Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.8.13

Santa Helena Chardonnay 2012

Santa Helena Chardonnay 2012
  • Valmistaja: Viña Santa Helena
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 26,90e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 27,80e (Tammikuu 2014, Alko)

Iltalehden valkoviinimaistelun järjestyksessään 7. testattu viini oli chileläinen Santa Helenan Chardonnay. Viña Santa Helena on allekirjoittaneelle kohtalaisen tuttu viinitalo ja blogistakin löytyy arvostelut neljästä viinitalon viinistä, joista voi välkympi päätellä ettei viinitalo ole erityisesti meikäläisen mieleen – käytännössä jokainen maistamani viinitalon viini on kärsinyt niin kosiskelevan ylikypsästä hedelmäisyydestä kuin heikosta rakenteesta. Hyvä vain, että viinit arvioitiin sokkona, koska Santa Helenan pussitteella olisi ollut melko monen kehnon viinin painolasti hartioillaan – nyt viini pääsi vakuuttamaan omilla meriiteillään!

Viinillä on tasaisen vaaleanvihreä väri.

Melkeinpä jokaiseen muuhun tähän asti testattuun viiniin verrattuna tällä viinillä on runsas, jopa ryöppyävän aromaattinen tuoksu, josta löytyy erittäin runsaasti eksoottista hedelmäisyyttä, mehevää omenaa ja jopa kevyttä, hieman herukanlehtistä vegetaalisuutta. Kokonaisuus on hyvin rehevä, mutta samalla jopa hieman esanssisen aromaattinen.

Moniin muihin viineihin verrattuna myös Santa Helenan hyvin hedelmäinen maku on varsin runsas ja raikas, mutta samalla suutuntumaltaan jopa epämiellyttävän pistävän oloinen, alkoholisen lämmin ja teollisen oloinen. Makupuoli seuraa omenan ja trooppisten hedelmien maullaan sekä kevyen vegetaalisella yrttisyydellään tuoksun viitoittamaa tietä.

Jälkimaku on lyhyt, pistävä ja aromeiltaan epämiellyttävän kuminen.

Kokonaisuutena viini on Chilen henkeen hyvä yritys – moniin muihin viineihin verrattuna viini on vaikuttavan runsas niin tuoksultaan kuin maultaan, mutta aromipuoli on ikävän teollisen oloinen ja tuo automaattisesti mieleen halvan ja heikkolaatuisen viinin.

Jos tuoksulla tai maulla ei ole väliä, on Santa helena varmasti ihan hyvä ostos hintaisekseen, sillä viinissä on sekä paljon tuoksua että makua, minkä lisäksi viinillä on ihan kelvollinen runko verrattuna aiempiin testaamiini talon punaviineihin. Sen sijaan jos sillä on väliä miltä viini maistuu, jättää viini melko heikon yleisvaikutelman. Yritetty tähdätä napakymppiin, mutta sihti heittää ja osutaan korkeintaan jonnekin kolmosen tienoille.

Raadilta viini sai kohtalaisen hyvät pisteet verrattuna muihin viineihin, todennäköisesti johtuen päällekäyvän runsaasta ilmaisustaan.

Lyhyesti: Runsaan tuoksuinen ja makuinen viini, jonka aromit ovat juuri sitä tavaraa, mitä edukkaalta valkoviiniltä voi odottaa. Hyvä yritys, mutta aivan liian teollisen ja epämiellyttävän oloinen omaan makuuni.

Arvio: Kehno – halpa ja teollinen bilkkiviini Chilestä. Paljon kaikkea muuta, paitsi hyviä aromeja.

Hinnan (27,80e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti