Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.8.14

J. L. Vergnon Rosemotion Extra Brut Grand Cru

J. L. Vergnon Rosemotion Extra Brut Grand Cru
  • Valmistaja: Champagne J. L. Vergnon
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (88%), Pinot Noir (12%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 50,00e (Elokuu 2014, Edward Cuvée)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tässä hiljattain tuli istuttua pikkupiknikillä Helsingissä, jossa esille kaivettiin mm. upealla Conversation-kuohuvallaan vakuuttavaksi pientuottajaksi luokittelemani J. L. Vergnonin roséeshamppis. Koska pullo oli tarkoitettu jaettavaksi, ei meikäläinen voinut olla tekemättä muistiinpanoja.

Erikoiseksi tämän Vergnonin Rosemotionin tekee se, että Vergnon on profiloitunut ensisijaisesti Grand Cru -tasoisten Blanc de Blancs -viinien tuottajaksi, eikä viiniä edes löydä talon omilta sivuilta. Noh, kai joskus vannoutuneimmatkin Chardonnay-viljelijät voivat silloin tällöin irroitella! Viini on suurelta osin Blanc de Blancs, sillä 88% viinistä pohjautuu Avizen (Côte des Blancs) Chardonnayhin. Värinsä viini saa Aÿn (Vallée de Marne) Pinot Noirista, jota viinissä on käytetty n. 12%. Pohjana toimii vuosikerran 2010 viini, jota on kypsytetty pullossa 36 kuukautta ennen syyskuussa 2013 tapahtunutta sakanpoistoa. Koska pullossa ei mielestäni vuosikertaa mainita, on meikälle jäänyt hieman hämäräksi onko viini viiniin lisätty yhtään reserve-viinejä, vai onko Rosémotion vuosikertashamppis, jonka tuottaja on vain päättänyt jättää merkitsemättä vuosikertatavaraksi.

Ulkonäöllisesti Rosemotion edustaa Champagnessa suosittua, eleganttia päätä: viinin väri on enemmän kevyen persikanoranssi kuin varsinaisesti roosanpunainen.

Tuoksu yllättää äärimmäisen positiivisesti – nyt ei olla simppeleissä, marjavetoisissa kuvioissa! Kokonaisuus on hyvin runsas ja hienolla tavalla kehittynyt: siinä on varsin tasapainoisesti kypsyttelyn tuomia paahteisia ja leipäisiä piirteitä, kevyttä kirsikkaisuutta, hienovaraista maustesuutta ja hentoa toffeisuutta. Tuoksu tuo mieleen enemmän kehittyneet valkoiset Blanc de Blancsit ujolla kirsikkalisällä kuin tavanomaiset NV-roséeshamppikset.

Kuiva ja runsas maku kuittaa vaivatta tuoksun vihjailemat piirteet. Kokonaisuus on yleispiirteiltään neutraalin mineraalinen, tuoreen puolukkainen, hennon greippinen ja varsin raikas. Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen ja kermainen, mitä hyvin mehevä ja runsas mousse komppaa tyylikkäästi. Extra brut -tasoinen, hyvin maltillinen jäännössokeri ei anna tilaa makeille marjoille, vaan lähinnä kohtalaisen hapokkuuden piirtämä tuore puolukka ja hyvin hento hapankirsikka nousevat pintaan. Rakenne on mainiosti tikissä ja lasissa lämmetessäänkin viini kantaa itsensä hienosti alusta loppuun.

Kuivassa jälkimaussa yhä selvemmin esiin nousevat hapot ja tuntuva mineraalisuus tuovat kokonaisuuteen raikkaan ja kirpeän, jopa kohtalaisen bitterisen särmän, jota tukevat pienen Pinot Noir -lisäyksen tuoma kevyt mausteisuus ja hento hapankirsikkaisuus. Viinin pitkä hiivasakkakypsytys tuo viinin kirpeänraikkaaseen jälkivaikutelmaan miellyttävän leipäisen säväyksen.

Vaikka Vergnon onkin profiloitunut ensisijaisesti Blanc de Blancs -shamppisten tuottajana, taittuu kyseiseltä talolta näköjään myös roséeviinien valmistus erinomaisesti. Talolle uskolliseen tyyliin viini on enemmän ujon Pinot Noir -värilisän saanut, hienostunut ja jo kevyesti kehittynyt Blanc de Blancs, kuin tyypillinen, marjavetoinen roséekuohuva.

Rakenteensa puolesta on vaikea sanoa, onko viini vasta kehityksensä alkutaipaleella, vai tarkoitettu jo lähiaikoina juotavaksi – viinin hapokkuus ei ole mitenkään erityisen korkea shamppanja-asteikolla, minkä lisäksi hieman reilummalla dosagella varustetut kuohuvat usein kestävät ikää paremmin kuin nämä aivan ruti-rutikuivat tapaukset. Jos kuitenkin suunnitelmissa on korkata kuohuva varsin pian, onnistuu Vergnonin hienostunut, runsas ja myös kehittyneitä piirteitä tarjoileva rosée tuomaan helposti välitöntä tyydytystä kuplatarpeeseen!

Lyhyesti: Mukavan rakenteikas, runsas ja kevyesti kehittyneitä piirteitä tarjoileva rutikuiva roséeshamppis, joka on enemmän hienostunut Blanc de Blancs varovaisella kirsikkaisuus-bonuksella kuin varsinainen marjapommi.

Arvio: Erinomainen – mitä mainioin roséeshamppis sellaisille, jotka tykkäävät enemmän valkoisista kuin punaisista kuplivista (kuten meikäläinen).

Hinnan (50,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti