Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.8.12

Éric Texier Côtes du Rhône 2010

Éric Texier Côtes du Rhône 2010
 • Valmistaja: Éric Texier
 • Tyyppi: Punaviini, AOC Côtes du Rhône
 • Maa: Ranska
 • Alue: Rhône, Etelä-Rhône
 • Rypäleet: Grenache (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 7,10 / 12 cl (Elokuu 2012, Vin-Vin, Helsinki)
  13,30e (Viinitie)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Bordeaux'ssa syntynyt ja vasta myöhemmällä iällä viininvalmistuksen pariin siirtynyt Éric Texier tunnetaan lähinnä korkeaa laatua ja terroiria tavoittelevista tasokkaista viineistä, joita hän tuottaa sopimusviljelijöiden rypäleistä ympäri Rhônea. Lisäksi herra myös tuottaa viinejä hieman tuntemattoman Bourgognen alueen, Mâconnais'n, eteläosista.

Ensikosketukseni Texierin viineihin tapahtui Vin-Vinissä, tuossa yhdestä kaupungin parhaista paikoista nauttia mielenkiintoisista viineistä.

Texierin CdR on lasissa väriltään hyvin kauniin tumma ja syvän rubiininen. Tuoksu on paahteisen kuuma, mutta myös ihastuttavan puhdas ja raikas. Hyvin runsas, kukkea ja marjainen tuoksu on hyvin persoonallinen; ensimmäisenä se tuo rustiikkisuudessaan ja makeassa omenaisuudessaan perinteisen, kuivan bretagnelaissiiderin. Tämä siiderisyys dominoi tuoksun luomia mielikuviani, vaikka pohjalla on kuitenkin nuorekas ja eloisa rhônelaisviinien tumman marjainen alavire.

Maku on melko runsas, intensiivinen ja hedelmäisyydeltään makea, seassa on alkoholin poltetta, Grenachen pippuria, kirsikkaa ja kypsää vadelmaa. Makeudestaan huolimatta viini on ihastuttavan hienostuneen oloinen. Nuoressa ja raikkaassa hedelmäisyydessä terroir tuntuu: tuoksusta tuttu siiderimäisyys jatkuu keskitäyteläiseen makuun, jossa on myös multaa ja sammalta – pelkässä hyvässä. Viini on ymmärtääkseni kypsytetty tammessa, mutta varsinaista tammisuutta ei juurikaan keskimausta erota, vaan ne aromit ilmenevät pääasiassa maamaisina ja metsäisinä aromeina. Tanniinit ovat hyvin hillityt ja melko vaatimattoman hapokkuutensa vuoksi viini on suussa melko pehmeä ja nuoresta intensiivisyydestään huolimatta varsin lähestyttävä.

Jälkimaku on kuivahko, hennon mineraalinen ja pienen aavistuksen lämmin, Grenache tuntuu selvästi mausteisuutena ja pippurisuutena. Jälkimaku on muuten keskipitkä, mutta ei-niinkään-tamminen vaniljaisuus ja paahdettu mausteisuus jatkuu kielellä miellyttävän pitkään.

Texierin perus-CdR oli kaiken kaikkiaan varsin positiivinen yllätys; vaikka Côtes du Rhônet ovat usein vähintään perusmiellyttäviä tapauksia, onnistuu Texier yllättämään persoonallisella ja elegantilla esityksellään. Nuorekkaan raikas ja hyvin fokusoitunut punaviini, joka kohoaa puhtaalla ilmaisullaanselvästi perus-Côtes du Rhône-viinien yläpuolelle.

Lyhyesti: Persoonallinen, vivahteikas, nuorekas ja kaikin puolin tyylikäs esitys eteläisestä Rhônesta. Viitekehyksessään vallan verraton tapaus.

Arvio: Erinomainen – nuorta ikää uhkuvasta asenteestaan huolimatta valloittava tapaus. Tarjoaa paljon enemmän mitä tavanomaisuutta lupaava AOC Côtes du Rhône -appellaatio antaa odottaa.

Hinnan (7,10e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12cl lasillinen oli oikein kelvollisen hintainen, suosittelen ehdoitta.
Hinnan (13,30e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Texier on hot! Käsittääkseni hän pitää uuden tammen aromeista aivan yhtä vähän kuin minä, joten hänen tammessa kypsytetyt viinit eivät näe uutta tammea, vaan vanhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisen käsityksen minäkin sain viinistä, oli vallan valloittava ensituttavuus! Yksi parhaista perus-Kottaraisista aikoihin. Liberaalisuudestani huolimatta itsellänikin on melko konservatiiviset mielipiteet tammenkäytöstä, ja tämä viini tuntui paiskaavan kättä tyytyväisesti makumieltymysteni kanssa.

   Poista