Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.8.14

Rosé de Léoube 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/906227/
Rosé de Léoube 2013
  • Valmistaja: Château Léoube
  • Tyyppi: Roséeviini, AOC Côtes de Provence
  • Maa: Ranska
  • Alue: Provence, Côtes de Provence
  • Rypäleet: Cinsaut (40%), Grenache (40%), Mourvèdre (10%), Syrah (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,80e (Elokuu 2014, Viiniravintola Latva)
    25,10e (Elokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 25,10e (Elokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Aivan hiljattain tilaisvalikoimiin saapui roséeviini, joka onnistui herättämään mielenkiintoni. Lähinnä sillä, että roséet pyörivät Suomessa kympin kieppeillä ja rohkeimmat (röyhkeimmät) veloittavat viineistään tuplaten, eli kaksi kymppiä. Miten pirussa neljännessatasen rosée voisi olla rahansa arvoinen?

No, onneksi Léouben rosée tuli vastaan hiljattain Helsingin parhaassa viiniravintolassa, eli Latvassa.

Paperilla Léouben rosée on varsin tavanomainen provencelainen: rypälesekoituksesta pääosaa hoitaa Cinsau(l)t ja Grenache ja hommat hoidetaan siististi terästankeissa. 22-vuotiaiden, luonnonmukaisesti viljeltyjen köynnösten rypäleet korjataan siististi käsin.

Väriltään viini on vaalean persikanoranssi. Provencelaiset roséet eivät ole erityisen tunnettuja punaisesta värikylläisyydestä, mutta Léoube asettuu silti aivan skaalan toiseen päähän – varsinaista punaisuutta ei viinistä löydy ollenkaan.

Tuoksu on selkeästi enemmän hedelmä- kuin marjavetoinen, mutta tuoksusta ei löydy niinkään keskieurooppalaisten viinien sitruksisuutta, vaan enemmän runsasta, keltaista tropiikin hedelmää, kevyttä punaista omenaa ja hennosti makeaa rypälemehua. Tästä makeasta hedelmäisyydestä huolimatta viinin tuoksu tuntuu ihastuttavan raikkaalta ja eloisalta.

Maultaan viini on runsas ja melko matalahappoinen – korkeintaan keskihapokas – mutta samalla se onnistuu olemaan matalahappoisuuteensa (4,4 g/l) nähden suorastaan hämmentävän kevyt ja tasapainoinen. Vähäiset hapot tekevät kokonaisuudesta täyteläisen ja suussa hieman öljyisen tuntuisen, mutta makumaailman hienovarainen bitterisyys tuo hienolla tavalla vastapainoa kokonaisuuteen. Kielellä pyörii persikkaa, aprikoosia, yrttejä, melko voimakastakin mineraalisuutta, aavistus hapankirsikkaa ja pienehkö häivähdys savuisuutta.

Jälkimaku on raikas ja pitkä, ja se jättää kielelle yrttisyyttä, kirpeähköä mineraalisuutta, kypsän trooppista hedelmää, kevyttä ruutisuutta ja aavistuksen verran hiivaista autolyysiä vihjaavaa aromikkuutta. Lasissa lämmetessäänkin viini onnistuu jättämään suuhun viileän yrttisen, kirpeän mineraalisen, hienostuneen bitterisen ja vettä kielellenostattavan jälkivaikutelman.

Léoube on onnistunut tekemään yksinkertaisesti suorastaan hämmentävän tasapainoisen esityksen: viinissä on Provencen trooppisempaa hedelmää, runsautta ja helpostilähestyttävyyttä, mutta samalla siinä on suorastaan poikkeuksellista mineraalisuutta ja rakennetta – erityisesti ottaen huomioon viinin melko matalan hapokkuuden. Kokonaisuus puhaltaa upeasti yhteen hiileen ja viini on erinomainen siemailtava niin sellaisenaan kuin kepeiden purtavien kanssa. Vähäisen hapokkuuden vuoksi viinin ruokaparitusta kannattaa harkita tarkoin – älä pistä sitä samaan pöytään minkään sellaisen kanssa, johon puristaisit sitruunaa päälle!

Lyhyesti: Kohtalaisen matalasta hapokkuudestaan huolimatta ihastuttavan kepeä, raikas, mineraalinen ja rakennevetoinen huippu-rosée roséeviineistään kuululta Provencen alueelta.

Arvio: Erinomainen – herkullinen, runsas ja tasapainoinen provencelainen roséeviini, joka on suorastaan hämmentävän luontevasti yhtä aikaa mielenkiintoinen ja helpostilähestyttävä esitys.

Hinnan (25,10e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti