Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.8.12

Fasoli Gino Liber 2008

Fasoli Gino Liber 2008
  • Valmistaja: Azienda Agricola Fasoli Gino
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Bianco Veronese
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Soave
  • Rypäleet: Garganega (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,50e / 12 cl (Elokuu 2012, Vin-Vin, Helsinki)
    15,80e (Viinitie)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Lähes satavuotisen perinteen omaava Fasoli Ginon viinitalo Pohjois-Italiassa tuottaa monia Veneton maakunnalle tyypillisiä viinejä: Amaronea, Soavea, Reciotoa. Talolla ei ole kuitenkaan ymmärtääkseni tarhoja arvostetulla Soave Classico -alueella ja Classico-alueen ulkopuoliset tarhat eivät juurikaan nauti suurten massojen arvostusta. Siksipä harva tuottaja tuottaa varteenotettavia viinejä DOC Soave -appellaation alla, vaan yleisemmällä ja väljemmällä IGT Veneto- tai IGT Bianco Veronese -luokituksella. Yksi tällainen valkoviini on juuri Fasoli Ginon Liber: viini on Soaven alueella kasvatetuista Garganega-rypäleistä valmistettu valkoviini, joten viini olisi oikeutettu DOC Soave -merkintään. Viini kuitenkin eroaa merkittävästi perus-Soaveista mm. tammikypsytyksellä ja sillä, että viini on 100% Garganega, eli seassa ei ole Soavelle tyypillisesti pientä määrää Trebbiano di Soavea, eli paremmin nimellä Verdicchio -tunnettua rypälettä. Tästä syystä viini kulkeekin epävirallisesti "Super-Soaven" nimellä.

Ylimääräisenä nippelitietona mainittakoon, että 1980-luvun alussa viinitalo aloitti ensimmäiset kokeilunsa luomuviljelyn parissa, ja vuosikymmenen puoleen väliin mennessä kaikki viinitalon tarhan tuotokset olivat luomua.

Väriltään viini on kauniin kuulas, voimakkaan keltainen, jossa on aavistuksen vihertäviä sävyjä. Hillityn, mutta selvästi tuntuvan tammisuuden alta tuoksu huokuu kevyesti viinin ikää: Soavelle tyypillisen mehevän päärynäisen hedelmän ympäriltä löytyy hentoa ruisleipää, rusehtavan ylikypsää omenaa ja kinuskia. Ilahduttavaa tavata jälleen viini, jossa tammi tuoksuu, muttei dominoi.

Kuiva maku on intensiivinen ja täyteläinen. Tammisuus luo suutuntumaan leveyttä, jolle raikas punaomenaisuus, pirteä limettisyys ja napakka hapokkuus luovat upeasti vastapainoa. Aromien seassa on myös hieman ylikypsän makeata päärynäisyyttä, toffeeta, kevyttä kermaisuutta, hentoa suolaheinäisyyttä ja vivahde puisevaa mausteisuutta tammesta. Kokonaisuus ei ole raikas, mutta tammisuudestaan huolimatta ei myöskään millään lailla tunkkainen. Makukokemuksena viini on melko tuhti ja intensiivinen. Se ei varsinaisesti vaadi ruokaa seurakseen, mutta tuskin pahastuisi siitä.

Jälkimaku on pitkähkö, mutta lähinnä tamminen. Leveässä ja voisessa jälkimaussa kuitenkin nousee esiin myös kevyen savuista mineraalisuutta.

Viini onnistuu tarjoamaan Soavemaista huolettomuutta, joka on naamioitu tammen tuomaan hartaaseen vakavamielisyyteen. Moniin pirteän kesäisiin viineihin verrattuna Liber on melko raskassoutuinen, syksyinen tapaus, mutta samalla varsin maittava esitys. Tylsiin ja vaatimattomiin perus-Soaveihin verrattuna tämä varsin hyvällä maulla (eli hillitysti) tammitettu saman alueen edustaja putsaa pöydän tyylillä. Italialaiset tammessa kypsytetyt valkoviinit ovat usein olleet allekirjoittaneelle enemmän tai vähemmän pettymyksiä, mutta tämä oli onneksi kaikkea muuta (lieneeköhän syynä nuoresta tammesta tehtyjen pienten tynnyreiden sijaan käytetyt 2500 litran tammisammiot?)

Lyhyesti: Intensiivinen, hillityn tamminen ja tasapainoinen "Super-Soave".

Arvio: Erittäin hyvä – näppärä osoitus siitä, että Classico-alueen ulkopuolellakin osataan tehdä mallikkaita ja maukkaita Soaveja – vaikka tämä onkin tyyliltään perinteisistä Soaven viineistä melkoisesti poikkeava.

Hinnan (8,50e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12 cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen.
Hinnan (15,80e) ja laadun suhde: Hyvä – vielä kun saisi Alkosta samalla hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti