Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.8.13

Friedrich Becker Schwarzriesling 2009

Friedrich Becker Schwarzriesling 2009
  • Valmistaja: Weingut Friedrich Becker
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein (QbA) Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz
  • Rypäleet: Pinot Meunier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,20e / 12cl (Kesäkuu 2013, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Iltiksen tonkkaviinimaistelun jälkeen piti käydä huuhtelemassa suusta varsin kehnoksi paljastuneiden viinieän jättämä maku pois suusta. Tähän tarkoitukseen valikoitui Helsingin luotettavin viinibaari Latva ja baarin listalta saksalainen Schwarzriesling.

Schwarzriesling on suurelle yleisölle tunnetumpi Champagnen maakunnan kuohuviinien rypälesekoituksesta, jossa rypäle kulkee kuuluisammalla Pinot Meunierin nimellä. Ranskan puolella rypäleestä tehdään harvemmin muuta kuin shamppanjaa, mutta Saksassa rypäle on kohtalaisen tunnettu lajike punaviinien puolella. Tällä kertaa testissä on vuodesta 1973 viiniä tuottaneen Friedrich Beckerin punainen Meunier Pfalzista.

Väri on todella ohut, läpinäkyvä ja vaatimaton. Sävyltään viini on rusehtavaan taittuvan hailakanpunainen.

Ilmaisuvoimainen ja jopa hämmentävän rustiikkinen tuoksu tarjoaa sekä raa'an että makean mansikkaista marjaisuutta, likaista maalaisuutta, jopa hienovaraisen kevyttä paskaisuutta, aavistus suklaisuutta, multaa ja kukkean aromaattista parfyymisyyttä. Tuoksun aromimaailma on ihastuttavan persoonallinen ja vaikuttavan moniulotteinen.

Maultaan viini on lähes kuin Pinot Noir, muttei yhtä hapokas kuin monet keskieurooppalaiset sellaiset – sen sijaan tämä tapaus on monia persoonallisempi, kerroksisempi ja aromaattisempi. Kepeähkö ja freesi makumaailma on kypsän marjainen, kevyen multainen, aavistuksen likainen ja hillityn mausteinen. Suutuntumaltaan viini on hieman kevyehkön hapokkuuden ja kypsänpuoleisen hedelmän vuoksi melko täyteläinen kepeäksi viiniksi, mutta silti samalla varsin ryhdikäs ja sopusuhtainen eikä missään nimessä raskaan oloinen. Kiehtova yhdistelmä kepeyttä ja runsautta.

Jälkimaku on lämmin, kevyesti kypsän marjainen, hillityn multaisen maamainen ja yksinkertaisesti sanoen jännä. Rustiikkinen, pölyinen ja vivahteikas jälkivaikutelma jatkuu miellyttävän pitkään.

Beckerin Schwarzriesling on varsin omalaatuinen ja mielenkiintoa kutkutteleva tuttavuus saksalaiseksi. Kokonaisuus on tyylillisesti hyvin lähellä Saksan ja Burgundin persoonallisempia, kevyen paskaisen rustiikkisia Pinot Noireja, mutta omalla, jännittävällä twistillä. Yleisilme on varsin maalainen ja luonteikas, mutta silti ei mitenkään ylettömän erikoinen, vaan varsin miellyttävä ja helpostilähestyttävä. Viinilasi tyhjenee kyllä varsin hitaasti johtuen viinin ihastuttavasta tuoksu- ja makumaailmasta, jota mielellään jää ihastelemaan joka kerta pariksi hetkeksi.

Pähkinänkuoressa tämä Schwarzriesling oli kaikin puolin nappiosuma – näin jännittävän, erikoisen ja suorastaan huolestuttavan herkullisen viinin jälkeen kehnot hanaviinit olivat hyvin tehokkaasti unohdetut! Jos tämä kyseinen viini sattuu tulemaan vastaan, suosittelen nauttimaan sen sellaisenaan – kokonaisuus ei ruokaa kaipaa ja näin jännittävä viini on parhaimmillaan ilman muita mielenkiinnosta kilpailevia tekijöitä.

Lyhyesti: Kevyehkö, mutta kypsä, rehellisen rustiikkinen, uskomattoman moniulotteinen ja ihastuttavan tasapainoinen Pinot Meunier laatuviineistä tunnetun pfalzin alueelta.

Arvio: Erinomainen – näin hurmaavan vivahteikas, kevyt ja raikas punaviini onnistuu kruunaamaan minkä tahansa lämpimän kesäillan. Loistava esimerkki Saksan paremman pään punaviiniosaamisesta.

Hinnan (8,20e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti