No niin, jos kaikki lukijat eivät ole vielä kuulleet, niin kerrataanpa: vuodenvaihteessa sain seitsemän vuoden mittaisiksi venähtäneet akateemiset opintoni Helsingin yliopistolla lopulta valmiiksi; tällöin myös vannotin pyhästi itselleni etten tulisi enää koulun penkille palaamaan. Opintie oli saatettu nyt kiitettävin arvosanoin päätökseen, joten eiköhän tämä ollut tässä.
Kuitenkin kävi niin, että oltuani puoli vuotta pois opintieltä, onnistun löytämään itseni taas luokkatilasta opiskelemasta. Aloitin nimittäin juuri viinimestarin opinnot ja tämän viikon alussa olivat tämän kyseisen koulutuksen ensimmäiset lähiopetuspäivät. Nämä viinimestarin opinnot tullee viemään meikäläisen aikaa jonkin verran, joten älkää sitten ihmetelkö, jos en enää pysty ylläpitämään blogini totuttua päivitys-per-päivä-tahtia!
Viinimestarikoulutus on siis reilun vuoden mittainen, viiniin ja viinimaailmaan kattavasti perehdyttävä opintokokonaisuus, jonka järjestää Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutus ja joka sisältää sekä lukuisia lähiopetuspäiviä että peräti kaksi tutustumismatkaa eri viinialueille. Ensimmäisen matkan tämänvuotinen ryhmämme tekee syys-lokakuussa – eli sadonkorjuun aikaan – Kataloniaan, jossa tulemme tutustumaan mm. Terra Altan, Prioraton ja Penedèsin viinituotantoon.
Päätin hakeutua opintoihin kuultuani muutamalta muulta viiniä harrastavalta tai viinin parissa työskentelevältä tutulta niin paljon hyvää koulutuksesta. Suunnitelmissani on kuitenkin tehdä tulevaisuudessa kunnon aikuisten töitä viinimaailman parissa (meikäläiselle saa toki vihjata jos hyviä duunitärppejä on tiedossa!), ja vaikka tietämystä aiheen tiimoilta onkin tässä kerääntynyt ajukoppaan varsin kiitettävästi, on viinimestarin tutkinto CV:ssä todennäköisesti uskottavampi meriitti kuin joku epämääräinen blogi internetin ihmemaassa. Disclaimerina mainittakoon myös, että suoritan tätä koulutusta ihan oman mielenkiinnon ja itsekehittymisen kannalta omakustanteisesti.
Hiljattaisella ensimmäisellä lähiopetuskerralla kävimme läpi mm. aistinvaraisen arvioinnin perusteita, taustaa ja teoriaa sekä tutustuimme sokkona maistellen sekä muutamaan valkoiseen päärypälelajikkeeseen että keskimääräistä hieman makeampiin (ja monissa tapauksissa melko huokeisiin) punaviineihin. Maistelua on tullut harrastettua sen verran aktiivisesti viimeiset vuodet, että siinä ei tullut käytyä läpi erityisesti mitään uutta, mutta sen sijaan tuo täyssokkomaistelu (jossa ei siis ole harmainta hajuakaan mitä maistellaan) on mielestäni aina varsin mukavaa hommaa, sillä sitä pääsee harjoittamaan aivan liian vähän missään ja se on mielestäni sekä varsin opettavaa että nöyrryttävää toimintaa. Mielestäni tämän ensimmäisen opetuskerran parasta ja opettavaisinta antia oli kuitenkin erilaisten pullotettujen aromiaineiden sokkona tunnistaminen, mikä oli itselleni kyllä äärimmäisen vaikeaa (sain 4/12 oikein) ja positiivisella tavalla haastavaa – selkeästi meikäläisen kehityskohtana olisi oppia tunnistamaan ja nimeämään eri aromeja tarkemmin (ja oikein!).
Mutta vaikka koulupäiviä on takana vasta pari kappaletta, on hommia ehditty tehdä jo paljon – ennen koulun alkua piti palauttaa ennakkotehtävinä neljä esseetä aiheista "Maailman viinituotanto tänään", "Viininvalmistusprosessi", "Espanja" ja "Rypälelajikekäsikirja", joista tulikin rustattua yli 150 sivua materiaalia. Vaikka aikaa tuli uhrattua noihin tehtäviin varsin paljon (tein niitä läpi kesän), ja varmasti myös lisää vastaavia tulee koulutuksen myötä vastaan, tulee aikainen herääminen olemaan meikäläiselle varmasti se koulutuksen ylivoimaisesti vaikein yksittäinen asia: jotta ehdimme 09:30 alkavalle maanantain oppitunnille, pitää minun herätä viiden maissa täällä Espoossa ehtiäkseni ajoissa perille. Koska olen äärimmäisen iltavirkku ihminen, ovat näin aikaiset herätykset meikäläisellä yhtä murhaa, tuskaa ja kuolemaa!
Tulen kyllä tulevaisuudessa jatkamaan ensisijaisesti viineistä kirjoittelua täällä blogissani, mutta jos jaksamista riittää, tulen tässä koulutuksen aikana todennäköisesti myös purkamaan jotain havaintojani ja fiiliksiäni sekä varsinaisista opinnoistamme että opintoreissuistamme viinialueille – jos vaikka jotakuta muuta kiinnostaisi aloittaa viinimestarin opinnot tulevaisuudessa!
Ensiluokkaista!
VastaaPoistaMielenkiintoinen vuosi alkanut varmasti! Mielelläni luen myös päivityksiä opintojen etenemisestä. Ja eiköhän ne aromitkin sieltä ala löytyä, kun pääsee porukassa treenaamaan!
VastaaPoistaEiköhän, toivottavasti! :) Kyllä niistä paljon tuttuja löytyi, mutta on se sanallistaminen niin pirun hankalaa!
PoistaHienoa, lycka till! Itse lopettelen kyseistä koulua nyt syksyllä, paljon on tullut oppia, ja paljon tulee maisteltua viinejä. Suurin osa ei tule sokkona, mutta jos opettajaa pyytää olemaan paljastamatta niitä ennen kuin voi itse kokeilla tunnistamista, luulisin että onnistuu..
VastaaPoista-Masa