Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.8.14

SOPP 2014: Malmgård Dark Saison

Malmgård XXV Dark Saison
  • Valmistaja: Malmgård
  • Tyyppi: Olut, Saison
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Loviisa
  • Koko: 0,2
  • Hinta ostohetkellä: 3,00e (Heinäkuu 2014, SOPP)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Meikäläisen osalta SOPP loppui tähän olueen. Alun perin olin lähtemässä kotioppäi jo Pohjoisen Jättiläisen jälkeen, mutta kun Malmgårdin tiskin ohi kävellessä silmiin osui Dark Saison -nimellä siunattu mallasjuoma, ei meikäläinen voinut jättää hommia sikseen. Kyllähän se on aina testattava miltä suomalainen saison maistuu vuonna 2014.

Olut on Suomen Olutseuran 25-vuotispäiville kehitetty, saisonhiivalla käytetty olut, johon on haettu rehtiä suomalaisuutta astetta tummemmalla, suomalaisella mallaspohjalla.

Väriltään olut on juuri sitä mitä lupaa: tumman mutta kirkkaan pronssisen punaruskea. Saisoneiden herkän vaaleasta ulkonäöstä ei ole tietoakaan. Kermanvärinen vaahto asettuu tiiviiksi kerrokseksi oluen päälle jättäen jälkeensä reilulla kädellä pitsiä lasin reunoille.

Tuoksu on aromaattinen ja hurmaava, sekä ennen kaikkea mukavan runsas näin tavallisesta oluttuopistakin nuuhkittuna. Mehukas ensivaikutelma on runsaan marjainen, mehevällä mustaherukkahilloisuudellaan jopa uuden maailman punaviinejä aromeillaan vihjaava. Tumma mallaspohja tuo taustalle kevyehköä karamellisuutta tai toffeeta. Jos tämä olisi punaviiniä, voisin sanoa maistamatta inhoavani tätä, mutta asia on päinvastainen kun lasissa on olutta: kokonaisuus on ihastuttavan mehevä ja luonteikas! Kuitenkaan varsinaista saisonin happamankirpeyttä tai muutakaan belgihiivaisuutta ei tunnu juurikaan löytyvän.

Maku on mukavalla tavalla hieman hapahko, mutta samalla sekä mämmisen että karamellisen maltaisen makea. Kielellä pyörii tuoksusta tuttua marjaisuutta, joskaan ei tuoksun vihjailemassa mittakaavassa, sekä yrttisyyttä, ruohoisuutta ja hentoa lakristisuutta. Kokonaisuutta kannattelee kevyen karvas katkerohumalointi ja hento, pehmeä hiilihappoisuus, jotka tuovat oluelle melko pehmeänpuoleisen, mutta ihan hyväksyttävän rakenteen. Oluen tarjoilema keskimaku on yleisesti todella maukas ja omalla laillaan mukavan jännä.

Makeahkossa jälkimaussa marjaisuus on kadonnut jo lähes olemattomiin ja loppuliukua hallitseva ensisijaisesti yrttisyys, lakritsisuus ja hento, belgihiivainen hedelmäisyys. Aluksi jälkimaun katkerohumalaisuus on melko ujoa, mutta loppua kohti olut kasvaa mukavan keskibitteriseksi.

Kokonaisuutena XXV Dark Saison on varsin tyylikäs, marjaisena starttaava ja mukavalla yrttis-lakritsiseksi loppua kohti taipuva, tummanpuhuva saison, jossa saisonia löytyy melko vähän, mutta varsinaista kiinnekohtaa muuhunkaan oluttyyliin ei ole helppo löytää. Olut on hieman outolintu missä tahansa oluttyylissä, mutta en anna sen haitata, sillä kokonaisuus pelittää sen verran mainiosti. Kokonaisuus on mukavan tasapainoinen yhdistelmä monipuolista, mielenkiintoa kutkuttelevaa makumaailmaa, hyvää rakennetta ja ennen kaikkea olfaktorista evoluutiota – olut ei siis tyydy tykittämään yksiulotteisena tapauksena alusta loppuun, vaan kokonaisuus kehittyy hienosti tuoksusta keskimakuun ja keskimausta lopetukseen, joka kerta pienellä twistillä. Mainio tuttavuus, jälleen yksi vahva ja vakuuttava SOPP-elämys. Hyvä Malmgård!

Lyhyesti: Marjainen, tuoksultaan jopa punaviinimäinen, mutta loppua kohti lakritsisemmaksi ja karvaammaksi taipuva "dark saison", josta kyllä löytyy melko vähän loppupeleissä saisonmaisuutta. Tästä saisonmaisuuden puutteesta kokonaisuus pelittää mainiosti ja olut on omassa, todennäköisesti yksinäisessä viitekehyksessään varsin ihastuttava esitys.

Arvio: Tyylikäs – tasapainoinen, erilainen ja omintakeinen. Mielestäni on aina kiva juttu, jos olut sekä maistuu hyvältä että onnistuu taidokkaasti väistelemään tavanomaisia kategorisointeja.

Hinnan (3,00e) ja laadun suhde: Hyvä – kelpo hinta vielä näin pienestä maisteluannoksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti