Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.2.12

Les Moniales 2010

Les Moniales Côtes du Rhône Villages 2010
 • Valmistaja: Ogier
 • Tyyppi: Punaviini, AOC Côtes du Rhône Villages
 • Maa: Ranska
 • Alue: Rhône, Etelä-Rhône
 • Rypäleet: Grenache (70%), Cinsaut + Syrah (20%), Mourvèdre (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Helmikuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 10,49e (Tammikuu 2014, Alko)

Les Moniales on ns. asteen parempi Côtes du Rhône -viini, eli laatuluokitukseltaan AOC Côtes du Rhône Villages. Nämä Villages-tasoiset viinit eivät ole yleisesti koko Rhônen aluetta edustavia viinejä, sillä Villages -viinejä saavat valmistaa vain sata erikseen nimettyä kylää. Les Moniales on Etelä-Ranskan viiniosaamista edustava, GSM-pohjainen punaviini, jonka seassa on hieman Cinsaut'ta.

Viinin väri on todella paksu, mustanpuhuvan punainen, tuoden mieleen erityisesti tuhdit australialaispunaviinit. Viinin tuoksu ei myöskään ole kovinkaan kaukana uuden maailman serkuistaan, suurimpana erona melko vähäinen hilloisuuden rooli. Yleisesti tuoksu on melko makeankypsä, paahtunut, hedelmäinen, aavistuksen hilloinen ja kevyen verisen oloinen. Tunnin odottelun jälkeen viinin tammi saa myös selvän roolin ja tuoksua rupeaa dominoimaan hyvin aromikas ja runsaanpuoleinen tammisuus.

Les Moniales'n suutuntuma on paksu ja täyteläinen. Erityisesti melko vähäinen happoisuus tekee viinistä mehevän ja paksun tuntuisen. Maku on mausteinen, mehukas, kypsän kirsikkainen ja kevyesti makean luumuinen. Pienen tovin jälkeen reiluhko tammisuus astuu peliin ja mausteisuus taittaa makua aavistuksen bitteriseen suuntaan.

Jälkimaku on pitkä, yrttinen ja puisen tamminen. Vasta jälkimaussa viinin happoisuus tulee havaittavasti esiin ja nostaa hetkessä runsaan veden kielelle.

Yleisesti viini on oikein mukava, yleiskäyttöinen arkiviini, joka toimii niin sellaisenaan seurusteluviininä, kuin yksinkertaisten, punaisten liharuokien kera. Se on myös kelpo vaihtoehto esimerkiksi Provencen hengessä paistetuille kasviksille.

Lyhyesti: Kypsänmehevä, kevyesti hilloinen ja tasapainoinen arkipunaviini.

Arvio: Hyvä – viinissä on kaikki palaset kohdallaan ja hinnoittelu osuu varsin hyvin yksiin sen laadun kanssa. Ei todennäköisesti ole kuitenkaan kevyempien ja hapokkaampien punaviinien ystävien ykkösvalinta.

Hinnan (10,49e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

1 kommentti:

 1. les moniales from the deeps of rhöön villages asettaa maku- ja tunnenystyrät aisoihin. tänään.

  VastaaPoista