Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.2.12

Domaine des Croix Beaune 2009

Domaine des Croix Beaune 2009
  • Valmistaja: Domaine des Croix
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Beaune
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 56,00e / plo, 9,30e / 12cl (Tammikuu 2012, viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Viini on värinsä perusteella hyvin perinteinen Pinot – väri on hennon ja läpinäkyvän hailakka, lähes laiha. Tuoksu on hyvin maalainen, puinen, ja hetken avauduttuaan on huomattavan kahvisuklainen. Mitä enenmmän viini avautuu, sitä voimakkaampana kevyt tammisuus ja kahvisuklaisuus dominoivat tuoksua.

Viinin mausta löytyy nuorekasta karpaloa, hentoa puisevuutta ja kevyen kirpeää maustetta. Suutuntuma on runsaan happoisuuden ja vähäisten tanniinien ansiosta kepeähkö ja raikas. Maku kuitenkin on vielä hieman yksiulotteinen eikä juurikaan tunnu kehittyvän avautuessaan.

Hapahko jälkimaku on melko lyhyt, hapokas ja tammi dominoi.

Viini oli avattu juuri tätä lasillista varten, eikä se ehtinyt juurikaan hengittää. Todennäköisesti viini olisi reilun tunnin odottelun jälkeen tarjoillut jo paljon miellyttävämpää ja moniulotteisempaa aromimaailmaa. Tällaisenaan viini oli kuitenkin vain perusmiellyttävä, eikä juuri onnistunut säväyttämään, vaikkei varsinaisesti ollutkaan millään tavalla huono. Viini todennäköisesti tulee kehittymään suotuisasti vielä vuoden pari karistaessaan ylimääräiset nuorekkuudet marjaisuudestaan. Viini on kuitenkin tämän kokemuksen perusteella hieman kovan hintainen suhteessa sen tämänhetkiseen tasoon.

Lyhyesti: Perushyvä, kepeä, hapokas ja nuori Burgunderi Côte de Beaunen sydämestä.

Arvio: OK – viini ei ole sentään keskinkertainen, mutta ei myöskään kovinkaan erikoinenkaan esitys. Siis arvosanaksi peruspyöreä OK.

Hinnan (9,30e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on vielä joten kuten kohtuullisella tasolla, mutta paikasta saa parempaakin edullisemmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti