Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.8.12

Más Amor 2011

Más Amor 2011
  • Valmistaja: Franck Massard
  • Tyyppi: Roséeviini, DO Catalunya
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Grenache (45%), Carignan (40%), Sumoll (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,50e / 12 cl (Elokuu 2012, Vin-Vin, Helsinki)
    12,40e (Viinitie)
  • Hinta nyt: 16,98e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Vuodenvaihteessa Franck Massardin kaikin puolin miellyttävä Humilitat Priorat onnistui tekemään vaikutuksen allekirjoittaneeseen; viiniä maistaessa tuli tehtyä mentaalinen muistilappu notta tästä viinintekijästä olisi tiedettävä vähän enemmänkin. Noh, Helsingin uudessa tulokkaassa, Vin-Vinissä, alkukesästä pyörähtäessäni silmiini osui tyyliltään varsin tutun näköinen etiketti roséepullon kyljessä. Tarkempi tutkailu paljastikin viinin Massardin tekosiksi, mutta tilanteet eivät vain ole olleet sopivia roséeviinille. Sen sijaan tässä viikonloppuna tuli juuri sopiva sauma tutustua viiniin: reilu parikymmentä minuuttia odottamista ja Vin-vin naapurissa! Win-win!

Väriltään viini on hohtavan oranssi, tuoden mieleen laimean version Italian jokapaikan-katkerosta, Aperolista. Tuoksu on houkuttavan puhdaspiirteinen ja runsas; aluksi kukkea ja hyvin valkoviinimäisen sitruksinen, mutta rupeaa tarjoilemaan runsaampaa marjaisuutta auetessaan ja lämmetessään, erityisesti metsämansikkaa ja valkoherukkaa.

Maultaan viini on selvä rosée, eikä hailakka ja mehukas melkein-punaviini: mehevässä mutta hillityssä maussa on hieman makeata, tuoretta mansikkaa, maustetta, kypsänmakeita sitruksia ja hyvin kevyttä bitteriä. Hyvin viileänä hapokkuus on oikein hyvässä tikissä, mutta viinin lämmetessä lasissa viini kerää enemmän lihaa luiden ympärille ja hapokkuus jää paljon selvemmin taka-alalle. Hapokkuus on kuitenkin loppuun asti hyvin tasapainossa viinin hedelmän ja erityisesti sen makeuden kanssa, eikä viini pääse missään vaiheessa käymään liian meheväksi tai löysäksi – vaikkakin muuttuukin lämmetessään selvästi raskaammanpuoleiseksi.

Jälkimaku on maukkaan marjaisa mutta hieman lämmin ja lyhyehkö.

Yleisvaikutelmaltaan viini on kuitenkin perinteisen yksinkertainen ja mutkaton rosée: se ei turhia himmaile tai viivyttele, vaan tarjoilee annettavansa heti kättelyssä. Más Amor ei ole upea rosée, mutta kaikin puolin miellyttävä ja maistuva tapaus. Juuri sellainen, jota voi hyvin jäähdytettynä siemailla lämpimässä ja painostavan kosteassa elokuun illassa. Ei tämä Humilitatia hakannut, mutta pitää edelleen herra Massardin silmissäni varsin pätevän oloisena heppuna kaitsemaan viiniköynnöksiä.

Lyhyesti: Mutkaton, maistuva, tasapainoinen ja kaikin puolin hyvin tehty arkirosée.

Arvio: Erittäin hyvä – tässä on viini, joka ei aseta rimaa liian korkealle, jotta se onnistuu handlaamaan osa-alueensa näppärästi. Se on siis kaikin puolin näppärä yleisrosée kesäisille ruoille, mutta ennen kaikkea hyvin viilennettynä vallan erinomainen siemailurosée lämpimään kesäiltaan.

Hinnan (6,50e) ja laadun suhde: Vin-vinissä 12cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen, suosittelen tutustumaan.
Hinnan (12,40e) ja laadun suhde: Hyvä – vielä kun saisi Alkosta samalla hinnalla.
Päivitys: tuote saapui Alkoon huhtikuussa!
Hinnan (16,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti