromimaailmaltaan hyvin erilainen: kielelle jää keskimaussa piilossa ollutta pähkinäisyyttä, Pinot Meunierin maamaista mausteisuutta, kevyttä kirsikkaisuutta, lambicit mieleen tuovaa villiä kirpeyttä ja jopa hentoa nahkaisuutta, sekä aavistus toffeista tammea.

Yleensä tammen aromeja tarjoilevat shamppanjat ovat melko tuhteja ja massakkaita tapauksia, mutta Déhun Blanc de Noirs onnistuu suorastaan hämmentävän hyvin ja luontevasti yhdistämään kevyen tammisuuden todella kepeään ja hienostuneeseen, mutta samalla erittäin intensiiviseen makumaailmaan. Kokonaisuus on (todennäköisesti Déhun omintakeisten villihiivojen avulla) erittäin jännittävä ja omintakeinen – kaikkea muuta, mitä puhtaasti Pinot Meunieristä valmistetulta Blanc de Noirsilta voisi odottaa. Viini toimii upeasti aivan sellaisenaan, mutta sen erinomaisen rakenteen puolesta viinin voi helposti pistää hyvin monenlaisiin ruokapöytiin ilman sen kummempaa stressiä siitä, mahtaako viini sopia yhteen ruokien kanssa.

Mutta entäs viinin hinta? Noh, shamppikseksi viini on kyllä varsin kovan hintainen. Siinä missä Noyers-sarjan punainen ja valkoinen toimivat kaikessa uniikkiudessaan jo omilla meriiteillään, on kupliva Noyers pahemmassa paikassa, sillä sitä joutuu vertaamaan kaikkiin muihin pientuottajien biodynyshamppiksiin. Ja pakko sanoa, vaikka viini on äärettömän tyylikäs, kiehtova ja mielenkiintoinen, ei se ehkä ihan kykene kantamaan kolmannesta paketin hinnasta niskoillaan – ei, vaikka viiniä on valmistettu vain häviävän pieni, 600 pullon erä.

Mutta aina voi ajatella asiaa positiivisesti toiselta kantilta, ja miettiä, että punainen ja valkoinen Noyers ovat satasen laaki ja tämä shamppis on hinnaltaan "vain" 55 euroa! Tuolla tavoin uudelleenjaettuna jokainen viini on kyllä hintansa väärti! Mutta loppupeleissä on melko turha vatvoa viinien erillisiä hintoja, sillä nämä kyseiset viinit myydään vain yhdessä, kolmen eri Noyers-pullon paketeissa.

Täytyy nyt vain toivoa, että jos herra Déhu aikoo joskus uudelleen toteuttaa tämän "La Rue des Noyers" -sarjan, mukaan tulisi neljäs, kuorimaseraatiolla valmistettu roséeshamppis!

Lyhyesti: Kiehtova, omaperäinen, tasapainoinen ja hienostunut biodyny-Blanc de Noirs, jossa kypsät Pinot Meunierin aromit, hento tammisuus ja jännittävät villihiivan tuomat vivahteet ovat keskenään upeassa balanssissa.

Arvio: Tyylikäs – kiehtova, kepeä, villi ja erilainen Blanc de Noirs, joka onnistui muuttumaan huimasti jo sinä lyhyenä aikana, mitä pullo oli auki.

Hinnan (85,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti