Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.2.12

Cornas Les Reillots 2006

Cornas Les Reillots 2006
  • Valmistaja: Ogier
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Cornas
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Pohjois-Rhône, Cornas
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 30,90e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Les Reillots on Rhônelaisen viinitalo Ogier'n pohjois-rhônelainen punaviini. Cornas on hyvin pieni viiniappellaatio, jossa tehtyjen AOC-tasoisten viinien tulee aina olla 100% Syrah-rypäleestä valmistettuja. Cornas'n keskilämpötila on hieman lämpimämpi muihin Pohjois-Rhônen viiniappellaatioihin verrattuna, minkä johdosta alueen rypäleet kypsyvät muuta Pohjois-Rhônea nopeammin.

Perinteisesti Cornas'n viinit ovat olleet erittäin tiukkoja, hapokkaita ja tanniinisia, minkä johdosta viinien sopivana juomisikänä on pidetty n. 10 vuotta vuosikerrasta, mutta alueen verrattain korkea lämpötila on mahdollistanut viinien valmistamisen myös tyyliltään kypsän hedelmävoittoisina ja nuorina juotavaksi tarkoitettuina. Useat viinitalot ovatkin siirtynet valmistamaan viinejään enemmän tällä "modernilla" tyylillä. Nyt pyrinkin arvioimaan kumpaa tyyliä Les Reillots edustaa.

Viinin väri on syvän purppura, mutta valoa vasten tarkasteltuna huomaa sen ottaneen jo hitusen rusehtavan sävyjä. Tuoksu on kevyehkö ja hieman sulkeutunut, siinä on elementtejä luumuisuudesta, maamaisuudesta ja imelästä tammesta.

Viinin suutuntuma on paksuhko, mutta miellyttävästi myös sopivan hapokas ja tasapainoinen. Maussa on sekä voimakkaita mausteita ja yrttejä että paksua tummaa hedelmää. Aromien välimaastossa leijuu kevyt palanut tammi ja puolikypsä, hapokkaankirpeä punamarjaisuus. Aromimaailma on miellyttävä ja sopivan omintakeinen verrattuna moniin maistamiini edullisemman hintaluokan Syrah-viineihin.

Viini on hyvin tanniininen, melko täyteläinen ja maultaan paljon antavampi kuin tuoksu antoi odottaa. Jälkimaku on palaneen kirpeähkö ja hyvin hapokas, maun tummat hedelmät rupeavat erottumaan selvemmin luumuisuudeksi ja viikunaisuudeksi.

Viinin yleisvaikutelma on hyvin positiivinen ja viini tuntuu ikääntyneen oikein mukavasti – tämä vuosikerta tuntui olevan nyt erinomaisessa tikissä. Silti viini tuntui kyllä yllättävän muhkealta ja kosiskelevalta pohjois-rhônelaiseksi viiniksi (verrattuna esimerkiksi aikaisemmin tässä kuussa arvioimaani Cave de Tain Crozes-Hermitageen), joten viini edustanee enemmän modernia, hedelmäpainotteista suuntausta. Viinin happo-, tanniini- ja hedelmärakenne lupaa kuitenkin hyvää kypsytyksen kannalta, ja viini kehittynee vielä toiset puoli vuosikymmentä hieman tasapainoisempaan suuntaan, jossa melko massiivinen hedelmäisyys ei pääse valtaamaan pääroolia yhtä suurella voimalla.

Nykyisellään viinin hinnassa on karvan verran ylihintaa, mutta jos viinin jaksaa jättää kehittymään muutamiksi vuosiksi, noussee hinta-laatusuhde järkevämmälle tasolle.

Lyhyesti: Kookas, mehevä ja mukavan persoonallinen Pohjois-Rhônen Syrah, jossa hapokkuus ja tanniinisuus ovat hyvässä tasapainossa.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on sellaisenaankin melko nautinnollinen, mutta sen terhakas hapokkuus ja tanniinisuus kehoittavat ottamaan edes pientä purtavaa jotta viinin terävimmät kulmat pyöristyisivät. Viini kuitenkin on kaikesta miellyttävyydestään huolimatta yhä himpun verran vaatimaton, minkä johdosta se ei ihan yllä hinnan luomien odotusten tasolle. Asia parantunee kärsivällisellä kypsyttelyllä.

Hinnan (31,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti