Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.8.14

Domaine de Rocheville Le Roi 2008

Domaine de Rocheville Le Roi 2008
  • Valmistaja: Domaine de Rocheville
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Saumur-Champigny
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Anjou-Saumur, Saumur-Champigny
  • Rypäleet: Cabernet Franc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 119 SEK (~13,24e; Joulukuu 2013, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: 120 SEK (~13,12e; Elokuu 2014, Systembolaget, beställningssortiment)

Täällä Suomen monopoli-ilmastossa asuessa on tottunut siihen, että Loiren punaviinit ovat harvinaista herkkua, joten niitä pitää aina hamstrata talteen kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Yksi tällainen mahdollisuus tuli viime vuoden lopulla, kun kävimme Kemissä – ja tottakai samalla reissulla länsinaapurissa, Haaparannan puolella. Systembolagetista poimin etukäteen tilaamani viinilaatikon, jonne oli valikoitunut mm. yksi tämmöinen Cabernet Franc Loiren keskivaiheilla sijaitsevasta Saumurista.

Viinin tuottanut Domaine de Rocheville on lähinnä Loiren kruununjalokiviin, Chenin Blanciin ja Cabernet Franciin, keskittynyt tuottaja, jonka viinipullojen sympaattiset etiketit esittävät erilaisia hovin hahmoja. Talon Cabernet Franceista simppeleimpiä ovat terästankeissa kypsytetyt Le Prince ("prinssi") ja Le Page ("palveluspoika"). Tämä nyt arvioitava, tammisammioissa 14 kuukautta kypsytelty Le Roi ("kuningas") edustaa talon viinien jyhkeämpää päätä, kun taas lippulaivaviinin paikkaa pitää hieman yllättävästi nimetty Le Fou du Roi ("kuninkaan narri"), joka on vain parhaina vuosikertoina valmistettava, 24 kuukautta uusissa tammitynnyreissä hautuva pullote. Koska uudella tammella boostatut superviinit harvemmit säväyttävät meikäläistä, päättelin tämän "kuninkaan" olevan "narria" varmempi ostos meikäläisen makuun. Viini tuli nautittua jo muutama kuukausi sitten sellaisenaan seurustelun lomassa.

Lasissa paljastuu viinin ikään nähden yllättävänkin syvä, sinertävän kirsikkainen väri, joka ei kutienkaan kevyesti läpinäkyvällä olemuksellaan puhu erityisen runsaan konsentraation puolesta. Varoituksena mainittakoon, että pullon pohjalle on kasaantunut hillitty sakkakerros, joten dekantointi on suositeltavaa.

Tuoksu on varsin kypsänmakea ja se tarjoilee lähinnä mehevää marjaisuutta ja tummaa luumua. Taustalla häilyy hennosti Cabernet Franceille ominaista, hennosti paahdettua paprikaa muistuttavaa vegetaalisuutta.

Maultaan viini on kuiva ja mukavan hapahko. Makumaailmaa hallitsevat mehukkaat, kypsän vadelmavetoisen marjaiset ja kevyen luumuiset hedelmän sävyt, maltillinen maamaisuus, hillitysti tuntuva makea tammen mausteisuus ja aavistus vegetaalista särmää. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen, mitä kohtalainen hapokkuus ja hillitty tanniinisuus tukevat melko hyvin.

Kuivahko mutta samalla kypsänmakean marjainen jälkimaku jatkaa luontevasti keskimaun linjoilla keskipitkään jatkuen. Vivahteikkaassa ja mehukkaassa jälkivaikutelmassa kevyesti suklaaseen taittuva tammi nousee keskimakua selvemmin esiin ja lopulta jää suuhun hallitsevaksi aromiksi muiden vivahteiden haipuessa kieleltä.

Domaine de Rochevillen Le Roi on ihan pätevä perus-Cabernet Franc, mutta loppupeleissä onnistuu herättämään melko vähän hurraahuutoja. Viini on ihan mukavaa vaihtelua 10-15 euron väliin sijoittuviin peruspunaviineihin, mutta loppupeleissä viini on ilmaisultaan melko tuttua ja turvallista perustavaraa – mikä kyllä hämmentää meikäläistä, sillä 2008 oli Loiressa melko viileä ja sateinen, mikä yleensä kääntyy melko kevyiksi ja rakenteikkaiksi viineiksi. Tuon hankalan vuoden sadon pelastukseksi kuitenkin koitui syksystä alkanut lämmin ja aurinkoinen kausi, joten voi olla mahdollista, että tuottaja on antanut rypäleiden kypsyä varmuuden vuoksi lähes ylikypsiksi. Vaikka viini on yleisesti kuiva ja siinä on viileän alueen Cabernet Francin mukavan hapahkoa, vegetaalisuutta vihjaavaa meininkiä, hallitsee sen aromimaailmaa kuitenkin selvästi hyvin kypsänmehevät ja paikoin myös kohtalaisen tammiset aromit (pelottaakin ajatella minkälainen tammihirviö viintialon Le Fou du Roi olisi ollut!), minkä vuoksi viinistä jäi semimukava, mutta loppupeleissä hieman haalea fiilis.

Loiren Cabernet Francien sanotaan ikääntyvän hyvin, minkä lisäksi viinitalo itse kertoo Le Roin kestävän hyvin 10 vuotta vuosikerrasta, joten voi olla mahdollista, että pienellä lisäkypsyttelyllä viinistä olisi voinut saada enemmänkin irti. Kuitenkaan viinin hieman maltillisemmanpuoleinen happo-tanniiniosasto ei varsinaisesti kannusta miettimään pidempää kellarointia, joten kenties viini tuli loppupeleissä korkattua ihan hyvässä vaiheessa, tässä vajaan kuuden vuoden ikäisenä. Seurusteluviininä se hoiti hommansa näppärästi, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti kannustanut tutustumaan viinitalon muuhun tarjontaan.

Lyhyesti: Tasapainoinen, mukava ja mehukas, mutta hieman turhan kypsä ja yllätyksetön Loiren Cabernet Franc. Maukas ja luotettava arkiviini, joka uusia elämyksiä etsiville harrastelijoille tuskin onnistuu tarjoamaan mitään ihmeempiä.

Arvio: Miellyttävä – ihan maistuva, helposti lipiteltävä perustason Cabernet Franc, joskaan tässä tapauksessa "kuningas" ei ollutkaan erityisen kurko.

Hinnan (~13,24e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti