Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.2.12

André Stentz Riesling 2010

André Stentz Riesling 2010
  • Valmistaja: André Stentz
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace, luomu
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 17,47e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 18,68e (Tammikuu 2014, Alko)

Toisen kierroksen vaalivalvojaisissamme tarjoiltiin blinejä, joiden seuralaiseksi oli valikoitunut tämä kehuja niittänyt, luomuna valmistettu Alsacen Riesling.

Vihertävänkeltaisen viinin tuoksussa on runsaasti mineraalia ja sitruunaista sitrushedelmää, sekä kevyesti jalohomeisiin jälkiruokaviineihin viittaavaa hunajaisuutta. Kaiken tämän alla on aavistus trooppisemmasta hedelmästä, mutta yleisesti aromimaailma viittaa melko perinteiseen, hillityn sitruksiseen valkoviinityyliin.

Maku on todella raikas, greippinen ja kirpeän hapokas, mikä on mitä toimivin yhdistelmä rasvaisten blinien ja paksun smetanan kanssa – viini pitää suutuntuman raikkaana ja se kantaa helposti läpi paksunrasvaisen ruokalajin. Maku on hyvin puhdaspiirteinen ja kohtuullinen jäännössokeri on erinomaisesti tasapainossa hapokkuuden kanssa; viini on yleivaikutelmaltaan lähes rutikuiva ja hyvin eloisa.

Jälkimaku on melko lämmin, raikas ja hyvin mineraalinen. Suuhun jää pitkäksi aikaa erityisesti mineraalisuus ja voimakas, kirpeä hapokkuus.

Viini on selvästi nuorehko ja melko päällekäyvä runsaalla hapokkuudellaan ja greippisen sitruksisella hedelmäisyydellään, mutta oikeanlaisen purtavan kanssa vallan erinomainen, raikas ruoka-Riesling. Viini on korkeahkosta hinnastaan huolimatta ostamisen arvoinen tuote nuorena juotavaksi, mutta suosittelen harkitsemaan viiniä varastointiin. Sen rakenne lupaa hyvää kehittymispotentiaalia vähintään seuraavalle parille, kolmelle vuodelle, jotka saattavat tuoda vielä nuorekkaasta ja hieman yksipuolisesta makupaletista kokonaan uusia piirteitä.

Lyhyesti: Voimakkaan hapokas, ryhdikäs ja raikkaan sitruksinen Riesling arvostetulta Alsacen alueelta.

Arvio: Erinomainen – miellyttävä, puhdaspiirteinen ja tasapainoinen viini, joka on parhaimmillaan rasvaisten ruokien seurassa. Terhakka rakenne lupaa hyvää kehittymispotentiaalia n. 2-4 vuoden ajaksi.

Hinnan (18,68e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti