Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.8.12

Adobe Reserva Chardonnay 2011

Adobe Reserva Chardonnay 2011
  • Valmistaja: Emiliana
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Aconcagua, Casablanca
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,00 / 12 cl (Elokuu 2012, Olutravintola Rotterdam, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Olen aina pitänyt Emilianan Adobe-sarjalaisia ihan kelvollisena chileläisviinisarjana, johtuen kyllä lähinnä kelvollisesta Adobe Gewürztraminerista – Alkon valikoimista löytyvä punainen ei ole koskaan oikein onnistunut vakuuttamaan. Yhden hyvän Adobe-valkoviinin vakuuttamana päätin sitten kokeilla Kampissa sijaitsevassa Rotterdamissa viinitalon toista valkoviiniä, melko tasokkaita valkoviinejä tuottavasta Aconcaguasta peräisin olevaa Chardonnayta.

Väriltään viini on kellanvihreä, melko neutraali. Tuoksu on kypsän makean omenainen ja päärynäinen. Viinistä 10% kypsytetään tammessa, mikä ei tuoksun muhevankypsän hedelmäisyyden alta tuoksu käytännössä lainkaan. Yleisesti tuoksu on erittäin geneerisen uuden maailman Chardonnayn: ranskalaiseksi tätä ei erehtyisi unissaankaan luulemaan, mutta muuten on melko mahdotonta sanoa tuoksun perusteella juuta tai jaata viinin alkuperästä.

Suuhun saapuessaan viini on pehmeän täyteläinen, hieman löysähkö ja melko persoonaton. Aromeita tarjoillaan melko runsaasti, mutte ne eivät suuria hurraahuutoja herätä: on kypsänmehevää valkeakuulasomenaa ja hentoa päärynää, joita siivittävät aavistus tunkkaista tammea ja hieman kiljuisen oloinen hiivaisuus. Hedelmäisyys on kypsyydessään hyvin makean oloista, mikä yhdistettynä melko vähäiseen hapokkuuteen saa viinin vaikuttamaan lähes puolikuivalta. Viinissä on pienin aavistus hiilihappoista pistelevyyttä, mutta silti viinistä tuntuu puuttuvan raikkautta, lähinnä mitenkään tuntuvan hapokkuuden muodossa.

Jälkimaku on kevyen kukkaisan mausteinen ja hapokkuudessaan hieman hapahko, muttei siltikään erityisen hapokas. Jälkimaku on melko tylsä, tympeä ja loppuu nopeasti.

Yleisvaikutelmaltaan Adobe Chardonnay on tylsä ja hyvin geneerinen uuden maailman Chardonnay – viini ei tarjonnut lähellekään samaa mitä saman sarjan Gewürz. Itselle melko pettymys, mutta oletettavasti viinillä on paikkansa olutbaarissa, jossa ihmiset voivat tilata melko edullisesti geneeristä ja helppoa valkoviiniä, joka maistuu suurin piirtein siltä, miltä geneerisen ja helpon valkoviinin voi olettaa maistuvan, ja joka ei töki tai hierrä. Kai sitä pitää jatkaa etsimistä, jos vielä joskus tulisi vastaan hyvä chileläinen Chardonnay. Itse kyllä rupean jo tässä epäilemään että sellaista vain ei ole vielä tehty.

Lyhyesti: Erittäin geneerinen, helppo, tylsä ja tympeänpuoleinen uuden maailman Chardonnay.

Arvio: Kehno – olisin arvioinut tämän 'tylsäksi', mutta kun viinistä tuntui puuttuvan mielenkiinnon lisäksi niin paljon positiivisia aspekteja, jouduin laskemaan arviota edelleen. Pettymys sarjan toiseen, selvästi laadukkaampaan valkoviiniin verrattuna.

Hinnan (6,00e) ja laadun suhde: Olutravintola Rotterdamissa 12 cl lasillinen oli (edullisuudestaan huolimatta) viinin laatuun nähden hieman yläkanttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti