Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.8.14

Bellot Cidre de Cru du Pays d'Othe Brut

Bellot Cidre de Cru du Pays d'Othe Brut
  • Valmistaja: Cidrerie Bellot
  • Tyyppi: Siideri, Cidre du Pays d'Othe
  • Maa: Ranska
  • Alue: Pays d'Othe, Champagne
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 3,07e (Kesäkuu 2014, Liviko Store, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Champagnen ja Bourgognen kanssa päällekkäin menevän Othen alueen siiderit päätyivät meikäläisen tutkalle loppukeväästä, kun Arkadian Alkon erikoisvalikoimista löytyvä Hotten luomusiideri lennokkaalta nimeltään Bio-Organic päätyi mielenkiinnosta testattavakseni.

Vaikka yleensä pidän ranskalaisten siiderien usein varsin rustiikkisista ja nahkaisista piirteistä, ovat monet ranskalaissiiderit jättäneet meikäläisen melko kylmäksi – ne nimittäin tuppaavat usein olemaan brittisiidereitä makeampia ja matalahappoisempia. Ja jos meikäläisen makua tunnette, tiedätte että sokerien vähyys ja happojen runsaus on meikäläisen kirjoissa aina plussaa. Noh, Hotten siideri opetti meikäläiselle, että Othen alueella tehdään usein myös hyvin hapokkaita, rutikuivia siidereitä, joita harvoin löytyy muilta Ranskan kuuluisilta omppualueilta (mm. Bretagne ja Normandia) – ainakaan täkäläisillä markkinoilla.

Koska Hotten siideristä jäi varsin positiivinen yleisvaikutelma, piti kesän alussa tekemälläni Tallinnan-tripilläni napata sataman lähellä sijaitsevasta Liviko Storesta löytynyt Othen Bouché (kuohuviinipulloon pullotettu ja siinä käytetty) -siideri mukaan.

Siiderillä on syvä, kevyesti raa'ahkon vihertävään taittuva keltainen väri. Hyvin pientä kuplaa nousee innokkaasti muodostamaan lasille valkoista vaahtoreunaa.

Tuoksu on yllättävän pirteä, kuiva ja raikas – nyt ollaan päivänselvästi hyvin kaukana Bretagnen ylikypsistä omppumörssäreistä! Kokonaisuus tuoksuu vastakuoritun vihreän omenan omenankuorilta ja kesäiseltä yrttitarhalta, ei niinkään esimerkiksi itsepuristetulta omenamehulta.

Maku on mukavan kuiva ja rapsakka. Ensiksi kielelle saapuvat verrattain hyvät, pirteät hapot ja hyvin pienikokoinen ja hennonpuoleinen hiilihappo, sitten freesi, tuore omenaisuus. Yleisilme on hyvin tuoreen omenainen, mutta melko simppeli; taustalla tuntuu kyllä hento, tuskin erottuva aavistus ranskalaisten maalaissiiderien tallisuutta ja aavistus maamaisuutta, muuten kokonaisuus on lähinnä lineaarisen viheromenainen. Rakenne sen sijaan on vallan mainiosti tikissä.

Jälkimaku on hieman makeamman omenainen, jopa kevyesti päärynäinen, aavistuksen Tropic-omenamehuinen ja mukavan raikas. Pirteä, hädin tuskin kuiva ja freesi jälkivaikutelma jatkuu melko pitkään.

Bellot'n Cidre de Cru on simppeli ja helpostilähestyttävä, mutta ennen kaikkea raikas ja tasapainoinen perussiideri. Kokonaisuutena se on helppo tuttavuus vasta näihin hyvin kuiviin siidereihin totuttelevalle, mutta maistuu hyvin myös niiden kanssa pidemmälle ehtineille. Hotten selkeästi robustimpaan ja maalaisempaan luomusiideriin nähden Cidre de Cru on piirun verran makeampi, vaikkakin edelleen varsin kuiva, ja selkeästi siistitympi ja helpostilähestyttävämpi tapaus.

Yleisesti Cidre de Cru on mitä täydellisin kesäjuoma, josta löytyy sellaista raikkautta ja pirteyttä, jota harva olut tai viini pystyy tuomaan. Makujen syvyyttä tai kiehtovuutta tämä siideri ei pyri tarjoilemaan, mutta sellaisia ei osaa myöskään kaivata rannalla, piknikillä tai terassilla röhnötellessä. Virossa hintakin on erinomaisesti kohdillaan, sillä siideri on Alkon Hottea edullisempi ja kooltaan yli tuplaten suurempi! Täytyy nyt toivoa, että saisimme tässä syksyllä vielä lämpimän intiaanikesän, sillä olen suuntaamassa näillä näkymin etelänaapuriin uudestaan viikon parin sisällä, ja tällä reissulla voisi taas napata pari putelia tätä mainiota pikku siideriä jälleen mukaan.

Lyhyesti: Varsin kuiva, simppelin omenainen, maukas ja erittäin raikas ranskalaissiideri Champagnen alueelta. Ihastuttava kesäjuoma joko sellaisenaan nautittavaksi tai simppeleille, kevyille ruoille.

Arvio: Hyvä – yksinkertainen, mutta maukas, tasapainoinen ja toimiva kokonaisuus. Erinomainen esimerkki siitä, että juomissa aina maun ei tarvitse olla erityisen kummoinen jos rakenne ja yleisilme muuten onnistuvat olemaan tikissä!

Hinnan (3,07e) ja laadun suhde: Erinomainen – siideri on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti