Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.8.14

SOPP 2014: Hiisi / Donut Island Sour Puzz

Hiisi / Donut Island Sour Puzz
  • Valmistaja: Panimo Hiisi, Donut Island Brewing
  • Tyyppi: Olut, saison?
  • Maa: Suomi
  • Alue: Keski-Suomi, Jyväskylä / Uusimaa, Helsinki
  • Koko: 0,2
  • Hinta ostohetkellä: 3,50e (Heinäkuu 2014, SOPP)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)Ruosniemeltä olisi voinut testata pari muutakin olutta, mutta panimon tiskin edessä alkoi olla sellainen jonomuodostelma, että päätimme jättää homman sikseen – vielä kun oli ainakin pari mielenkiintoista Hiisiä testattavana.

Noh, paljastuikin, että Hiisin tiskillä oli toinen samanmoinen letka koettavana. Kyllähän muillekin tiskeille sai hetken jonottaa, mutta ainakin torstain SOPP:issa Hiisi ja Ruosniemi tuntuivat olevan ihan oma juttunsa. Noh, ei siinä muuta kuin jonon jatkoksi ja omaa vuoroa odottamaan.

Suunnitelmat kuitenkin menivät uusiksi kun Hiisin tiskille olikin ilmestynyt hana, jossa luki "Donut Island Sour Puzz". Meillä oli suunnitelmissa napata mukaan Humulus Lupus ja Pohjoisen Jättiläinen ja testailla niitä ristiin, mutta nyt mukaan tuli kolmas tuttavuus eikä uudelleen jonottaminen jaksanut kiinnostaa. Noh, päätimme ratkaista tilanteen ottamalla mukaan kaikkia kolmea – eihän meikäläinen voinut jättää testaamatta mitään, jossa lukee "sour"! Hämärän peittoon kyllä jäi onko olut siis kokonaan helsinkiläisen Donut Island Brewingin tuote, joka oli jotenkin pätynyt Hiisin pöytään, vai varsinainen kollaboraatio-olut Hiisin ja DIB:n kesken.

Tuoppiini on valutettu olutta, joka on väriltään lagerinkeltaista ja sillä on kohtalaisen runsas ja kestävänpuoleinen valkoinen vaahtohattu.

Tuoksu on hapahkonkirpeä, mutta samalla makean appelsiini-sitruunamarmeladinen. Taustalla hennosti villihiivamaisia, jänniä piirteitä.

Suussa olut on kepeä ja makumaailmasta erottuu makean aprikoosista ja sitruunamarmeladista hedelmää, yrttisyyttä ja melko hennoksi jäävää katkeruutta. Kokonaisuus on freesi, mutta oluella ei ole hirveästi runkoa – mitä varsin keveäksi jäävä hiilihappoisuus ei ainakaan auta. Kevytrunkoisuus yhdistettynä kepeänpuoleiseen makumaailmaan tekee oluesta hieman vetisen oloisen. Varsinaista kirpeyttä oluesta löytyy loppupeleissä melko vähän.

Raikkaassa jälkimaussa tuntuu lähinnä ruohoisuutta, yrttisyyttä, kevyesti belgihiivaista hedelmää ja hädin tuskin tuntuva katkeron puraisu. Jäkivaikutelma on hyvin kepeä ja loppupeleissä melko vaatimaton.

Oluesta jäi melko tylsä ja vaatimaton kuva – "sour" nimessä antaa meikäläiselle aina tietynlaiset odotukset, eikä olut tällä kertaa onnistunut juuri ollenkaan lunastamaan niitä. Oluessa oli hieman saisonmaisuutta, mutta kokonaisuus olisi kaivannut selkeästi kuivempaa makumaailmaa, runsaampaa intensiteettiä ja tiukempaa kirpeyden ja/tai katkeron potkua. Nyt oluessa oli ihan kiva makumaailma, mutta se jäi turhan laimeaksi ja vaatimattomaksi – erityisesti muiden SOPP:issa maistettujen oluiden keskellä.

Lyhyesti: Melko kevyt, vaatimaton ja vetinen, saison-henkinen kötöstys, josta löytyy loppupeleissä melko vähän "souria" – tai oikeastaan mitään muutakaan.

Arvio: Keskinkertainen – olut pyrkii selvästi edustamaan haastavaa (ja onnistuessaan hyvin palkitsevaa) oluttyyliä, mutta nyt jäätiin melko vaatimattomille vesille seilaamaan.

Hinnan (3,50e) ja laadun suhde: Heikko – näin pienestä maisteluannoksesta hieman turhan kireä hinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti