Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.2.12

Gentilhomme Côtes du Rhône 2009

Gentilhomme Côtes du Rhône 2009
  • Valmistaja: Ogier
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Côtes du Rhône
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône
  • Rypäleet: Grenache (85%), Syrah (10%), Mourvèdre (5%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 5,99e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 6,29e (Tammikuu 2014, Alko)

Gentilhomme on Rhônen alueella vaikuttavan Ogier'n perustason Côtes du Rhône -punaviini. Nämä CdR-punaviinit ovat usein kovin mehukkaita, kypsänpaksuja, alkoholisia ja runsaan marjaisia viinejä, joiden pohjana toimii Grenache-rypälelajike. Monesti nämä viinit valmistetaan Châteauneuf-du-Papen legandaarisen viinialueen kuuluisaksi tekemällä GSM-rypälesekoituksella, mutta tästä huolimatta lopputulos saattaa olla mitä tahansa: toiset etelä-rhônelaiset ovat kuin Châteauneuf-du-Papeja joita saa puolella niiden hinnasta, toiset ovat mitäänsanomattomia bulkkipunkkuja. Nyt katsotaan onko Gentilhomme jompaa kumpaa edellämainituista.

Viinin väri on vaaleahko ja kauttaaltaan tasaisen punainen, korkeintaan reunoilla taittuu hieman oranssiin. Tuoksussa on runsaasti kirsikkaa ja paahteista Rhônen viinien hedelmää sekä mehevää lihaisuutta. Lisäksi tuoksussa on myös kevyesti alkoholia.

Ensimaussa kielenkärjessä tuntuu makeata luumua, joka muualle kielelle levittyessään muuttuu kevyeksi pippurisuudeksi. Suutuntuma on pehmeä ja tasapainoinen sekä melko tanniininen. Yleisesti viini ei tunnu olevan kovinkaan hapokas, mutta on siitä huolimatta positiivisesti raikkaan oloinen. Tämä raikkauspuoli viinistä keventää sitä ja saa sen tuntumaan kepeähköltä, keskitäyteläiseltä, kun taas mehevän kypsä, makeahko hedelmäisyys ja paksuus saavat viinin tuntumaan taas ajoittain hyvinkin täyteläiseltä. Mitä tyypillisimpien CdR-aromien siivittämänä on pakko myöntää Gentilhommen olevan sopivan yksinkertainen ja mukava esitys.

Jälkimaku on hyvin lämmin, kypsä ja jonkin verran tamminen. Viinin tammen käyttö on hyvin tasapainossa, viinistä erottaa paljon tummaa sekahedelmää, jota tammisuus maustaa ja komppaa, muttei dominoi.

Viini jää kauas Châteauneuf-du-Papen viinien eleganssista ja rikkaudesta, mutta toisaalta se ei missään nimessä ole myöskään harmittoman tylsä bulkkituote. Yleisesti viini on kaikessa mutkattomuudessaan ja arkisuudessaan hyvin tehty, miellyttävä ruoka- ja seurusteluviini, joka asettuu selvästi Alkon pienten viinipullojen parempaan päähän.

Lyhyesti: Kypsä, luumuinen ja melko täyteläinen arkipunaviini puolikkaassa pullossa.

Arvio: Miellyttävä – viini on auettuaan miellyttävän pehmoinen ja tasapainoinen esitys, joka on helppo yhdistää moniin arkiruokiin, mutta toimii hyvin myös sellaisenaan. Oikein hyvä valinta silloin, jos kokonainen viinipullo on liikaa.

Hinnan (6,29e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia: