Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.8.14

Piedra Negra Malbec 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/954657/
Piedra Negra Malbec Alta Colección 2013
  • Valmistaja: François Lurton, Bodega Piedra Negra
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Mendoza, Valle de Uco, Alta Uco
  • Rypäleet: Malbec (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,99e (Toukokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 11,99e (Elokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


No niin, pitkästä aikaa taas Lurtonin viinien pariin.

Toukokuisen Lurton-maistelun viimeinen rypistys keskittyi tämän ranskalaisen viinijättiläisen Argentiinan-tuotantoon, eli Bodega Piedra Negran pullotteisiin. Ensimmäisenä oli vuorossa talon luonnonhiivoilla käytetty perus-Malbec, Alta Colección, joka ei ymmärtääkseni näe tammea ollenkaan – toisin kuin käytännössä jokainen muu Argentiinassa tuotettu Malbec.

Väriltään tumman rubiininpunainen viini päästää valoa lävitseen varsin kevyellä otteella, eli läpinäkyvyys on varsin vähäistä. Sitä kuitenkin on, mikä ei ole niinkin tumman rypäleen kuin Malbec kanssa mikään itsestäänselvyys.

Tuoksu on tuhti ja tummanpuhuva; lasi on kuin täynnä kypsiä, murskattuja tummia marjoja kuten karhunvatukkaa ja boysenmarjaa, myös muutama mustaherukka tuntuu eksyneen sekaan. Vivahteikkaan marjaisesta kokonaisuudesta erottuu myös kevyesti savuisen maamainen juonne. Yleisilme on mukavan puhdaspiirteinen ja uuden maailman viiniksi jopa yllättävän freesi.

Argentiinalaiselle Malbecille tyypillisesti viini on hyvin täyteläinen ja maultaan runsas, muttei mitenkään överi vaan mukavan sopusuhtainen ja viitekehyksessään jopa kohtalaisen hapokas. Paksuhkosta kokonaisuudesta erottuu violettia hedelmäisyyttä (epämääräistä luumuviikunaisuutta), kypsää kirsikkaisuutta, tuoksun tummia marjoja ja myös aavistus kuningatarhilloisuutta – ilman liiallista makeutta, tosin. Kevyt mausteisuus ja hennon karvas särmikkyys tuovat makuun luonnetta ja mukavaa kontrastia kypsälle hedelmäisyydelle. Tanniiniensa puolesta yleisilme on melko kevyt ja lempeä.

Tuhti ja tummanpuhuva jälkimaku jättää suuhun kypsää, konsentroitunutta hedelmää ja keskimakua runsaampana tuntuvaa, maamaista mausteisuutta. Viinistä jää tanakka, tumman hedelmäinen ja runsasarominen jälkivaikutelma.

Piedra Negran Malbec on varsin jepa esitys argentiinalaiseksi perus-Malbeciksi; on nimittäin varsin miellyttävää ja virkistävää saada vaihteeksi tämmöisiä tasapainoisia ja jopa ujosti hapokasta ryhtiä ilmentäviä uuden maailman viinejä, joiden kanssa ei olla läträtty turhaan tammen kanssa.

Tällaiseksi tuhdiksi ja kypsäksi uuden maailman viiniksi Piedra Negra Malbec onnistui osumaan varsin hyvin meikäläisen makumaailmaan. Suomalaisessa ruokapöydässä viini on kotonaan kaikista tuhdimpien kesägrillailujen kyljessä tai pian alkavan riistakauden saaliiden kanssa. Kasvisvaihtoehdoksi toiminee hyvin syksyiset, runsasmakuisemmat pataruoat. Suosittelen jäähdyttämään viiniä riittävästi ennen tarjoilua hieman piileskelevän hapokkuuden esiinhoukuttelemiseksi.

Lyhyesti: Hieman arkinen, mutta myös mukavan muhkea ja kypsän hedelmävetoinen Malbec, jota ei olla turhaan latistettu liiallisella tammikäsittelyllä. Tämän vuoksi kokonaisuus onnistuu pysymään mukavan puhdaspiirteisenä ja freesinä.

Arvio: Hyvä – runsas ja mehevän hedelmäinen uuden maailman viini, mutta sellaiseksi oikein mainiosti meikäläisen yleensä kevyempää vanhan maailman meininkiä suosivaan suuhun sopiva tapaus.

Hinnan (11,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti