Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.2.12

Clos de l'Oratoire des Papes 2009

Clos de l'Oratoire des Papes 2009
  • Valmistaja: Ogier
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Châteauneuf-du-Pape
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  • Rypäleet: Grenache (80%), Syrah (8%), Mourvèdre (7%), Cinsaut (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 37e (Helmikuu 2012)
  • Hinta nyt: 38,90e (Tammikuu 2013, Alko)

Clos de l'Oratoire on Ogier'n viinitalon laatuviinialue Châteauneuf-du-Papesta peräisin oleva viini. Kun Clos de l'Oratoire des Papes myytiin Ogier'n viinitalolle, kaupan ehtoina oli mm. se, että tämän perinteikkään viinin vanhaa etikettiä ei saanut muuttaa. Tämän johdosta viinissä on edelleen sen 20-luvulta peräisin oleva Art Nouveau -tyylinen etiketti ja Ogier'n nimi löytyy vain pullon takaetiketistä.

Viinin väri on kevyesti läpikuultavan rubiininpunainen, joka taittuu reunoiltaan oranssiksi. Tuoksu on hyvin hillitty ja elegantti, lähes sulkeutuneen oloinen. Siinä on kypsää Rhônen hedelmää, runsaasti maalaisia elementtejä ja kevyttä, puista tammea. Hennon värin ja tuoksun perusteella voisin odottaa melko kevyttä ja hillittyä viiniä.

Maistamisessa viini yllättää toden teolla. Todella runsas, avoin maku ei millään tavalla seuraa tuoksua, vaan tulee täysin puun takaa ja yllättää maistajan. Ensimaku kielen kärjessä on makeahko, kypsän hedelmäinen, joka kehittyy runsaaseen, nuorekkaan päällekäyvään ja hiukan kuivempaan viikunaisuuteen ja luumuisuuteen, jonka seassa on makeata tammea ja vanhaa nahkatakkia. Suutuntuma on täyteläinen, pyöreä ja aromit täyttävät suun hetkessä. Viini tarkoitus on selvästi vakuuttaa maullaan, ei tuoksullaan.

Jälkimaussa makea, aavistuksen vaniljainen tammi kääntyy selvästi kuivan puisevaksi mausteisuudeksi samalla kun viinin runsaat hapot pääsevät vihdoin viimein estradille nostamaan vettä kielelle. Runsas alkoholisuus ei tule esille ennenkuin vasta jälkimakussa, jossa se jää lämmittämään hyvin voimakkaasti suuta ja nielua pitkäksi aikaa.

Viini on selvästi vielä hyvin nuorekas ja sellaisenaan lähes röyhkeän päällekäyvä, mutta toisaalta kaikessa tarmokkuudessaan se on myös erittäin tasapainoinen, elegantin moniulotteinen ja vaikuttava. Rohkealla dekantoinnilla viini on kelpo esitys nuorenakin, mutta tullee olemaan todella erinomainen kerätessään enemmän ikää ja arvokkuutta taakseen.

Lyhyesti: Räjähtävän voimakas, pehmeä ja mehukas Châteauneuf-du-Pape, jonka voimallisen maun ilotulitus jaksaa yllättää positiivisesti joka lasillisella.

Arvio: Erinomainen – viini on loistava vaihtoehto esimerkiksi järeille Amaroneille, jotka monesti pelaavat enemmän uskomattoman voimallisella ilmaisullaan kuin eleganssillaan. Tuhtiudestaan huomimatta Clos de l'Oratoire on kuitenkin varsin perinteinen, muhkea punaviini.

Hinnan (37,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti