Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.8.12

Vincent Girardin Meursault Vieilles Vignes 2006

Vincent Girardin Meursault Vieilles Vignes 2006
 • Valmistaja: Vincent Girardin
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Meursault
 • Maa: Ranska
 • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Meursault
 • Rypäleet: Chardonnay (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 25,29e (Kesäkuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Meursault on Bourgognen yksi arvostetuimmista valkoviinialueista – siitäkin huolimatta, että tässä pikkuisessa kunnassa ei sijaitse ensimmäistäkään korkeimman luokan Grand Cru -tarhaa. Sen sijaan alueella sijaitsee useita maailmanlaajuisesti arvostettuja 1er Cru -tarhoja, minkä lisäksi pelkästään tavalliset AOC Meursault -viinit (kaikki kunnan Pinot Noir- ja Chardonnay -tarhat kattava appellaatio) tarjoavat usein hyvää vastinetta rahoille – monet viinit ovat erittäin tasokkaita ja tyylikkäitä esityksiä, mutta niistä ei tarvitse maksaa 1er Cru -viineille ominaisia, helposti jopa yli sataan euroon venyviä hintoja.

Vuodesta 1980 viinejä tuottanut Vincent Girardin omistaa tarhoja ympäri Bourgognea, mukaanlukien palstoja monilta maailman arvostetuimmilta Grand Cru- ja Premier Cru -tarhoilta. Alkon valikoimissa roikkunut Vieilles Vignes on monelta eri Meursault'n viinitarhalta kerätty viini, johon käytetyt rypäleet ovat kerätty erityisen vanhoista köynnöksistä, mistä kieliikin viinin nimi Vieilles Vignes ("vanhat köynnökset", mikä yleensä tarkoittaa Ranskassa +20-vuotiaita köynnöksiä.) Alunperin Alkon valikoimassa hintaan 31,60e ollut viini kuitenkin siirtyi kesäkuussa poistuviin tuotteisiin, mikä pudotti viinin hinnasta reilu 6 euroa ylimääräistä pois. Tähän hintaan tuote rupesi houkuttamaan sen verran paljon, että olihan se ostettava talteen – siitä huolimatta että viinillä oli ikää jo valkoviinille kiitettävät 6 vuotta. Valkoisille Burgundereille kun vielä 4 vuotta on melko turvallinen ikä, mutta siitä eteenpäin riski pilalle hapettuneeseen pulloon kasvaa merkittävästi vuosi vuodelta – erityisesti, jos pulloa ei ole ostettu nuorena, jolloin sentään voi varmistua oikeaoppisesta, turvallisesta säilytyksestä ja kypsytyksestä.

Onneksi viini oli iästään huolimatta varsin hyvässä kunnossa – tämä tuli nimittäin todistettua tässä elokuisena iltana, kun taloudessamme kokattiin perinteisen italialaista voi-salviapastaa ja aterialle kaivattiin jotain astetta fiinimpää juotavaa juhlistamaan paremman puoliskoni kesän töiden loppumista.

Väriltään viini on tammitetulle Burgundin Chardonnaylle tyypillisen kellervä, mutta moniin lajitovereihinsa verrattuna hieman vihertävämmän ja vetisemmän sävyinen. Tuoksu on todella monisyinen ja vivahteikas; aluksi hieman vaimea ja tukkoinen, mutta avauduttuaan ja hieman lämmettyään todella runsas, antava ja aromikas. Se, mikä tuoksussa on selvintä, tuntuu vaihtuvan hetkestä toiseen ja tuoksu tuntuu olevan lähes kerroksittainen tai limittäinen, hedelmäpuolella se tarjoilee makeata ananasta, sitruunankuorta, minttua ja lähes raa'an kirpeätä sitrusta, tammipuolella taas pähkinää, kermaa, selvää voimaisuutta, makeita mausteita ja kevyttä kookosta. Upean tasapainoinen ja raikas tuoksu, jossa hedelmä ja tammi ovat erinomaisessa balanssissa – nyt ollaan kaukana päälleliimatun vaniljaisen tammisista ja tunkkaisista uuden maailman tusina-Chardonnayista.

Tuoksun makeat vivahteet ja jopa jälkiruokaviinien kanssa flirttaileva makeankypsä ananaksisuus johtavat maussa harhaan: ensimaku ei ole missään nimessä makeankypsä, vaan hyvin kirpeän sitruksinen ja teräksisen hapokas – tällaista särmää olisin odottanut ennemmin Chablis'n kuin Beaunen Chardonnaylta! Runsas hapokkuus tekee viinin tuntuvasta tammisuudestaan huolimatta erittäin kevyen ja raikkaan oloiseksi. Hedelmä tarjoilee sitruunaa, tuoretta ananasta, hunajamelonia, kevyen bitterisiä yrttejä ja aavistuksen verran kehittyneen viinin ruskeata omenaa ja leipäisyyttä, joita täydentävät tammen selvän voiset, mausteiset ja kevyen savuiset aromit.

Tyylikäs jälkimaku on suutasupistavan hapokas, tuoreen omenainen, yrttinen, voimainen ja kevyen ranskanleipäinen. Sitruunahappoinen, voimainen ja leipäinen aromikkuus jatkuu kielellä todella pitkään. Erityisesti tammen voiset ja aavistuksen kermatoffeiset aromit tuntuvat palaavan kielelle vielä useita minuutteja myöhemmin. Kokonaisuus on oikein vaikuttava, aromikas ja tasapainoinen, vaikkakin jopa yllättävän kuiva, raikas ja ryhdikäs selvän tammiseksi Burgunderiksi. Viini on mitä erinomaisimmassa vaiheessa ikäänsä: runko on erinomaisessa kunnossa, ja vaikka ikä paistaa hennosti taustalta, on nuorta hedelmää yhä jäljellä.

Tyylikäs ja intensiivinen Meursault sopi todella loistavasti grana-juustolla höystetyn voi-salviapastan kumppaniksi, täydentäen ruokaa niin samankaltaisuuden kuin vastakohtien kautta: viinin raikas ja pirtsakan sitruksinen hedelmä leikkasi oivasti läpi pastan paksuntäyteläisen tekstuurin läpi tammen mausteisuuden täydentäessä aromeita, joita pastasta ei löytynyt – samalla kun viinille ominainen voimaisuus ja kermaisuus kuin sulautui pastan voin ja juuston aromeihin. Ruoan ja viinin yhdistelmä oli vallan verraton kokonaisuus.

Toisaalta sääli, että näin maukas viini poistui valikoimista, mutta toisaalta sillä oli se hyvä puoli, että viinin hinta putosi poistumisen yhteydessä vielä joten kuten kohtuulliselta tasolta varsin edulliselle tasolle. Eihän 25 euroa ole kovin vähän valkoviinistä, mutta vastaavanlaisia makukokemuksia on lähes mahdotonta löytää hinnakkaampien Burgundereiden viitekehyksen ulkopuolelta. Kokonaisuutena viini ei ole mitenkään erikoinen tapaus, vaan varsin klassinen, tammivetoinen valkoinen Burgunderi, mutta erityisesti hintaansa nähden varsin tyylikäs, tasapainoinen ja tyylipuhdas tapaus. Tällaisten viinien ja ruokien parissa jopa nämä tuuliset ja koleat elokuun päivät muuttuvat paljon siedettävämmiksi.

Lyhyesti: Hyvin kuiva, raikas, napakan hapokas, tuntuvan tamminen, intensiivinen ja erityisesti todella tasapainoinen valkoinen Burgunderi arvostetun Meursault'n tarhoilta.

Arvio: Erinomainen – tästä klassisesta ranskalaisesta on vaikea löytää pahaa sanottavaa. Esitys on persoonattomuudessaan melko kasvoton, mutta kun kokonaisuus toimii näin hyvin, en anna sen haitata. Erityisesti hyvin terhakka hapokkuus ja rutikuiva hedelmäisyys, joka on intensiivisyydessään erinomaisessa tasapainossa tuhdin tammen kanssa, on mieleeni. Näin kuiva ja mausteinen viini tuntuu selvästi kerjäävän ruokaa kylkeensä, mutta oikean yhdistelmän kanssa lopputulos on makukokemus vailla vertaa.

Hinnan (31,60e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (25,29e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

1 kommentti:

 1. Anonyymi9/5/13 13:00

  Moro! Meillä on tuo sama viini vielä kaapissa, mitä arvelisit - onko jo kiire juoda pois, vai kestääkö vielä säilytystä?

  VastaaPoista