Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.8.14

Alata Vernaccia di San Gimignano 2011

Alata Vernaccia di San Gimignano 2011
  • Valmistaja: Rampa di Fugnano
  • Tyyppi: Valkoviini, DOCG Vernaccia di San Gimignano
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Siena, San Gimignano
  • Rypäleet: Vernaccia (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,99e (Heinäkuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Ennen kuin palaan tykittämään arviot lopuista Lurton-maistelun punaviineistä, on pakko heittää tähän väliin tekstiä eräästä Alkon valikoimista poistuvasta valkoisesta.

Kyseessä on siis sveitsiläisen pariskunnan omistaman toscanalaisen Rampa di Fugnano -tilan Alata, joka siirtyi hiljattain Alkon poistuviin tuotteisiin. Itse nappasin viinin 12 euron hinnalla, mutta ymmärtääkseni viinin hinta on tässä ehtinyt pudota edelleen lisää. Alata on Vernaccia di San Gimignano, joka on Sienan kaupungin läheltä löytyvän San Gimignanon kaupungin ikioma viinityyli. Tämän kaupungin lähistöltä sanotaan tulevan Italian parhaat Vernaccia-viinit ja yleisesti Vernaccia di San Gimignanoa pidetään lähinnä punaviineistään tunnetun Toscanan laadukkaimpana valkoviinityylinä. Alata on alueelle varsin tyypillinen esitys, joka on valmistettu lämpötilakontrolloiduissa terästankeissa ja kypsytetty 2 kuukautta ennen pullotusta.

Viinillä on intensiivinen, syvän kellanvihreä väri.

Tuoksu on runsas ja aromaattinen, mutta ei niinkään mehevänmakea, vaan ennemmin aavistuksen verran kirpeään suuntaan taittuva. Kokonaisuus tarjoilee nokkaan melonisuutta, paksumpaa keltaista hedelmää, hentoa heinäisyyttä ja malolaktisesta käymisestä vihjailevan aavistuksen kermaisuutta.

Happoja pehmentävä malolaktinen käyminen on melko selvä keissi myös viinin melko täyteläisessä ja suutuntumaltaan jopa aavistuksen paksuhkossa meiningissä, mutta kokonaisuus onnistuu silti olemaan kohtalaisen hapokas ja mukavan freesi. Makumaailma on mineraalinen, kevyen sitrushedelmäinen ja kiehtovalla tavalla runsaan neutraali – kokonaisuus on siis melko runsas ja intensiivinenkin, mutta hämmentävällä tavalla lähes täysin ilman hedelmää. Makua siis löytyy, mutta lähinnä perinteisten hedelmäaromien ulkopuolelta.

Suuhun jää runsas, viipyilevä ja miellyttävän aromaattinen jälkimaku, jossa tuntuu mineraalisuutta, hillittyä bitterisyytt ja ujoa hunajaisuutta. Viinistä jää kevyesti poskipäitä viiltävän hapokas, vettä kielellenostattava jälkivaikutelma.

Alata Vernaccia on mukavalla ja mielenkiintoa kutkuttelevalla tavalla epämääräinen, ilahduttavan rakenteikas ja elegantti valkoviini. Kokonaisuudessaan varsin tyylikäs esitys, jolla on hyvin rakennetta ruokaviiniksi, mutta joka toimii myös erittäin näppäränä hellepäivän raikastajana. Itse pistimme viinin etäisesti italialaishenkisen kantarellirisoton pariksi, mikä paljastui varsin mainioksi yhdistelmäksi: viinin täyteläinen suutuntuma sointui hienosti risoton kermaiseen olemukseen samalla kun viinin hapot ja mineraalisuus pitivät huolen siitä, ettei viini jäänyt missään vaiheessa ruoan jalkoihin, vaan pystyi hyvin leikkaamaan itsensä esiin.

Suosittelen pitämään tässä loppukesän kuumina päivinä silmät auki Alkossa jos Alataa vieltä joltain hyllyltä löytyisi – Alkon kotisivuilta viini näyttää jo poistuneen, mutta se ei aina koko totuutta kerro.

Lyhyesti: Positiivisella tavalla neutraali, täyteläinen, intensiivinen ja rakenteikas toscanalaisvalkoviini, joka huokuu mukavan hillittyä ja pelkistettyä eleganssia.

Arvio: Tyylikäs – varsin mainio, klassinen vanhan maailman arkivalkoviini, jossa kantava idea on hyvällä rakenteella ja sopusuhtaisen harmonisella makumaailmalla, ei naamalle pomppivalla hedelmätykityksellä.

Hinnan (11,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti