Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.8.13

Kangaroo Ridge Sémillon Chardonnay Riesling 2011

Kangaroo Ridge Sémillon Chardonnay Riesling 2011
  • Valmistaja: Kangaroo Ridge Wineyards
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Riverland
  • Rypäleet: Sémillon (87%), Chardonnay (8%), Riesling (5%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 26,80e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 27,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Nyt olemme jo päässeet kuudenteen Iltiksen maistelussa testattuun valkoviiniin, joka oli Riverlandista peräisin oleva, Sémillon-vetoinen australialaisvalkkari.

Australialainen Kangaroo Ridge Wines on australialaisen Cowra Estaten omistaja John Geberin ulkomaiseen vientiin erikoistunut viiniyhtiö; Kangaroo Ridge Wines siis ostaa bulkkirypäleitä, tuottaa niistä tusinaviiniä ja myy ulkomaille. Viiniyhtiön tuotteet ovat erityisen suosittuja mm. Sveitsissä, Belgiassa, Venäjällä ja pienemmässä määrin myös täällä Suomessa.

Riverland, josta viiniin käytetyt rypäleet tulevat, on tunnettu lähinnä suurisatoisesti tuotetuista bulkkirypäleistään – tällä yhdellä alueella kasvatetaan n. puolet South Australian kaikista rypäleistä ja käytännössä kaikki käytetään viinitalojen edullisimpiin bulkkiviineihin.

Väriltään viini on voimakkaasti kellertävä – selvästi jälleen syvempi kuin valtaosa kepeän vihertävistä tai jopa neutraaleista verrokeista.

Tuoksu on melko vaatimaton; kokonaisuudesta löytyy kypsää omenaisuutta, yrttisyyttä, hillittyä ananaksisuutta ja kepeätä sitruksisuutta. Melko geneerinen uuden maailman kypsän sekoiteviinin tuoksu noin yleisvaikutelmaltaan.

Maku on kuivahko ja raikkaan hedelmäinen, mutta myös melko pehmeäntäyteläinen ja varsin kypsä, jopa auringossa paahtunut. Kypsästä hedelmäisyydestä pinnalle nousee erityisesti mehevä omenaisuus sekä kohtalaisen hapokas, jopa aavistuksen kirpeä sitruksisuus. Yleisvaikutelma on jopa aavistuksen kosiskelevan oloinen, mutta virhearomit sentään loistavat poissaolollaan ja balanssiakin löytyy hieman.

Kuivahko ja verrattain lyhyt jälkimaku jättää kielelle kevyttä omenaisuutta ja hillittyä hunajaisuutta.

Kokonaisuus on melko keskinkertainen edulliseksi valkoviiniksi, mutta omaan makuuni viini edusti selvästi maistelun parempaa päätä – kokonaisuus oli hieman turhan kosiskelevan oloinen uuden maailman hengessä ja ryhtiä tuovaa hapokkuutta olisi saanut olla enemmänkin, mutta yleisesti viini oli ihan jees, tämmöinen harmiton, arkinen siemailuvalkkari. Ei tästä hullua hurskaammaksi tullut, enkä tätä uskaltaisi millekään kunnon tarjoiluille pistää kumppaniksi, korkeintaan pikniknaposteltavien kylkeen, mutta piirun verran plussan puolelle jäätiin, koska kokonaisuudesta ei herännyt juuri mitään varsinaisessa mielessä negatiivista. Kokonaisuus on korkeintaan uuden maailman edullisten valkoviinien tyyliin todella tylsä ja yllätyksetön esitys.

Todettakoon tässä välissä, että viini oli yksi harvoista vuosikerrallisista hanapakkauksista, sekä testin ainoa vuosikertaa 2011. Hieman kypsemmästä iästään huolimatta viini oli varsin freesissä kunnossa edelleen.

Lisäksi erikoisesti tämä oli jo toinen viini maistelussa, josta itse pidin jonkin verran, mutta joka päätyi yleisesti raadin pisteytyksessä matalimmille sijoille, kun taas valtaosa raadin suosikeista ei taas puhutellut meikäläistä juuri ollenkaan. Tämmöinen pieni huomio.

Lyhyesti: Mehevän hedelmäinen, täyteläinen ja kuivahko hanavalkoviini Australiasta.

Arvio: Tylsä – arkinen ja geneerinen esitys, mutta sellaiseksi peruspasseli. Hedelmäinen ja täyteläinen, mutta hapokkuuttakin löytyy sen verran, ettei kokonaisuus pääse lässähtämään.

Hinnan (27,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti