Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.8.12

Schaflerhof Auslese 2006

Schaflerhof Auslese 2006
  • Valmistaja: Schaflerhof
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein Auslese
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Thermenregion, Traiskirschen
  • Rypäleet: Zierfandler (70%), Rotgipfler (30%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 12,89e (Elokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta poistuessaan 9,09e)

Pläräillessäni Alkon tulevia tuotteita, osui yksi tuote silmiini ylitse muiden: Schaflerhofin Auslese. Vain paikallisista, ylikypsistä ja melko tuntemattoman oloisista rypäleistä valmistettu jälkiruokaviini, jota on kypsytetty pullossa vaikuttavat 66 kuukautta ja jolla on hintaa vajaat 13 euroa! Jälleen yksi viini joka kuuluu kategoriaan: "Saa-olla-melkoista-kuraa-tähän-hintaan-ettei-ole-rahan-väärti." Koska Alkoon oli saapunut vain vajaan 1000 pullon erä tätä viiniä, oli parempi tarttua tilaisuuteen mielummin mahdollisimman aikaisin kuin liian myöhään.

Viini päätyikin melko pikaisesti testattavaksi – arkisten, mutta aina yhtä maittavien vohveleiden kanssa.

Väriltään viini on melko keltainen ja keskisyvä, kuulas ja aavistuksen vihertävä – viini ei ole iästään huolimatta kuitenkaan läheskään yhtä keltainen kuin monet vastaavat jälkiruokaviinit.

Tuoksu on todella muhkea, siinä on kypsää ananaksisuutta, hentoa hunajaisuutta, ja makeata, kutsuvaa kukkaketoisuutta.

Maku on makean mehukas, kypsän sitruksinen, kevyen mandariininen, ananaksinen ja säilykepersikkainen. Kokonaisuutta sävyttää hento muskottinen mausteisuus ja vanilliinisuus. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja viskositeetiltaan hieman öljyinen, kuitenkin se on yleisvaikutelmaltaan melko raikas riittävän hapokkuutensa ansiosta. Ausleseksi viinissä on runsaammanpuoleisesti jäännössokeria (170 g/l) mutta hapokkuus tekee hyvää työtä pitääksen huolta siitä, ettei viinistä tule löysää tai imelää.

Jälkimaku on yhtä aikaa hyvin intensiivisen makea ja kirpeän hapokas – hapokkuus tuntuukin tulevan parhaiten esille vasta jälkimaussa, kun tuhti ja makea hedelmäisyys on väistynyt kieleltä. Seassa on kevyen bitteristä puisuutta tai pähkinäisyyttä. Yleisesti jälkimaku on lyhyehkö tai korkeintaan keskipitkä, lukuunottamatta tätä bitterisyyttä ja sopivan napakkaa hapokkuutta, joka jää kielelle miellyttävän pitkäksi aikaa.

Kermavaahdon kanssa tarjoiltujen vohveleiden kumppanina Schaflerhof Auslese toimi moitteettomasti: viinin hento vanilliinisuus tuki erinomaisesti vohveleiden omaa makua ja hapokkuus pärjäsi niin itse vohveleille kuin kermavaahdollekin.

Kokonaisuutena Schaflerhof Auslese on oikein maukas ja miellyttävä tapaus, erityisesti hintaisekseen. Kovin ihmeellinen se ei ole, vaan aivan tyypillinen makeanpuoleinen Keski-Euroopan Auslese, eikä pitkä ikäkään vielä juurikaan nouse esiin aromimaailmassa, mutta silti tämä on selvästi enemmän kuin edullisen hintansa väärti ja mielestäni hakkaa mennen tullen esimerkiksi vastaavanhintaisen Etelä-Afrikan Noble Late Harvestin. Varsin kelpo tapaus – suosittelen ostamaan yhden talteen vielä kun kertaostosta riittää pulloja!

Lyhyesti: Makean mehukas, runsaan kypsän hedelmäinen ja miellyttävän tasapainoinen jälkiruokaviini.

Arvio: Hyvä – varsin miellyttävä ja yleiskäyttöinen jälkiruokaviini. Vaikkakaan ei aivan yhtä hienostunut, on Schaflerhof muuten tyyliltään ja rakenteeltaan hyvin samantyyppinen kuin vähän aikaa sitten poistunut Kracher Beerenauslese, joten tämä toimittanee jotakuinkin samaa roolia Alkon valikoimissa niin kauan kuin ostettu pullomäärä riittää.

Hinnan (12,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti