Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.8.13

Faubel Grauer Burgunder 2010

Faubel Grauer Burgunder 2010
  • Valmistaja: Weingut Faubel in Maikammer
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,80e (Kesäkuu 2013, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Mainion Becker Schwarzrieslingin jälkeen päätös jäädä Latvaan vielä toiselle viinilasilliselle ei ollut vaikea. Päätin kuitenkin tehdä erikoisen siirtymän ja vaihtaa punaisesta valkoiseen; Pfalzin puolella tuli kuitenkin pysyttyä. Lasiini valikoitui viinitalo Faubelin Pinot Gris, eli saksalaisittan Grau(er)burgunder.

Viinin väri on syvän kellanvihreä, jopa tavallista Pinot Gris'tä hieman syvempi ja intensiivisempi.

Tuoksu on runsas ja makeanmehevä. Aromien seasta erottuu kevyettä hunajaisuutta, hillityn päärynäistä hedelmää, aromaattista kukkeutta ja makeata omenahilloisuutta.

Mehevän ja kypsän tuoksun jälkeen runsas maku ei pääse pettämään. Suutuntumaltaan täyteläinen ja jopa paksuhko viini tuo kielelle ananaksisuutta, aasialaista mausteisuutta, kypsänmakeata omenahilloisuutta ja kevyesti makeaan taittuvan hunajainen. Kokonaisuus tuntuu olevan hedelmähappojen puolesta keskihapokas mutta samalla kielellä pistelevä, mikä viittaisi hentoon hiilihappoisuuteen. Tämä ei kuitenkaan varsinaisesti haittaa, vaan ainoastaan raikastaa mukavasti runsaanpuoleista kokonaisuutta.

Keskimaun tavoin myös jälkimaku on todella aromikas, runsas, mausteinen ja persikkaisen hedelmäinen. Viinistä jää pitkähkö, kevyesti suutakuivattava ja vivahteikas jälkivaikutelma.

Faubel Grauer Burgunder jättää varsin vakuuttavan kuvan itsestään – selvästi paremman kuin monet muut perustason Pinot Gris't. Viini on kyllä selvästi suuri viini suureen makuun, mutta omaan makuuni sellaiset Pinot Gris't toimivat parhaiten; kepeille ja raikkaille viineille löytyy muitakin rypäleitä. Runsaasta maustaan ja hieman hillitymmästä hapokkuudestaan huolimatta viini ei vaikuta ponnettomalta tai vetelältä, vaan se kantaa itsensä mallikkaasti loppuun saakka.

Hyvin viilennettynä voin kuvitella suoriutuvan vaivatta hieman mausteisemmistakin aasialaisruoista tai erilaisista linturuoista, mutta viini oli varsin mainio kulautettava ihan sellaisenaan. Varsin suositeltava tapaus, jos kaipaat viiniltä sekä runsasta hedelmää että tasapainoista runkoa!

Lyhyesti: Kypsänmuhkea ja suurikokoinen mutta massastaan huolimatta varsin tasapainoinen valkoviini; yleiskäyttöinen esitys niin sellaisenaan nautittavaksi kuin tukevammille ruoille.

Arvio: Erittäin hyvä – kaikin puolin maittava esitys, joka tyylillisesti on lähempänä Alsacen trooppisen hedelmäisiä ja tukevarakenteisia Pinot Gris -viinejä kuin Italian kepeitä Pinot Grigioja.

Hinnan (7,80e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen, suosittelen tutustumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti