Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.8.12

Joseph Scharsch Altenberg de Wolxheim Riesling 2009

Joseph Scharsch Altenberg de Wolxheim Riesling 2009
  • Valmistaja: Domaine Joseph Scharsch
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Altenberg de Wolxheim
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin, Wolxheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 24,50e (Kesäkuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 25,10e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
No niin: nyt löytyisi blogista maistettava viini, vaikka vuoden jokaiselle päivälle – vaikka blogilla onkin ikää vasta kolme neljännesvuotta (tähän on tosin ollut apuna blogin aloitushetkellä pöytälaatikoista löytyvät ~sadan viinin muistiinpanot.)

Tämä viini päätyi kaappiini lähinnä siksi, että kirjoittaessani aikaisemmasta Joseph Scharschin viinistä tuossa alkukesästä, kehui kaimani mainiosta Repository-blogista kyseistä tuottajaa sen verran, että mielenkiinto tätä kohtaan heräsi melko nopeasti. Viikon sisällä olinkin jo ottanut selvää mistä tätä tällä kertaa arvostelussa olevaa, laatikoittain myytävää tilausvalikoiman viiniä olisi hyllyssä, jotta voisin ostaa vain yhden pullon kuuden sijaan (Arkadian lippulaivamyymälästähän sitä sitten löytyi, melko yllätyksettömästi.) Eipä kestänyt kauaa kun olin myös pyörähtänyt siellä kuittaamassa yhden mukaani.

Viini on tuottaja Joseph Scharschin lippulaivatuote, eli se tulee Alsacen alueen korkeimman luokituksen, Grand Crun, saaneen Altenberg de Wolxheimin viinitarhan rypäleistä. Näitä Grand Cru -tasoisia viinitarhoja on tällä hetkellä yhteensä 51 kappaletta Alsacessa, joista valtaosa on keskittynyt melko tiiviille alueelle Haut-Rhinin alueelle Etelä-Alsacessa. Sen sijaan tämä Wolxheimin kylä sijaitsee Bas-Rhinin alueella, Pohjois-Alsacen viinialueen pohjoisrajan tuntumassa, ollen siis yksi pohjoisimpia omalla nimellään (lieu-dit) kulkevia Alsacen viinitarhoja.

Lasissa viini on lähes hohtavan neonvihreä, hieman kellertävä. Tuoksu on oikein antava, tarjoillen kypsänmakeita, trooppisia hedelmiä, kevyttä mineraalia, aavistuksen mandariininkuorta ja hennosti orastavaa petrolia.

Maku on runsas, intensiivinen, melko mausteinen ja hennon vahamainen. Tyyliltään Altenberg on hyvin viilennettynäkin enemmän runsas, pehmeä ja kypsä Riesling kuin karu ja viiltävän hapokas – toki vain verrattuna yleisesti melko raikkaisiin ja hapokkaisiin Rieslingeihin. Happoja viinissä kuitenkin on melko runsaasti, runsas hedelmä vain on melko tukevaa sen rinnalla. Yleisvaikutelmaltaan viini on syvä ja aromikas, hieman painavakin, mutta kokonaisuus on hyvin tyylikäs ja harmoninen; mausta on vaikeata erottaa mitään erityisiä komponentteja, kaikki tuntuvat sulautuvan yhdeksi, kompleksiksi ja leveäksi aromikirjoksi. Kohtuullinen jäännössokeri (7 g/l) lienee merkittävin tekijä viinin runsaassa suutuntumassa, minkä lisäksi se myös korostaa hedelmäisyyden makeata trooppisuutta, tekemättä viinistä varsinaisesti puolikuivaa. Yleisvaikutelmaltaan viini on melko kuiva, mutta raikkaan ja ryhdikkään Rieslingin tilalla tarjoillaan vivahteikasta, täyteläistä ja maukasta Rieslingiä.

Keskipitkä jälkimaku on kevyen mausteinen, hapokkuus ja makea hedelmäisyys yhdistyvät kielellä hienosti vivahteikkaaksi sitruunamarmeladisuudeksi raikkaan mineraalisuuden puhdistaessa suuta.

Scharschin GC Riesling toimi vallan erinomaisesti maukkaana seurusteluviininä ilman sen kummempia purtavia. Tosin näin aromikas ja intensiivinen viini on helppo yhdistää myös moniin runsaampiinkin ruokiin, erityisesti kun viinin hillitty makeus kestää jopa hieman tuntuvampaakin mausteisuutta tai tulisuutta – tosin kannattaa yhdistelmässä muistaa, että tämä viini ei ole yhtä voimakkaan hapokas kuin monet muut elsassilaiset, eli paksuimmat ja rasvaisimmat ruoat saattavat lähteä liiskaamaan viiniä alleen. Vastavuoroisesti viini ei kaipaa hapokkuuden hillitsemiseksi pitkää kypsytysaikaa, vaan se on varsin hyvin lähestyttävässä kunnossa nyt, 3-vuotiaana.

Viini ei ollut tyyliltään sellainen mitä olisin odottanut (raikkaampi, napakampi, hillitympi), mutta aromien runsaus ja syvyys yhdistettynä sopivaan intensiivisyyteen ei jättänyt missään nimessä kylmäksi. Tässä oli havaittavissa jo pientä mörssärihenkeä, mutta viini onnistui silti tarjoilemaan kaiken ballerinan eleganssilla, joten selvästi plussan puolelle jäätiin. Hieman tuhdinpuoleinen, mutta tyylikäs tapaus.

Lyhyesti: Erittäin runsas, täyteläisenpuoleinen, aromikas ja tasapainoinen Alsacen Grand Cru Riesling, joka kallistuu enemmän mehevän hedelmäisyyden kuin karun hapokkuuden puoleen.

Arvio: Erittäin hyvä – viinin hillitty, mutta riittoisa hapokkuus yhdistettynä mehukkaaseen ja harmoniseen hedelmäisyyteen teki viinistä erittäin maittavan esityksen ihan sellaisenaan, seurusteluviininä. Sen sijaan tuntui, että parhaimpiin Saksan ja Alsacen Rieslingeihin verrattuna se viimeinen silaus, persoonallisuuden potku jäi puuttumaan.

Hinnan (25,10e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

5 kommenttia:

  1. Tätä vuotta en olekaan maistanut, enkä kauhean innoissani ole menossa ostamaan, sillä kaikki tähän mennessä maistamani 2009 ovat olleet liian läskejä. Harmi, ettet ehtinyt ostamaan 2008 kun se oli myynnissä - uskoisin, että siitä olisi saanut tyypillisemmän kuvan Scharschin tyylistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tainnut olla melko kuuma vuosi Alsacessa siinä tapauksessa? Mutta joo, olihan tämä vallan miellyttävä ja maukas tapaus, mutta hieman läskinpuoleinen Keski-Euroopan Rieslingiksi.

      Onneksi on kuitenkin pari muiden tuottajien 2008 Grand Cruta vielä odottelemassa kaapissa!

      Poista
  2. Way to go Otto!

    Muutaman viinin olet todella ehtinytkin maistella! Ajattelin itsekin availla noita -09 vasta muutaman vuoden kuluttua, hedelmä on todella aika tuhdin puoleinen, ehkä se siitä hiukan taittuisi..

    Jatka hyviä kirjoituksia!

    Voi hyvin. Jokkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista! Onhan noita viinejä tullut tosiaan maisteltua yksi jos toinenkin tässä. Enkä ajatellut lopettaa kirjoittamista!

      Toivottavasti ikä tekee hyvää tälle tapaukselle. Itse en näkisi sille hirveästi tarvetta, nimittäin happoja ei kuitenkaan niin erityisen paljon viinissä ollut että niille ikä tekisi ihmeitä, päinvastoin. Hedelmä saattaa lähteä laantumaan paremmalle tasolle happoihin nähden, mutta pahimmassa tapauksessa hapokkuus kevenee samaa tahtia tai nopeammin, jolloin käteen jää vain tukeva viini ilman nuoruuden vimmaa ja raikkautta! Ihan mielenkiinnolla kyllä kuulen minkälaiseksi viini lisää kypsyessään kehittyy, kärsivällisyyttä!

      Poista
    2. Tätä tapausta ei ole kypsymässä, muutama muu Alsace -09 kylläkin. Itsekään en tätä välttämättä kypsymään kallistaisi. Toivon itsekin, että kärsivällisyyteni riittää. En ole siitä puolesta tunnettu..

      Poista